July 23, 2013

Sate D'mawar, Melaka

Assalamualaikum.....

sejak ari ahad saya rasa melaka mula di landa jerebu lagi.. yesss the haze is back!! tp bacaan IPU x tinggi rasanya.. arini pulak cuaca mmg panas.. bila cuaca mcm ni saya mula lah risau n kesian kat anak2 yg berpuasa... klu balik tu melepek je semuanya...

ok... nak tanya sapa kat sini suka makan sate...??? sila angkat tangan.... saya mmg penggemar sate..nak kata tegar tu x lah tp mmg suka.. sebulan mesti nak makan sate 2-3 kali.. klu dulu sate ni guna lidi kelapa jd bila kita nak makan dgn kuahnya lidi tu blh melentur rata kat semua sate..sekali ngapp je.. tp skrg dah guna lidi dr buluh yg kejung tu..bila nak makan kuah kacang kene lah guna sudu nak bagi rata...

pada saya sate ni klu kuah kacangnya sedap...sedap lah sate tu.. kdg2 penah juga beli sate yg kuah kacangnya alahaiiiii.... cayak (cair) x syok lansung... tp kan.. ada org tu makan sate x nak makan kuah kacangnya huhuhuuuuu rugi!! ( u know who u are....ngeh3!!)

kat melaka ada satu tempat yg best utk santai2 makan sate..org kata petang2 klu nak ngeteh mmg syok lah.. dulu saya selalu pegi yg dekat dgn umah saya ni... tp skrg anaknya daah buka satu caawangan baru kat area malim jaya...selepas fly over nak ke econsave...


sate yg gemuks n montok.. sate ayamnya xde letak lemak yer.. ada yg suka letak kulit/lemak kat tgh2 tu tp yg ni xde mmg full semua daging ayam kecuali sate daging..


sambalnya yg pekat...aduhhhh harus petang ni buka makan sate..huhuuuu


see... semuanya daging xde lemak/kulit.. mmg best!


yg ni sate babat/perut lembu... 1st time order.. not bad lah rasanya lembut n kenyal2 tp saya lbh suka ayam/daging...


harap pegang je sate tu...smpi ke sudah x habis2 pun...


selain sate ada juga menu2 lain... yg ni mi hailam, pika yg nak makan, 1st time saya jumpa mi hailam ada telo mata yg di goreng.. rasanya biasa2 jer... masa ni damya order mihun sup tp gambar kat dalam hp en.suami lupa nak transfer....


harga sebatang RM0.60... tp puas hati.. :)
























dah mula mengatur jadual utk balik raya...w'pun saya n suami sekampung ttp ada giliran utk balik ke umah mak or mertua...

July 22, 2013

pagi yg blurrrrr.....

Assalamualaikum.....

alhamdulillah hari ini 13 Ramadhan... mlm td sewaktu saya merenung sang bulan (amboihhhh... ) bulan dah nampak bulat je..ye lah lagik 2 hari genap 15 hari kita puasa kan... sekejap je masa berlalu..

ari sabtu & ahad lps mmg saya pulun settlekan beli baju anak2.. alhamdulillah siap dah cuma en.suami & anak2 bujangan 2 org tu x beli lagik baju melayu... en.suami kata nnti2 lah dekat2 raya baru nak beli..lagik murah tp saya takut saiz anak2 dah habis.. x pasal pakai t-shirt je pagi raya nnti..huhuuu...

disebabkan letih merayap je hujung minggu lps, smpi le ke pagi td penat x hilang & kepala pun pening2 lalat sampai sya dapat whatsapp dari sahabat baik saya....






hadoiiii..... gelak sakan saya membaca semula msg ni.. blh plak saya nampak perkataan yg di bulatkan di atas nun "chiffon" pada hal dia kata confirm... adesssss... yg saya ni lahai bendul dok ingatkan dia nak buat kek chiffon pandan... alahaiii lia oiiiii....... ( masih gelak lagik w'pun dah baca byk kali....)


ni lah perasa yg dah bikin I jd keliru... cissssss!!!!!























masih sedih terkenangkan kisah kematian allahyarham adik nawal iris... saya x menyalahkan mana2 pihak namun sentiasa terbayangkan saat2 akhir sebelum dia 'pergi' sendirian...hati jd pilu setiap kali t'pandangkan firas sbb usia dia org lbh kurang... semoga keluarganya tabah & jdkan pengajaran n peringatan utk kita semua... Al-fatihah...

July 18, 2013

makan dalam talam/dulang sunnah nabi...

Assalamualaikum.....

sebelum check in dapur utk masak juadah iftar hari ini... moh kita hupdet blog :)

minggu lps en.suami request nak makan nasi beriani kambing & tetiba dia kata nak makan dalam dulang.. kat umah ni mmg x penah ada dulang bulat yg besar tu...yg ada pun bentuk 4 segi bujur tu pn sekeping je..

rasa mcm seronok plak kan makan berjemaah mcm tu...mesti lbh meriah makan sedulang dgn suami & anak2... so,ptg tu kami ke cowboy mencari dulang...


iklan yer... hero ni pantang jumpa stereng,tangan terus lekat kat situ.... ^____^


saya masak beriani guna beras ni.. kak nor yg memperkenalkan kpd saya.. terima kasih kak :) mmg puas hati.. xtra panjang tu...huhuuuu


adk beradik nasi beriani... opkos lah rojak pencuk @ jelatah ni kan... :)



beraini kambing yg mabelesss (puji diri sendiri...heheheee.. ) tp plg best papadom made abu dhabi tu siyes mmg mantop! sedapp sgt.... thanks BFF.. (pssstttt...saya dah order 500gm huhuuu) en.suami sebenarnya x suka makan papadom yg bentuk kotak2 kecik tu..klu makan beriani mmg dia x penah ambik.. tp yg ni dia kata mmg sedap.... BFF blh buat bisnes ni... :)


mmg sungguh meriah makan b'rebut2 dgn anak2 kan.... see tggl tulang je.. maaf lah gambar ketaq maklum lah snap guna tangan kiri...

sejak tu kami mmg sentiasa makan dalam dulang... anak2 plak seronok.. tp yg kelakarnya afiqah kata "mama arini kita makan dalam kuali ke...?? " ya adoiii..... 


ni menu iftar ke 6 : labu masak lemak,ikan kembung bakar & bandi celur cicah sambal asam....


menu iftar ke 7 : nasi ambeng....tp x cukup syarat sbb malas nk buat mi grg... 

alhamdulillah mmg seronok mkn dalam dulang ni...menambahkn kemesraan & ank2 pun b'selera mkn...



Nabi SAW pernah bersabda ; “Barang siapa yang mengikuti sunnahku, bererti dia cinta kepadaku. Dan barang siapa yang cinta kepada ku, maka akan masuk syurga bersamaku.”
Kawan-kawan, sebenarnya banyak sekali kebaikan dan kelebihan jika kita mengamalkan sunnah. Ulamak kata, pada setiap amalan sunnah itu ada keberkatan. Siapa amal sunnah, dia akan mendapat 2 keuntungan.

Apa keuntungan itu?

1.  Pahala yang berlipat ganda
2.  Keberkatan

Kali ini saya nak kongsikan tentang sunnah-sunnah makan (setakat yang saya tahu). Bolehlah kita sama-sama amalkan yer.

Cara duduk ialah seperti duduk tahiyat awal tapi lutut kanan dinaikkan. Posisi duduknya ialah peha/lutut kanan dinaikkan  manakala kita duduk pada bahagian kaki kiri.
Sebenarnya cara duduk sebegini banyak kebaikannya. Posisi ini dapat memberikan keselesaan pada perut dan ia menjaga keseimbangan komposisi ruang dalam perut kepada 3 bahagian. Iaitu 1/3 ruang adalah untuk makanan, 1/3 untuk udara dan 1/3 lagi adalah untuk air.

Makan menggunakan tangan. Bukan guna sudu / garfu, bukan guna chopstick. Tetapi guna tangan kanan. Ada kajian membuktikan bahawa, pada tangan / jari kita ni, ada enzim yang 10 kali ganda lebih banyak dari enzim yang ada dalam air liur. Enzim ini berguna untuk mencerna makanan.

Makan dengan menggunakan 3 jari. Ada orang kata, macammana nak makan dengan 3 jari saja. Susah la kalau nak makan nasi. Nabi dulu takperla, baginda banyak makan roti dan buah-buah kurma saja.Hmmm, tentang itu, saya ‘no comment’. Pada saya, kalau nak amalkan tak susah mana. Orang-orang Cina pun diorang makan guna chopstick jer…2 batang kayu jer guna. OK jer apa. So, macammana boleh kata susah untuk makan guna 3 jari??
Saya sarankan kepada mereka yang nak mula amal sunnah ini, gunakan 3 jari pada suapan pertama tu dulu. Lepas-lepas tu, bolehla makan macam biasa.
Apabila nampak makanan, disunatkan baca doa “Allahumma baariklana………”
Sebelum makan, disunnahkan untuk basuh kedua belah tangan dan juga berkumur-kumur. Ada banyak kelebihan bagi mereka yang mengamalkan perbuatan membasuh tangan dan berkumur ni.
Sebelum menyuapkan makanan ke dalam mulut, sila baca doa “Bismillahiwa’ala barokatillah“
Lepas makan, kita disunnahkan untuk menjilati jari-jari kita yang digunakan untuk mengambil makanan tadi. Hikmah kepada perbuatan ini, kandungan enzim yang ada pada tangan / jari kita tadi akan makin cepat bercampur dengan makanan dan seterusnya memudahkan proses pencernaan.

Makan dalam satu dulang yang sama secara berjemaah. Sebenarnya cara ini akan meningkatkan rasa sayang terhadap sesama kita. Kalau suami isteri boleh amalkan makan dalam satu dulang, insyaAllah kemesraan akan lebih dapat dirasai dan kita akan jadi lebih saling faham memahami dan saling bertolak ansur. Amalan makan satu dulang ini juga dapat mengelakkan sebarang pembaziran.

Makan ketika lapar, berhenti sebelum kenyang. Haaa yang ni nampak macam senang jer nak amal. Tapi sebenarnya susah gak nak amal. Biasanya kita makan ni ikut nafsu.Selagi tak kenyang, selagi tu lah kita ‘melantak’. Nak-nak pulak kalau kita pi makan kat hotel-hotel atau restoran yang menyediakan hidangan cara ‘buffet’. Memang sampai nak pecah perut, baru la berhenti makan. Betul tak? Saya tak cakap pada orang lain ni, saya cakap kat diri saya sendiri…huhu












alhamdulillah sejuk cuaca petang ni... hujan rahmat di bumi melaka..

July 17, 2013

WW # 29 : rambut raya....

Assalamualaikum....

seminggu ramadhan sudah berlalu... hari ini hari ke-8 (iskhhh...asyik menghitung hari jer..mengalahkan anak2 plak... )

setakat ni persiapan utk sambut raya baru 75% jer.. baju kurung saya & anak2 je yg dah siap, baju melayu en.suami & hero2 kecik tu x beli lagik..aritu dah meronda juga ke bazaar ramadhan Jalan Hang Tuah tp xde yg b'kenan di hati...lg pun kemeriahannya x sama mcm kat bazaar Taman Cempaka dulu.. x tau lah mgkn sbb masih awal lg atau itu tempat baru (org melaka mmg dah sinonim dgn bazaar Taman Cempaka) atau  mmg tempat tu x strategik... 

utk baju jalan2 (kasual) pun harraz n piras baru beli seluar jeans, kemeja/ t-shirt x beli lg... payah nak cari baju sedondon utk dia org ni sbb adk slim abg plak gendut..huhuuuu.... kakak2 seluar jeans dah ada.. blouse pun dah ada cuma nak tambah t-shirt sikit & tudung, kasut raya x beli lagi...

rambut pun nak raya ke...?? heheee... minggu lps dah trim rambut anak2 bujang 2 org ni...dia org mmg x penah gunting rambut kat kedai.. baba je jd tukang gunting.. pree of charge.. :)



muka redha & pasrah je harraz..siap m'leleh2 lagik ayak liuq..hahahaa... gambar tukang gunting terpaksa di kaburkan yer...karang ada lak yg terbatal pose..hohooo... biasalah tukang gunting pree stail.. ahahaa.. ( ehh..gelak ajer.. )




abg pun santai... dulu2 klu unting rambut kompom meraung sbb dia x suka rambut2 yg jatuh kat badan dia tu buat dia gatal.. t'garu2!! skrg dah steady.... tgk lah gaya kaki tu.. "rileks brader...brader rileks...." hehheee... 


tadaaaaaaaaa.... my superhero!!! abg sudah butak.. lain beno muka dia bila rambut nipis mcm ni.. adk plak trim tepi2 je sbb rambut ikut mama...nipis.. sebulan lg nak raya dah ngam2 hensem lah hero2 ni... ^____^





aiksss...kata wordless... byk jugak membebel nih... 


















arini buka simple je...nak buat mi hailam,boss berbuka puasa kat KL nun... kita makan yg ringan2 sudah.. malam nak pekena roti naan plak...ada org 'mengidam' nak makan palak paneer :P

July 16, 2013

Red velvet tempahan VVIP

Assalamualaikum....

smlm ada beberapa org sahabat saya pm saya kat fb... pasal n3 semalam :) terima kasih pada kawan2 saya memberi sokongan & kata2 semangat... ye lah bukan niat apa2 pun smlm tu..cuma meluahkan rasa hati kot nnti ada yg kata saya ni m'nunjuk2... alhamdulillah semua sahabat2 saya x de pun yg b'anggapan spt itu... sayang korang semua.. lps ni blh la upload lagik gambo byk2 ea.. heheheeeee

ok arini nak share citer yg dh lama t'pendam di lubuk hati ehhh... dalam draft... as usual lah kan lia mmg suka simpan citer lama pastu baru dia post kat blog..huhuuuu

tgk tajuk VVIP tu siapalah pak menteri or dato' yg menempah kek dgn saya kan... ye lah bukan glamor mana pun..klu di ibaratkan saya ni baru masuk pra sekolah jer....

ari sabtu ( sabtu bln lps yer harap maklum...hehhh ) saya dapat call dr seorg sahabat yg minta tlg utk buat kek harijadi seorg tetamu kehormat yg akan dtg ke kem (tmpat en.suami bertugas...) mulanya hati ni agak berat nak terima bila dia sebut kene buat kek gergasi....huhuuu... 20 x 25 !! besar tu..... dan yg membuatkan hati saya lbh berbelah bagi dia nak kek red velvet.... fuhhhhh!!! blm buat lagi rasa dah b'peluh2....

tp bila dia b'kali2 minta tlg..saya jd x sampai hati...bak kata dieya, jaja & lelord take it as a challenge...pengalaman...

dengan peralatan yg x mencukupi... ye lah saya punya loyang semua kecik2 plg besar pun 10 x 10 oven pun dah yg biasa2 aje... sama usia dgn ulang tahun perkahwinan saya ( 11 tahun ) saya bermula dr selepas subuh hingga lah slps isya' baru siap bakar 9 biji kek!! bayangkan lah.... saya x berani nak direct bakar kek tanpa henti.... dibuatnya oven saya tu meletop bommmm kebaboooooo...!!! sapa nak jawab..?? so setiap 1 biji kek saya rest oven 1/2 jam... +/- keluar masuk hantar anak2 sekolah... layan ragam firas harraz..... al-fengsannnnn.... huhuhuuuuu...


seharian anak2 saya bagi makan mihun grg singapore/putih ni jer.... dr pg smpi ke malam.. mmg x sempat lah nak masak2 bagai...

bermacam cabaran n dugaan... maklum lah 1st time buat kek besar gadang mcm ni...pening nak cari plate & kotak,bila tanya kat kedai semua nak kene tempah 3 hari bekerja plg awal pun sedangkan kek ni ari isnin mlm dah nak kene hantar ke kem... mmg pening!

sudahnya en.suami beli papan playwood tebal kat cowboy & kami balut guna aluminium foil.. kira mmg darurat lah tu... hahhaaa.. kompom xde org penah buat.. kotak pun xde kami hantar togel gitu je.. pandai2 lah nnti Q yg simpan kat peti ais...





deko seadanya.... menggunakan cream cheese frosting sepenuhnya... hampir 5kg cream cheese yg diguna pakai... saya cuma ada satu spatula yg diguna utk meratakan cream cheese ni..sudahnya pisau pemotong roti pun saya guna sbb pisau tu panjang... mmg b'peluh2 nak menyapu filling...

alhamdulilllah dr pukul 5 pagi smpi lah pukul 12.30 mlm kek ni siap juga akhirnya w'pun sebenarnya bukan lah begini deko yg saya bayangkan tp dek kerena kesuntukkan masa..kurangnya peralatan ini je lah yg dpt sediakan...



alhamdulillah... berbangga dan sgt berbesar hati dapat buat kek utk Panglima Tentera Darat Jeneral Datuk Raja Mohamed Affandi Bin Raja Mohamed Noor sempena ulang tahun kelahirannya (x tau yg ke berapa... )

potong pakai pedang lagik...heheee pssstttt...masuk tibi tau... (elehhh...kek je pun yg masuk tibi...huhukkk)

















lagu raya dah berkumandang di situ sana dan sini.... iskhhh...baru 7 hari puasa pun...


July 15, 2013

saya seadanya....kita semua sama saje..

Assalamualaikum.....

sekejap je dah 6 Ramadhan.. alhamdulillah masih blm 'ponteng' puasa huhuuuu... 

hari ni cuaca pun mendung jer...suram.. sama jugak dgn mata saya yg kecik beso kecik beso tgk lappy ni...heheee... klu di layan mata ni mmg lelap sajer... jd meh kita jgn layan dia.. sambil saya buat n3 ni masuk kain baju dalam mesin...rendam ikan yg dijadikan juadah b'buka hari ni (rendam je tp masih no idea nak masak apa.... jap lagik google lah apa2 yg patut...kot ada yg tersangkut...hihihiii )

bulan puasa ni as usual lah kan...mesti nak kongsi menu yg dah selamat masuk perut 2-3 hari lps..heheee... tapi...tapi...tapiiiii.....bukan lah niat nak m'nunjuk2 yg saya ni pannndaiii sgt masak... no..no..no...!!! ramai yg drop komen kat fb atau ig bila saya post gmbr makanan...

"pandainya lia ko masak..."

'Wahhh...hebat lah ko..mcm2 ko masak ea..."

"kak long ni dgn anak2 kecik masih blh masak mcma2..."

~ ini sebahagiannya..... ~

sejujurnya tiada niat nak m'nunjuk2 yg saya ni terror sgt masak atau hebat atau supermak kat dapur...saya sama je mcm org lain juga... klu masak menu yg simple2 cth: sayur bayam masak air,sambal tumis,ayam masak kicap... mmg blh je masak tanpa tgk resepi... korang pun sama kan....

tp klu masak yg ssh2.. cth: nasi beriani,nasi jagung,nasi tomato... saya masak dibantu oleh en.google... zaman skrg semua kan di hujung jari... taip je kat google nun b'deret2 resepi keluar... cekodok pun ada bg sesiapa yg x reti lah... tp saya tahu semua kawan2 saya kompom pandai buat cekodok cuma kdg2 kita sje nak tgk2 kot2 ada tips yg blh menyebabkan cekodok yg asalnya rasa biasa2 menjadi luar biasa..huhuuu....! tp bukan luar biasa yg sampai x blh nak di telan..hihiiii!!

dan lagi satu bila saya nak buat kek.... wajib saya google sana sini mencari resepi kecuali saya mmg dah b'kenan dgn resepi tu saya akan save n print utk rujukan saya.... sama juga klu saya t'ingin nak buat dessert ke...kuih muih ke... mmg blog2 blogger masakan lah yg menjadi rujukan...





mcm 2 jenis kek ni....b'hari2 saya mengadap utube sbb nak blaja cara nak deko kek...sampai naik lunyai utube tu saya godak...hehehee.... bukan senang bagi saya yg amatur ni nak siapkan sebiji kek mcm ni... dan saya x penah pergi mana2 kelas utk belajar deko kek kecuali saya pernah belajar buat cupcakes & fancy cookies 4 tahun lps sewaktu saya kat kota tinggi....

last week kot rasanya ramai sahabat2 blogger yg memperkatakan ttg isu publish gmbo masakan/makanan kat blog/fb yg katanya blh menimbulkan riak... ada yg kata sakit mental lah...

pada saya lah... klu kita fikir -ve mmg -ve lah jadinya...klu +ve... +ve lah jdnya pd yg x suka x yah la tgk... klu suka tgk lah hari2 hehehee... apa ssh... make yr life simple & easy (ececehhhhh.....t'ckp omputih plak...hahaaaa ) 

pada saya kawan2 yg bekerja lps tu balik umah sempat lagik masak utk juadah b'buka utk suami & anak2 tu lagi lah hebat... ye lah balik umah kompom dah lewat ptg nak b'pencak silat kat dapur lagik.. mcm saya yg x berkerja ni (cuma mak supir je.... ) dr pg dah blh prepare bahan2 yg di masak... so,ptg tinggal campak2 apa yg patut je...

so... kita semua sama je kan... bila dah jd isteri.. ibu/mama/ummi... automatik mesti kita akan pandai masak n klu x pandai pun kita akan b'usaha utk belajar menyediakan/masak juadah kegemaran suami n anak2 tersayang......
























nxt week dah blh start buat biskut raya.... yeayyy...!! tp saya buat sikit2 je 2-3 jenis klu byk2 nnti smpi ke raya haji biskut raya x berabis....huhuuu...







July 12, 2013

Kuih Lompang nostalgia...

Assalamualaikum.....

n3 ke-3 untuk hari ni..... wowwwwwwww!!!! iyakah??? mcm x caya kan.... lia blh update sampai 3 n3 
sehari... demam kot dia hari ni...wahahaaaaa....

heheeee...huhuhuuu...hiihihihiiiii...... gelak2 jgn x gelak...

xde lah...bukan demam pun sbnrnya saya mengemas kini dashboard blog...tgk segala entry yg t'tangguh2 yg dah b'jaman kaduk dok dalam draft list... ada yg tulis sekerat..ada yg letak gmbo... tu yg saya pilih2 mana yg blh di postkan baik di keluarkan... tambah lagi skrg kan bulan pose ramai yg mencari resepi kuih muih utk b'buka pose kan....

disebabkan gmbo pun dah lama..saya pun dah lupa bila buat kuih ni... 


tgk gmbo terus rasa nak buat.... biasalah kan napsu org pose mmg always m'gebu2!!


klasik kan acuan ni...ada tulisan cina lagik,mmg serius dah lama le tu.. ini nenek saya punya cuma ada 22 biji je.. 2 lg dah pecah. skrg acuan kuih lompang ni kaler merah...buat dr plastik.lbh selamat utk digunakan....


Resepi Kuih Lompang


Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/4 cawan tepung ubi
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan air
  • Secubit garam
  • pewarna merah, biru, putih, kuning
  • perisa yg di gemari, merah-ros, kuning-jagung, plain/putih-vanilla
Cara Penyediaan
  1. Satukan ketiga2 jenis tepung, garam dan gula. Masukkan air dan santan pekat.
  2. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
  3. Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian dan 1 bahagian biarkan plain je. Boleh tambah perisa.
  4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan lompang.
  5. Masukkan 1 sudu kecil adunan putih dan kukus selama 3 minit/ sehingga adunan keras sikit.
  6. Lapiskan pula 1 sudu kecil adunan biru dan kukus lagi selama 3 minit/sehingga keras sikit dan di ikuti adunan seterusnya.
  7. Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 15 minit ).
  8. Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam.
** Kalau guna loyang, gunakan loyang 7x7x3inci. Seeloknya sapu sedikit minyak dan alaskan plastik dan sapu sedikit minyak lagi. Tuangkan adunan pertama dan kukus selama 10 minit diikuti adunan seterusnya, Lapisan terakhir, kukus selama 20 minit. Biarkan kuih betul2 sejuk, barulah di potong guna pisau plastik. 


















asam pedas pt.jawa II ~ sebelum ramadhan...

Assalamualaikum.....


sebelum ramdahan aritu saya ke pt.jawa lagik... ingat lagik x kat n3 ni


saya dah kata kami akan ke sana lagi kan... :) 

kali ni kami p makan kat tempat yg sama sbb yg kat btl2 medan asam pedas tu dah byk yg tutup.. yo lah smpi pun dah lewat..lbh kurang pukul 2 ptg...



gambar hiasan ~ budak mangsa dera kene pakai cap w'pun dia x suka...hahaaaa...

menu pun lbh kurang dgn yg kami order sblm ni cuma ptg tu sayur dah entek (habis...) yg ada asam pedas je.. klu dulu kami  x sempat nak order seafood kali ni saya order kupang masak berlada & erkkkkk....apa plak namanya nih....iskhhhh... jap2 saya tunjuk gambo ea....


kepala ikan merah.. en.suami nak makan ikan jenak tp x dak... xpe lah ni pun dah alhamdulillah...sedap!!


kali ni saya pergi dgn adik yg no.4.. order air sirap limau 1 jug.. maklumlah cuaca mmg panas b'denting klu order sorang segelas mmg kompom x cukup lah... air 1 jug ni RM15 tp puas hati lah minum smpi m'gelegak perot...huhuuuu.... otak2 dia pun sedap mmg ori dr kempas sbb kdg2 setangah kedai tulis otak2 kempas tp bila makan x sama pun....


kupang berlada ni mmg sodap!! rasa manis2 pedas, td dah pesan kat en.suami suruh tgk2 kot2 kat tepi2 jalan klebang tu ada org jual kupang... (erkhhh...t'liur tgk gambo ni.... )


haaaa....yg ni lupa apa nama dia.. :) lokan ea.. heheeee... 1st time makan, isinya kenyal2 makan cicah dgn sambal kicap pedas berapi...huhuuu... udah le cuaca panas makan plak pedas2... perghhh...b'peloh ketiak!!


harap maappp... gambar agak blurr.sambil pegang harraz yg x reti dok diam..ketar2 mama ambik gmbo..huhuu... ni lah menu ptg tu.. kepala ikan merah,telur dadar, kupang berlada,lokan, 2 potong ikan pari (anak2 dara tu x pandai makan ikan yg byk tulang), air 1 jug & otak2 10 keping total RM100.. alhamdulillah kenyang smpai malam.... (yo lah tu smpi malam... malam tu saya masak shabsuka yg di bawah tu lerr.... heheheee )


masa kami smapi geng2 'bikers kental' ni pun smpi...punya lah ramai ada dalam 20 org lbh...cepat2 kami ambik tempat sbb takut full... damya yg b'ia suruh ambik gambo ni... t'kedip2 mata dok bawah cahayamatahari......


























bila mood rajin blog sudah mari...en.bluetooth plak buat hal..haihhh...sabau je lah! camno nak tranfer gambaq ni.... huaaaaaa....

shabsuka ~ makanan arab

Assalamualaikum....

selamat berpuasa :) baru sempat nak mengucapkan selamat berpuasa buat sahabat2 saya.... w'pun agak terlewat (biasalah lia mmg sinonim dgn "lewat" "lambat"..heheeee)  tp nak jugak wish

alhamdulillah hari ini 3 Ramadhan... bermakna dah 3 hari kita semua mengerjakan ibadah puasa.... 

hari pertama puasa cuaca kat melaka mmg panas... kesian juga dgn anak2 yg keletihan, saya x pernah memaksa anak2 utk berpuasa penuh..klu x larat buka.. dapat 1/2 hari pun dah memadai..tp masing2 nak tunggu azan maghrib...

klu ikutkan damya thn lepas pun dah mula puasa penuh... dapat 5-6 hari mcm tu lah (dah ingat2 lupa) dan tahun ni dia berazam utk puasa penuh sebulan... alhamdulillah w'pun di hujung2 waktu ada juga lah drama beberapa babak2... babak penuh dgn airmata...mengadu lapar tp bila di suruh b'buka x mau.. dan masa tu dah pukul 6.30ptg... b'kali2 saya suruh buka tp dia terus menangis...afiqah lagi lah.. tetiba tanya "mama bila nak subuh ni....???" ^_____^ mcm2 ragam anak2... 

menu iftar pertama saya buat soto & puding sago gula melaka air milo ais request dr anak2 saya ikut je...

hari kedua ramadhan cuaca sejuk...dari pagi sampai ke petang cuaca redup je... damya pun dah xde lah drama2 lagik cuma afiqah bila tgk adik minum susu dia agak t'liur juga... kesian tp tu lah bila di suruh b'buka x nak....

menu kedua saya masak kari daging,sayur campur grg, sotong grg tepung... dessert smlm pnya ada lagik.. so jgn membazir.. & air carrot susu.....

ok lah arini sebenarnya nak share satu resepi yg dah lama saya simpan, setiap kali nak buat asyik manjang x sempat.. jd sebelum ramadhan aritu saya cuba buat.. sbb menurut kata tuan punya resepi yg dah b'ulang2 kali buat shabsuka ni menu ni sesuai di makan ketika iftar....


patutlah kak ayu suka shabsuka ni mmg serius sedap!! pada saya lah.... org lain saya x tahu..ye lah citarasa masing2 kan... jd menu ni akan ada ulang tayang lagi di bulan ramadhan kali ini....

Shabsuka 

Sources:-From resipi.net via Ayu @Curlybabesatisfaction

Ingredients:-
500g minced beef(or sliced beef)-(500g daging lembu kisar atau daging dihiris)
3 tbsp chili paste-(3 sudu besar cili kisar)
3 tbsp minced garlics-(3 sudu besar bawang putih kisar)
2 tbsp minced ginger-(2 sudu besar halia kisar)
4 tbsp curry powder-(4 sudu besar serbuk kari daging)
1 big onion diced-(1 biji bawang besar dipotong dadu)
1 tomato diced-(1 biji toamto dipotong dadu)
1 cup mix vegetables-(1 cawan sayur campuran)
1 can medium size tomato puree-(1 tin tomato puree size sederhana)
4 tbsp tomato sauce-(4 sudu besar tomato sos)
1/2 -1 tbsp sugar-(1/2 -1 sudu besar gula)
1-2 cups of water-(1-2 cawan air)
salt and MSG to taste-(garam & serbuk perasa)

Ingredients for toppings:-(Bahan untuk taburan)
2 big onions diced-(2 biji bawang besar dipotong dadu)
2 tomatoes diced-(2 biji tomato dipotong dadu)
some coriander leaves or chinese celery-(sedikit daun ketumbar atau daun sup)
1-2 red chilies sliced-(1-2 lada merah dihiris halus))
1-2 green chilies sliced-(1-2 lada hijau dihiris halus)
2 tbsp fried shallots (optional)-(2 sudu besar bawang goreng-optional)
6 eggs-(6 biji telur)

   Method:-
Mix minced beef with garlics, ginger, and curry powder. Let it rest for at least 20 minutes.
Heat oil in wok and saute onions till soft. Add in chili paste and cook till oil goes up the surface.
Add in marinated beef and stir well. Add in 1-2 cups of water. When beef has reached 3/4 cooked, add in tomato puree, tomato sauce, mixed vegetables and diced tomatoes. Stir well and add in salt, sugar and MSG to taste. Adjust the taste(it should be a bit sour, sweet etc) according to your preferences. Let it simmer for a while and dish out.The mixture shouldn't be too thick or too thin.-(Campurkan daging, dengan bawang putih kisar, halia kisar, serbuk kari dan biarkan selama 20 minit. Panaskan minyak dan tumins bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan perapan daging tadi dan gaul rata. Masukkan 1-2 cawan air. Bila daging sudah hampir 3/4 masak, masukkan tomato puri, tomato sos, sayur campuran dan toamto yang dipotonfg dadu tadi. Kacau rata dan masukkan garam, gula & serbuk perasa secukup rasa. Sesuaikan rasa-ia harus ada masam dan manisnya.. Biarkan ia reneh sebentar dan matikan api. Shabsuka ini haruslah tidak terlalu cair atau kering.)


Method for preparing Shabsuka:-(Cara menyediakan dan menghidang shabsuka)

Put the beef in a bake able dish and level it.
Sprinkle all the topping ingredients like the tomatoes, onions, chillies, coriander leaves and fried shallots on top of the beef mixture. Make small holes for eggs and bake at 180C degrees for 15 minutes or at least till the eggs are almost cooked. Scoop the some mixture and serve hot with white toasted soft bread or toasted french loaves.-(Bila daging sudah masak, masukkan kedalam loyang atau mangkuk yang boleh dibakar dan ratakan. Taburkan bahan2 taburan, seperti tomato, bawang, lada, daun ketumbar/sup dan bawang goreng diatas daging tadi. Buatkan lubang untuk telur dan bakar 180C selam 15 minit atau hingga telur hampir masak. Ceduk sedikit adunan tadi dan hidangkan dengan roti putih atau roti perancis bakar/panggang)



Note* Another method of serving shabsuka.
Serve beef mixture on a plate. Sprinkle the toppings. Add fried eggs.(No need to bake)..
and dip in with bread.-(Kaedah lain, ketika menghidangkan shabsuka, adalah, ceduk adunan daging keatas pinggan, taburkan bahan2 taburan dan makan  dengan telur yang sudah digoreng dan cicah dengan roti.(Tak perlu dibakar)
 


sedap di makan panas2... anak2 saya mmg cukup suka makan telur 1/2 masak jd mmg kene lah dgn citarasa dia org... damya n afiqah makan b'tambah2...

















menu iftar ke 3 : tomyam, kangkung grg belacan, sotong grg tepung & air laici,dessert puding karamel.... sekian. heheeeee....

July 03, 2013

WW #28 : brotherhood

Assalamualaikum.....







teman bergaduh... teman bermain...teman mandi... teman sarapan pagi (pagi mmg berdua je sbb kakak's sekolah heheee) 















dah mula buat list menu ramadhan......