March 29, 2012

Happy Birthday "KAUDIKATIKU"


Assalamualaikum.....

Alhamdulillah.....hari ini genap 3 tahun bergelar Blogger ( ececeehhhhh...ingat b'gelar Datin ke..Puan Sri ker....ahahhahaaa...ferasan...!!! ) alaaaa...aku blogger suam2 kuku jerk!! citer pun b'kisar ttg keluarga n minat sendiri. Sekejapan jer masa berlalu kan....masih t'ingat lagik pujukan BFF supaya aku buka blog sendiri..sejujurnya sblm ada blog ni x penah sekali pun aku buka blog org lain....siyes buta IT...dulu facebook tu pun BFF ni jugaklah yg suruh aku buka akaun....masa tu dtg umah dia n lepak2 tetiba keluar citer pasal fb...aku masa tu manalah tau....sian kan...uhuuuu...

1st time buat blog mmg kelakar....ari2 aku asyik b'online dgn sepupu BFF nih...sbb dia blogger masak2 & mmg dah ada blog....kdg2 soklan2 'kurang cerdik' pun aku tanya kat dia...hahahaaaaa..... ko ingat lagi x na??? dia masa tu kira aku punya sifu lah.... ^____^ tp sygnya sifu aku ni dah jarang2 update blog dia.... Na...ko masak2 lah best2 lagik na.....jgn ler majuk..heheheeeee

sepanjang b'blog ni aku x penah lagi ler melalui pengalaman yg pahit....x penah lagik org drop komen yg menyakitkan hati atau membuatkan aku sentap atau menyebabkan aku pnya tempetarure naik m'lambung2!!! semuanya indah2 belaka sebab dapat menambah kenalan w'pun kebanyakkannya x penah b'tentang mata....ada yg sekadar hanya mendengar suara di corong hp (ehhh...hp ada corong ker....hahahaaaa) dan paling aku suka sbb dapat kenal dgn blogger2 masakan yg semuanya ramah tamah bila aku b'tanya itu dan ini...xder sorang pun yg kedekut ilmu..... ^_____^

semoga suatu hari nnti anak2 akan dapat baca blog ni....melihat perkembangan n ragam dia org masa kecik2 dulu....

agak2 aku larat ke nak update blog ni bila umur dah mencecah 50 atau 60'an nnti (mudah2an Allah lanjutkan usiaku...aminnn) ^_____^











p/s: ada nak buat GA sikit....1st time nih..saje suka2... ^______^



March 28, 2012

WW #15 :kami di era 80'an



~ dah x blh nak rewind semula bilakah tarikh gambar ini di ambiL...tp yg pasti berbelas tahun yg lalu....kini adik2 saya semuanya sudah menjadi suami/isteri org...tinggal seorang yg saya dukung tu lah masih b'juang menghabiskan degree.....rasanya x smpi 5 tahun lagik dia pun bakal b'gelar isteri orang.... ^______^ ~



NOSTALGIA YG SENTIASA MANIS BILA DI KENANG....................................











March 27, 2012

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES

Assalamualaikum......

alhamdulillah sejuk bumi melaka pagi ini.....dari ptg semalam hujan lebat + guruh b'dentum2, 2-3 hari sebelum ni mmg cuaca agak panas......kesian smlm en.suami balik keje habis lencun semuanya x sangka pulak dia dapat carikan popia basah yg dah lama aku idam2kan kat pasar malam Lereh tu....alahai..t'haru rasanya....popia basah kat situ sedap sgt (ikut tekak n citarasa aku ler....) sbb intinya byk sgt & ada floss ayam kat dalamnya.....yummmy!!! ok kita timggalkan citer pasal popia n mak buyung yg x habis2 t'ingin nak makan mcm2.... ^_______^

e.suami smpi je umah smlm kebetulan aku punya "Hokkaido Chiffon Cupcake" ( ini semua hasil gudaan mek bangkok n kak yus lah nihh...uhuhuuuuuu.!!! ) siap je boh filling kat dalamnya....terus en.suami ngap 2 bijik!! ^____^ ye lah hujan2 & sejuk2 gitu mmg lapor lah kan...kebetulan plak semalam dia ada meeting kat KL..katanya last makan pukul 11 pagi...maunya x kelaparan smpi umah.....aku tanya kat dia "sedap x baba....??? lembut kan...???" dia x jawab pun....main angguk2 kepala jer! sedap le tu kan...heheheee....

ahaaaaa.....korang yg rajin2 m'baking tu try lah cupcakes ni...siyes x tipu korang x kan menyesal punyalah....sedapnya x t'kata!!! keknya t'sgtlah gebu n lembut....klu makan tu rasa macam terus menggelongsor je kat tekak...heheeeee......smlm masa makan tu sambil sembang2 dgn en.suami...x sedar dah habis 4 ketuiiiii!!!!! mmg naik mencanak lah berat minggu nih.....minggu depan ada check-up lagik, bersedia lah tgk jarum penimbang tu yer lia.....huhuuuuuu....

tp mmg sedap....aku baca kat blog kak azlita dia kata cupcakes ni kat Midvalley di jual dgn harga RM8 seketuiiiii......walllah!!!! mahal gilossss....x mampu mak nak beli nak!!! ntah kat mana tang mahal tu dtg sbb nak m'buatnya x de lah susah mcm buat RV tu.....

meh tgk resepinya.....senang je,klu sesapa nak selalu buat chiffon kek mmg pejam mata blh buat sbb kekdahnya sama jer.....

~ satu adunan lia dapat 13 biji tp yg last tu x berapa nak penuh lah sbb dah salah p'isian..heheheeee...org suruh boh dalam cup 80% penuh tp aku boh 95% penuh...udahnya dah macam cendawan lah dia naik..heheheeee...tp yg penting x mengubah rasa....sedap!!!! ~



HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKES

Sumber rujukan saya : ika kak yus & kak azlita
(resepi yg kat bawah ni saya copy dari blog kak ita)

4 biji kuning telur
30 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
40 ml susu segar
40 ml minyak canola ~ minyak makan pun boleh
55 gm tepung cake
20 gm tepung kastard
1 sudu kecil baking powder

4 biji putih telur
1/4 sudu kecil garam
80 gm gula caster

Panaskan oven pada suhu 170 C
Sediakan 8 biji ramekins bersaiz besar
Atau boleh juga guna mangkuk kertas cup cake yang keras
Atau boleh juga gunakan cawan muffin

Satukan tepung, tepung kastard dan baking powder. Kemudian di ayak 3 kali
Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk aje
Tambahkan vanila, susu dan minyak dan pukul rata.
Masukkan bahan yang telah di ayak tadi dan gaul rata

Dalam bekas lain ~ pastikan bekas berkeadaaan kering
Pukul putih telur dan garam hingga berbuih
Tambahkan 80 gm gula sedikit sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi hingga adunan kental dan kaku (soft peaks)

Ambil 1/3 adunan putih telur dan masukkan dalam adunan tepung.
Gaul rata dgn menggunakan kaedah kaup balik
Kemudian masukkan baki adunan dan gaul hingga sempurna dengan kaedah yang sama

Tuangkan adunan dalam ramekins atau cawan kertas anggaran 80% penuh
Hentakkan sedikit bekas ramekins utk mengurangkan gelembung udara pada kek

Masukkan dalam oven dan bakar selama 25-30 minit
Keluarkan dari oven bila kek masak
Hentakkan bekas remakins sekali lagi dan biarkan kek sejuk
Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling kedalamnya dengan menggunakan pipping bag.

CREAM CUSTARD
by : Honey

1 sudu besar tepung 
1 sudu besar tepung jagung 
4 sudu besar gula 
200ml (1 cup) susu segar 
1 biji telur (L size) 
1 sudu besar mentega 
1 sudu teh esen vanila - ita tambah

Masukkan tepung, tepung jagung dan gula  ke dalam mangkuk. 
Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata jangan ada yang berketul2
Masukkan telur dan kacau lagi. 
Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan kacau.
Wrapping mangkuk dan masukkan ke dalam microwave. Guna suhu yang tinggi. 
Masak sehingga pekat. 
Setiap 1 minit lebih bawa keluar dari microwave dan kacau.
Ulang sehingga pekat.
Bila dah siap, masukkan butter dan kacau rata. 

Adunan ini boleh juga di masak atas dapur dgn api yg sederhana.
Adunan hendaklah dikacau untuk mendapatkan cream custard yg licin.

*** lia masak atas api jerrr...tp api mmg kene btl2 kecil n kacau tanpa henti yer.....



~ ada sesapa nak.....???? meh firas bagi seketuiiii.....hehehheehhhh ~


~ firas suka sgt sbb lembut...habis seketui dia makan tp yg xder filling ler.....makan gitu jer pun sodap!!! ~












p/s: masuk blog blogger masakan b'pinau mata tgk makanan...semuanya nak makan...semuanya t'goda....semuanya t'ingin......haihhhhh

March 26, 2012

tragedi buah kundang....!!!

Assalamualaikum......

tajuk kemain....tragedi la kononnn....heheheeee kisah tragedi kat bawah sikit yerk...sila teruskan membaca.... ^________^

dah lama dok mengidamkan buah kundang ni....rasa kecur jer bila dak ika nun kat bangkok sana tayang kat fb buah kundang yg sgt fresh bersama dedaunan yg segar....pastu lelord plak tayang dari Qatar....aku yg kat dok kat Malaysia ni x t'serempak lagik dgn buah ni....

kebetulan masa ari khamis tu aku ke Mydin MITC...jalan2..pusing2....t'nampak plak buah ni..cepat2 aku rempat sepeket! ingatkan cukup lah tu buat 'ubat' mengidam...rupanya smpi umah jer makan buah ni manisssssssss sgt rasanya....x sedar ngap2 dah habis... waaaa...masa tuh baru nyesal x ambik 2-3 peket...

ramai kawan2 yg dok kat area JB kata kat sana byk buah ni....mmg betul lah tgh musim tp kat Melaka ni mmg aku blm jumpa lagik yg jual pakai kilo atau longgok2 gitu.....

buah kundang ni klu x pandai pilih mmg t'kene yg masam kelat....blh b'laga2 gigi kata kak yus... ^_____^ tp alhamdulillah yg aku beli kat Mydin ni mmg semuanya manis2 belaka....sedap!! tp buah ni klu nak makan kene basuh dulu sbb klu x tahan mmg kene batuk mengokol lah jawabnya....tu yg aku x bagi anak2 makan byk sgt...maklum lah ajelah si pika tu semput...dia sensitip sikit bab makan2 nih, t'silap sikit mmg mencungap lah jawabnya....


~ ini sepeket yg aku beli kat mydin RM2.93 ~

dan gara2 buah kundang ni lah ari jumaat lps aku t'gelak2 smpi tegang2 pipi.....anak2 pun pelik tgk aku menyengih je kat depan lappy nih.....


apa yg kelakar sgt ttg buah kundang.....????? buah kundang tu mmg lah de lawaknya pun tp dek kerana soalan dr kak yus yg b'tanya kan knp buah kundang ni kaler oren tp di panggil buah kundang..??? aku dgn kompidennya b'kata.....


pastu tetiba lelord kata biji buah kundang tu yg kaler kundang bukan kulit luarnya......dek kerana nak membuktikan kebenaran kita org masing2 membelah ler buah kundang ni dan mmg terbukti lah bijik buah kundang ni kaler pepel.....pepel tau!!! bukan oren yer kawan2....heheeeee

sian kak yus jd cunfused sbb aku kata kaler kundang = oren kekuningan....yg benornya kundang = pepel... pepel = kundang.....adoiii lah lia.....ampun ya kak!!!


yg ni plak status lelord.....





~ sohih la mmg bijinya yg kaler kundang...lelord kata buah kundang ni mmg dr muda smpi le dah masak bijinya mmg kaler kundang = pepel ~

gara2 buah kundang tetiba nama "malim kundang' glamer semula...korang ingat x sinetron tu....alaaaaaaa...yg dulu penah top kat TV3 tu...

terima kasih la kat lelord sbb nak meyedarkan aku yg kaler kundang tu ialah pepel.....heheheeee







p/s: jom ramai2 ke sini baca novel santai dari "ALAM SARI" ada watal mamamya a.k.a ismaliana di situ......^____^














March 22, 2012

tak puas hati punya fasalll.....

Assalamualaikum......

hahhhhh...apa yg x puas hati sgt tuh....???? ala ingat lagik x kisah yg penah aku kongsikan kat SINI, kisah x puas hati sbb x dapat nak makan asam pedas claypot....mak buyung ni t'ingin benor nak makan asam pedas tetel..klu kat johor rasanya jarang2 ada asam pedas tetel ni b'banding dgn kat melaka.....

maka malam sabtu aritu kami gigih ke sini lagi....

moh ler kita layan gmbo sambil cerita ceriti......

 



~ klu makan kat sini mmg wajib order pau kaya utk hero nih...tp malam tu pau kaya sold out la pulak....ganti la ambik pau ayam...tp bagi kat firas yg tepi2 tu je lah....intinya pedas x blh bagi kat dia....erkkk..pasal mata firas ada cahaya tuh....?? rambut dah serabut sungguh....rimas tgk! ~

  

~ ini geng berebut pau dgn firas...^_____^  biasanya 1/2 mmg masuk perut kak ngah ler....air mineral tu dia heboh bawa bekal sendiri dari umah sbb kat kedai ni mmg xder air suam yer...semuanya panas mengegelegak!!! klu kita minta air suam...air panas yg b'asap2 tu jugak yg sampai..kene la minta ais pulak utk sejukkan air tu.... ~


 

~ kak long yg gigih nak makan otak2 panas.....smpi muncung2 mulut..hahahaaa....pedas sikit tp dia suka (mama pun.....hehee ) biasanya 1 meja akan di beri 5 keping otak2...klu nak tambah blh order lagik...harga otak2 mcm biasalah yer sebatang RM0.50 ~



~ hahhh...ini hero tgh kemaruk minum pakai straw, pantang nampak straw riuh ler mulut dia kata "ambik...ambik....ambik......" air segelas tu sekejap pan jerk licin di sedut dia.....tgk lah tu nak jilat2 la pulak gelas.....bagi dia air masak sudah...x leh minum air manis selalu yer ~


~ yeeaahaaaaa...ini lah dia asam pedal tetel yg di idam2kan tuh....rasanya mmg pedas t'angkat!!!! b'peluh2 makan....tp puas hati sbb isinya banyak.... ~


~ x cukup dgn asam pedas tetel tu td aku order jugak asam pedas pari smpi kene tegur dgn en.suami "aihhh...smpi 2 mangkuk asam pedas...blh habis ke??? " huhuhuuuuu...... tp last2 dia kongsi gak asam pedas tetel tu jadinya mmg habis licin ler kami makan...kecuali kuahnya mmg ada lebih byk lah sbb x leh nak masuk dah sbb dah b'asap2 pedasnya..... ~

malam tu mya n pika mcm biasa makan roti kosong sorang sekeping tp x sempat dah aku nak ambik gmbo sbb dah syok sgt makan kan..... ^_____^

*****  ari isnin lps mendapat panggilan dari SI DIA seorang lagi sahabat blogger yg nak sgt aku jumpa...happy hati ni x terkata sbb mmg x sangka akan dapat call dari dia......selama ni sst kagum tgk hasil "tembak menembak" dia kat blog....^______^ insya'allah klu tiada aral katanya weekend ni nak dtg ke melaka...dah plan nak bawa dia n family makan2 kat sini....tp sayangnya malam sabtu tu kat taman ada plak 'program ramah mesra' iskhhhh.....rosak plan..huk..huk..huk..... tp x kira nak jugak jumpa dia...harap2 ari ahad tu dapat la spent time dgn dia...kejap pun jadi lah.......








p/s: malam td mimpi bersalin dapat bby boy....^______^ "mimpi hanya mainan tidurrrrrrrrrr"

March 21, 2012

WW #14: model kaca mata hitam.....


~ harap maapppp...model seksis sikit la arini heheheeee..... ^________^ ~








p/s: mood b'blogging dah mula b'alun2......

March 20, 2012

bila mood mak buyung m'layang2.....

Assalamualaikum.....

lambat update blog arini sbb pagi td pi check-up utk minggu yg ke-18++....sekejap je dah nak masuk 5 bulan,pantasnya masa b'lari2 meninggalkan kita kan....

check-up arini semuanya ok..cuma kene tegur sikit lah sbb berat badan x penah naik lansung sejak bula buat buku aritu....bulan ni je dekat 1kg turun,klu x mengandung payah plak dia nak turun! iskhhh...nak kata x makan...dah makan.cuma selalu makan lambat...kdg2 da lewat petang & aku mmg jarang sgt2 makan malam..x tahu lah rasa malassss je nak makan dinner & disebabkan berat badan x naik2 kene lah mengadap setiap 2 minggu sekali.....hurmmm..apa nak buat?? salah sendiri kan sbb x mo makan....

tp masa check jantung bby (cara manual) x dengar lah pulak...puas ler nurse dok tonyoh2 alat tu kat perut ni..rasa nak tembus ke dalam jer..heheeee...tp x dengar lansung bunyi degupan jantung dia...ahhh...sudah! dan bila nurse tanya "awak dah ada rasa bby gerak x?" " belum lah nurse..saya ingat tunggu dah masuk 20 minggu nnti" "ehhhhh...awak ni bior btl, ini bukan anak pertama...s'pttnya dah blh dengar dah nih..." wahhhh....hati dah mula risau sbb masa mengandungkan afiqah dulu penah jugak terjadi bby x gerak n kene tahan wad 1 malam kat Hospital Melaka.

bila refer doktor n scan....ehhhh...elok jer dia m'nari2 kat dalam perut...b'gerak tanpa henti smpi doktor nak ambik ukuran pun x blh... ^_____^ alhamdulillah lega hati dapat tgk dia td & doktor kata uri pun dah naik sikit dr yg sebelumnya (last check-up uri kat bawah)




~ hero yg sentiasa menemani mama.....semua nurse nak dukung dia..tp dia plak yg jual mahal.. ^____^ eksyen je pakai kasut tp soh b'jalan x mau..nak b'dukung sajer......~








p/s: arini x larat sungguh nak masak.....bawa anak2 pi makan KFC je lah nampaknya....

March 19, 2012

tahniah mak uda...

Assalamualaikum......

Alhamdulillah bertambah lagi anak sdraku.... ^____^ ari jumaat lps adik aku yg no.3 telah selamat melahirkan seorang lagi bby girl yang sgt2 comel n kiut miut.....kiranya ini merupakan cucu ke-6 mak dan ayah...cucu perempuan yg ke-5 anak sdraku yg ke-3! tunggu mak long balik bulan mei nnti ye sayang.... lambatnya nak jumpa anak sdra yg seorg ni....tp apakan daya baba sibuk kalah menteri...!

 

~ kenangan masa adik pregnant 8 bulan... nuha dah jadi kakak skrg  ^____^ ~


ada kisah tragis disebalik kelahiran bby yg masih blm ada nama ni...kata ayahnya tunggu 7 hari nnti baru blh bagi nama...kita wait n see lah yer....

adik yg seorang ni mmg mudah sgt bersalin...x payah nak masuk labor room..x payah nak kene induce & menahan sakit b'jam2...

masa bersalin anak sulung dulu...2 hari kene tahan kat wad sbb dah mula sakit2 tp bila di tunggu2 x juga b'salin,akhirnya doktor bagi peluang dia balik sbb masa tu lagi 2 hari nak sambut raya...sampai je umah sakit2 pinggang n  x lama terus dia bersalin kat umah...yg lbh haru btl2 kat depan bilik air!! mmg kelam kabut jadinya sbb masa tu nurse n bidan x sampai umah lagik...mujurlah ayah ada pengalaman sambut bby sbb masa cu manis lahir dulu ayah lah yg menyambut kelahirannya...

kali ni bersalin dalam kereta la pulak & suami dia sendiri yg jadi bidan terjun! adik kata pagi jumaat tu mmg dia dah rasa sakit2 tp mengenangkan x smpi hati nak tinggalkan anak yg sulung tu lama2 dia tunggu smpi ada tanda baru nak hospital..bila dah lewat ptg (dalam pukul 3) sakit makin kerap...terus dia ke Klinik Desa utk check samada 'jalan' dah buka ke blm..tp nurse kata jalan x buka lagik tp dah ada tanda darah n lendir,nurse suruh cepat ke hospital....tp itulah ketentuan dariNya kan...x sempat smpi hospital lbh kurang lagi 15-20 minit nak smpi hospital dia dah x sabar2 nak melihat dunia....lahir lah dia kat dalam kereta..

kesian kat adik sbb dia terpaksa menahan sakit slps b'salin hampir 1/2jam sbb ambulan lambat smpi, mujurlah x de komplikasi apa2....klu lah bby tebelit tali pusat or etc x ke haru....sepatutnya ambulan blh smpi lbh awal dr tu sbb ini kes emergency....

apa pun syukurlah sbb semuanya dah selamat & semalam pun adik dah dapat keluar dari wad...cuma yg membimbangkan skrg ni dia kata bby mcm nak kene kuning plak....mudah2an x serius lah kuningnya tu.....



~ comel kan...gerammm tgk pipi mulus dia...dilahirkan dengan berat 3.2kg...masih blm ada nama lagi.. ~



selepas ni giliran adik ipar yg no.2 pulak...dijangka bersalin awal bulan Mei nnti (geng firas nih sbb adik dah scan anak dia bby boy) n lps tu giliran aku plak bulan Ogos.....tahun ni mak n ayah sambut 3 org cucu ^____^ menjadikan jumlah keseluruhannya 8 orang.makin meriah la raya tahun ni,tp aku plak x dapat balik raya....sob...sob..sob........


~ adik ipar yg no.2..sedang b'debar2 menanti kelahiran bby sulung yg di nanti hampir 2 tahun..... ~






p/s: esok ada check-up bulanan lagik...rasanya baru 2 minggu lps pergi klinik da nak kene pegi lagik...adeh la....malas sungguh nak pi lah....tp nasib baik kali ni en.suami blh teman...klu x mmg ssh btl nak cntrl bujang nan seorang tu sbb dia x nak dgn org lain.....

March 16, 2012

mari membaca bersama firas...

Assalamualaikum.......

Syukur alhamdulillah.....semalam en.suami selamat 'mendarat' ke rumah dengan cemerlang...bak kata kartun OSO 'outtttttstanding'!!! hahhhaaaaa...ni gara2 mama pun t'pengaruh dgn kartun yg anak2 tgk...^____^

hari ni sbnrnya x dapat nak citer panjang2..biasalah bila en.suami baru balik out station baju kotor yg dibawa balik mmg tinggi menggunung....jadinya hari ini buka lah kedai Dobi.. ^____^ cuma yg bestnya arini x yah nak masak2 sbb lauk semalam byk lagi....ikutkan semalam aku masak kari ayam + goreng pekasam... tp mlm td tetiba en.suami ajak makan asam pedas claypot...jemu agaknya seminggu dok kedah makan dari kandaq!! hehheee....

tp agak spoil jugak lah mlm td sbb restoran asam pedas claypot tutup...baru aku berangan nak order asam pedas tetel lelord kata best cicah dgn roti canai...hurmmmmm... xdak rezeki apa nak buat....p next time.pastu dah yg tu tutup kami pi la Asam Pedas Hajjah Mona pulak...dah b'tahun x p makan kat sana...order mcm biasa lah asam pedas ikan pari & anak2 order sate sbb mmg da x der pilihan lain......

masa makanan smpi aku tgk je dah hilang selera...aihhhh...dgn kuah yg sejuk,pastu nasi dtg dgn xder telo masin..kene minta 2-3 kali baru sampai..pastu ikan pucat jerk...adehhhh laaaa......sodih betul! ermmm klu dah rupa pun cenggitu rasa pun totally out lah....tawar!

pelik lah dulu aku makan ok jer....naper skrg jd gitu ekkk...???

eeehhheehhhhh...td kata x leh citer panjang2....ni dah membebel kalah mak nenek bongkok 3 ni pesal...???? hahahahhaaaaaaaaaaaaa..... ok2...jom layan gmbo firas lagik best...gmbo asam pedas x dak malas nak ambik....huhuuuu









~ seronok melayan dia membaca w'pun yg bunyi cuma "ba...ba...ba.......ba....." pastu tangan siap tunjuk2 huruf2 gmbr yg ada kat dalam buku....comel jerk!! aritu ada upload video firas membaca kat fb.kat sini x leh la nak upload kene beli iphone 4S mcm lieya baru blh tepek video banyak2..kan lieya kan....hehehheeeeeee....... ~




~ pose manja dari firas sbgi enutup n3 utk minggu ni....... see u next week n happy weekend ~








p/s: teringin nak bawa anak2 tgk belon panas kat Putrajaya nunnnnn...tp masa plak xder n cuaca x menentu skrg ni..anak2 pun baru nak baik demam,batuk n selsema......tunggu lah tahun depan....

March 15, 2012

KUIH TAYAR ke KUIH KERIA...?????

Assalamualaikum....

ari ini ari khamis..saya suka ari khamis.... ^____^ heheheee....

dah kenapa lah lia ni kan...tetiba jadik gini...ngeeee... idok la apa2 pun,saya sihat arini...cuma gembira sbb kekasih hati akan balik dari alor setar kedah arini setelah hampir seminggu ke sana....haruslah hati ni b'bunga2 lalang...ehhhh lalang la pulak.... ^____^ heheheee...udah2 merapu plak dah nih...moh kita layan citer arini mehhhh....

minggu lps masa adik ada kat sini aku sempat buat kuih tayar a.k.a kuih keria....dulu masa aku kecit2 mmg panggil kuih ni kuih tayar....sbb bentuknya mcm roda kan... ^____^ dah b'tahun2 rasanya aku x buat kuih ni gara2 asyik failed bila nak sira gula...manjang x jadik...nyampoh btl!! sampai mmg trauma lah nak buat kuih bersira gula nih...klu rasa nak makan mmg aku beli je lah kat kedai...

kebetulan masa tu kat umah ada 2 biji keledek yg dah tumbuh...nasib baik x menjalar lagik dedaunan keledek tu..heheee...masa beli tu hajatnya nak buat karipap,tp disebabkan mood rajin dah ke laut selat melaka perginya..karipap pun tinggal angan2 sajor.....aku beli 3 biji, yg sebiji selamat dibuat santapan utk minum ptg...aku grg je celup tepung n cicah sambal kicap & yg balance tu lah aku buat keria....



~ yg ni setelah siap dibentuk menggunakan acuan buat donat tu...dulu2 aku x t'pikir nak guna acuan ni main taram bulat2 pastu buat lobang kat tengah...udahnya bentuk jd x seragam..ada kecik ada beso..ada yg molek...ada yg senget benget...hahahhaaaa.....sungguh tidak menawan..klu bagi kat bakal mak mertua mmg failed!!! ~


~ taraaaaaaaaa....akhirnya aku berjaya menyira kuih tayar ni dgn jayanya....gembira bukan kepalang...masa nak buat ni aku rasa mcm2 doa aku baca...ye lah, takut x jadik lagi kan....seriauuu jiwaku..hahahahaaaa.....bila dah buat nih baru aku tau apa kesilapan aku dulu.....TIPS ( bagi yg x tahu lah.....yg dah master x yah tau pun x per...hihihiiii ) nak sira gula kuih ni...masak gula smpi btl2 tua/likat baru masukkan kuih ni & terus padamkan api.gaul smpi gula mengeras...dulu2 aku x tahu...bila dah masukkan kuih kat dalam gula tu aku x padam api...tu yg x menjadik....skrg dah terror...ecehhhhh!!! b'lagak!! heheheeeeeeeee ~

betul lah org kata "practices make perfect" klu sekali gagal jgn putus asa utk mencuba lagi......teruskan usaha n belajar dari kesilapan....











p/s : hari ni anta afiqah ke sekolah...alhamdulillah dah ada peningkatan..aritu sblm cuti teacher zai kata dia kene tuisyen sepanjang cuti sekolah tp sbb dah ada peningkatan yg memberansangkan dia cuma kene pi sekolah arini n esok jer.....syukur alhamdulillah...

March 14, 2012

WW #13: xtvt paling malassssssss nak buat....


hahhhh...inilah xtvt palingggg malas nak buat,tp terpaksa merajinkan diri jugak..bukan x nak beli yg da siap kopek tu tp selalu sgt t'kene ikan bilis kopek yg liat bila di goreng.....dah 3 hari 3 malam tuan umah kopek bilis ni x siap2...aduhaiiiiyaiiiyaiiii......ada sesapa nak tolong x..?? hehheeee.............












p/s: cuti sekolah ni dapur asyik b'asap2 jer...mcm2 menu yg anak2 request.....arini damya nak makan puding cocktail plak..gigih mama pi kedai pepagi cari susu cair....nasib baik kedai 1Malaysia dekat dgn umah  ^_____^

March 13, 2012

PAVLOVA in da house!!!!!

Assalamualaikum......

apa khabar semua arini....? di harap semoga semuanya sihat2 belaka... (ehhh...tetiba t'ingat zaman tulis2 surat plak...eheheee...biasanya mukadimahnya lbh kurang gini lah kan.... ^_____^ ) semalam tuan umah x bersiaran....sibuk melayan hero nan seorang tu yg semakin manja...org kata ragam nak dapat nak adik....

lagipun sejak minggu lps dia batuk & selsema...jadi mood asyik bergelora jer...manjang nak b'kepit dgn mama....yg x tahan asyik nak b'dukung jer..klu x mmg b'gayut la dia kat kaki mama....klu ikutkan penat n letih mmg lah sgt terasa...maklum lah org berbadan dua di usia 30-an ni kan.....tp bila mengenangkan nnti klu 'adik'nya dah ada x dapat lah nak luangkan masa sgt dgn dia hati jadi hiba lah pulak....tu yg layankan jer... 

ehhhh....ke laut dalam pulak citernya.....huhuuu...x pelah intro pemanasan badan...ahahaaa....

dulu2..aku penah kata t'ingin nak makan pavlova...lama dulu dah...masa bulan pose last year!! blh baca n3 kat SINI......

punya lah lama menyimpan impian nak buat.....tahun ni baru lah t'tunai hasrat dihati.itu pun lps cu kata dia pun t'ingin nak merasa pavlova nih......maka kami b'dua b'usaha keras (hamboiiiii.....ayat x tahan....heheheee) membuat pavlova ptg ahad lps....

masa buat ni aku buka blog kak azlita....walaupun resepi n cara2nya aku tgk kat blog Irma (ehh..akak ke apa yer..maaf yer klu t'silap...) masa tu lah si cu manis t'nganga tgk gmbr2 pavlova kat blog kak ita...terus dia kata "ehhhh...kak long...jom kita ambik gmbo mcm ni..." "haaaa?????? eaaa...kak ita tu ambik gmbo guna DSLR la yang oiiii...kita ni pakai Hp cokia jerk....x sataraf lah rupa parasnya nnti...." ehhhhh...dia ttp nak buat jugak....sibuk lah dia mencari mangkuk comel aku......sabo je lah adikku nan seorang nih......lawak sungguh! blh baca n3 ttg pavlove kat blog my sister di SINI

haaa...ini lah hasil kreativiti cu manis..yg gigih nak buat mcm kak ita.... ^_________^ layannnnnnnnnnn.......korang sila jgn gelak guling2 yerk...ini hasil 'tangakapan' guna hp jerrrr.....


~ guna 4 biji telur putih menghasilkan 12 biji mini pavlova.... ~


~ pavlova sebelum di bakar.... ~


~ pavlova ni mmg semua sedia maklum lah kan...rasanya mmg manissssssssss....bak kata kak azlita blh b'laga2 gigi...tp bila dah match dgn rasa lemak2 whipping cream n masam2 buah2an ni...wallah....sedap wehhhhh...tp ttp x blh makan selalu...setahun 2x blh lah...ahahahaaaaaaaaaaa.... ~

PAVLOVA

sumber : Irmalondon.

Bahan-bahan :

4 biji putih telur 
1 cawan gula kastor ( saya guna 3/4 cawan untuk mengurangkan manis)
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh cuka masakan
1/2 sudu besar tepung jagung

Topping/hiasan :

1 cawan (240 ml ) whipping cream
1 1/2 sudu besar gula halus - saya pakai gula icing.
1/2 sudu teh esen vanilla

Tip sebelum membakar :

1- Pastikan (baca dengan nada garang. hihi) ketika mengasingkan antara telur putih dan kuning, tiada sedikit (langsung) telur kuning yang masuk dalam telur putih. Untuk memudahkan kerja, gunakan telur yang disimpan dalam peti sejuk. Telur yang sejuk, mudah untuk diasingkan antara kuning dan putih. Bila nak digunakan, pastikan putih telur berada dalam suhu bilik. Jangan guna masa telur masih sejuk.

2- Periksa peralatan yang digunakan bersih dari sebarang air dan kesan minyak. Lain la kalau korang tak kisah. Dalam hati duk kata," apasal la meringue aku tak bertanduk langsung." heh.

Cara-cara :

1- Pukul putih telur menggunakan hand mixer dengan kelajuan perlahan. Kalau ada stand mixer lagi senang. Tengok je. Tangan tak payah kerja. Pukul sehingga adunan menjadi 'soft peak form'. Apa eh istilah melayu dia.? 

2- Kemudian, dengan kelajuan yang tinggi, masukkan gula sudu demi sudu sambil terus putar adunan. Masa ni adunan akan bertukar menjadi putih tapi belum lagi berkilat. Bila pegang sedikit adunan di tangan terasa lagi gula yang belum hancur.

3- Teruskan memutar adunan dengan kelajuan tinggi sehingga bertukar menjadi putih berkilat. Bila diangkat dia akan mengeluarkan tanduk. Haha. Jangan risau. Ni tanduk bagus punya. Kalau dah bertanduk tu maknanya jadilah meringue. Jika belum, atau tanduk tak tajam dan belum mantap. Pukul lagi 2-3 minit. 

4- Masukkan esen vanilla dan pukul lagi sampai sebati.

Tanda meringue anda dah jadi ialah bila diangkat adunan akan menghasilkan tanduk yang tajam dihujung. Nak lebih yakin, telangkupkan bekas meringue atas kepala. Kalau tak jatuh tu confirm jadi. Agak-agak berani tak? ;)

5- Masukkan tepung jagung dan cuka. Gaulkan menggunakan spatula atau senduk kayu. Bukan senduk kari ye..! Kang ada pulak rasa kari dalam pavlova. 

6- Buatkan garisan bulat di atas kertas minyak(parchment paper). Saya gunakan tin kek yang bersaiz 7 inci. Zaapp. Dah jadi bulat. 

7- Bentukkan meringue mengikut bulatan yang kita lukis. Pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari tengah. Konon macam tebing pendek la kan. Part ni saya tak buat. Saya buat cara saya sendiri. :)

Masa membakar :

1- Panaskan oven pada suhu 150' C. Saya panaskan 15 minit lebih awal. Letakkan rak di tengah bahagian oven. 

2- Masukkan adunan meringue. Dalam 15 minit, turunkan suhu kepada 140'C. Masak selama 1 jam. Pavlova dimasak dengan api yang sederhana panas. Bila api terlalu panas, luarnya akan garing tapi dalam tak masak. Bila api tak cukup panas pun tak kena juga. Kang lama pulak nak masak. Takkan nak berkampung depan oven sampai 2 jam? :)

Masak sehingga warna meringue bertukar menjadi coklat muda. Bila dipegang terasa garing di luar dan lembut bahagian dalam. Tutup api. Biarkan pintu oven sedikit terbuka. Jangan keluarkan meringue terus dari oven. Tunggu sehingga sejuk.

Cara menghias :

1- Pukul whipping cream dalam bekas sehingga kental. Satu petua nak mudahkan kerja. Masukkan bekas dalam peti ais bahagian beku selama 2-3 jam sebelum memukul whipping cream. 

2- Bila whipping cream dah kental. Masukkan gula dan esen vanila. Ini pendapat sayalah kan. Whipping cream tu dah manis. Sekiranya nak kurangkan atau tak masukkan gula pun tak jadi masalah. 

3- Masukkan whipped cream dalam plastik. Simpan dalam peti ais beku sekejap. Nanti bila nak deco baru keluarkan. 

Bila rasa nak makan, baru picitkan whipped cream dan hias dengan buah-buahan yang siap dipotong. Kalau hias awal sangat nanti takut pavlova tu berderai.

Sedia untuk dimakan.

*** lia guna whipping cream yg dalam botol tu....cuma picit jerk.. ^_____^




~ fresh fruit..........yummy!!!!







p/s: sekarang ni asyik nak makan buah betik jer....x tahu lah kenapa...minat lak bby dalam perut dgn buah betik... ^________^ 

March 09, 2012

ASAM PEDAS CLAYPOT

Assalamualaikum.....

minggu ini tema blog ialah "jalan-jalan cari makan" ye kawan2.... ^____^ n3 penutup di hari jumaat...insya'allah akan bertemu lagi di hari isnin nnti....biasa le blog ni mmg jarang2 b'update klu hari minggu...

kali ni nak share tempat makan kegemaran en.suami...klu nak makan asam pedas mmg x penah le pi tempat lain, mmg inilah restoran yg dituju.lagi pun lokasinya x jauh dari umah...cuma lbh kurang 10 minit jer.

Melaka kan mmg terkenal dgn keenakkan asam pedasnya...ada byk restoran/kedai yg menjual asam pedas ni tp yg ni mmg pilihan aku n en.suami.penah juga cuba tempat lain tp x kene plak dgn citarasa kita org...dulu2 masa belum ada anak kita org selalu makan kat Asam Pedas Hajjah Mona (area Taman Laksamana jugak depan sikit jerk dari Asam Pedas Claypot ni) tp skrg dah tukar ke sini sbb menu kat sini lbh byk, selain asam pedas kat sini ada jugak nasi ayam, mee grg, nasi grg, burger/roti john, roti canai, sate & mcm2 jenis pau....

biasanya klu kami makan asam pedas anak2 mmg akan makan roti canai n firas makan pau kaya.



~ tempat ni klu malam minggu atau ada cuti2 am mmg full...tp xder lah smpi x dapat tempat duduk..cuma kene menunggu la 2-3 minit ^___^ ~


~ biasanya kita org mmg order asam pedas ikan pari...penah juga makan asam pedas ikan kembong & tenggiri.....tp kan aku rasa mcm ada perbezaan lah makan kat 2 tahun lps dgn skrg... skrg ni kuah dia lbh pekat sikit n pedasnya perghhhh.....berapi!! klu jenis x tahan pedas mmh b'peluh ler ketiak nak perabis semangkuk ni....hahahhaaaa... tp bagi yg mmg suka pedas mcm aku sesuai lah makan kat sini... ^____^ klu dulu en.suami blh hirup kuahnya...skrg da x berani... ~


~ asam pedas ni dihidang begini yer kawan2...nasi putih + telo masin + sayur kobis grg atau kdg2 kacang panjang grg atau tauge grg + sambal belacan....udah le pedas asam pedas tu tambah plak sambal belacan mmg b'asap berapi ler...huhuhuuu..selalunya aku x makan pun sambal belacan ni...boh tepi jerk.... ~

penah juga try makan kat tempat2 lain....tp yg ni juga melekat kat hati.ada sekali tu kami try makan kat satu kedai asam pedas dia letak lada hitam..sama mcm mak mertua masak tp yg kat kedai kami cuba ni pedasnya terlalu menyengat...!! x blh lps kat tekak...rasa membahang semacam.....

aku tgk org lain makan laju jer...kita org jer yg t'kebil2 nak perabis semangkuk asam pedas tu....huhuuuu...lain org lain citarasanya kan....

klu kat asam pedas claypot ni x penah lak aku t'jumpa daun kesum kat dalam kuah tu...cuma ada daun kunyit n daun limau purut..sama jugak mcm kat asam pedas Hajjah Mona tu....mungkin style org melaka masak asam pedas cenggitu kot..... ada sesepa anak jati melaka kat sini...????? ^_______^







p/s: minggu depan cuti sekolah tp kami x kemana pun...Big Boss x dak...kompom anak2 riuh ler dok complain bosan dok dgn mama & kepada kakitangan kerajaan pastinya ramai yg berpuas hati dgn keputusan PM kita.....alhamdulillah gaji naik....cola pun naik.... ( eehhehhh...org x keje pun nyibuk2 ambik tau...ahahhaaaa.. )