


Bahan2 :
2 ekor ikan tenggiri (sederhana besar)
12 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
3 batang serai*
3 inci lengkuas*
2 inci halia*
2 inci kunyit*
20 tangkai lada kering*
6 camb kerisik
4camb serbuk kari ikan
Garam,gula & sebuk perasa
ulam2 (cth: pucuk ubi,pucuk betik,pucuk tenggek burung,daun beruas,ulam raja....etc)
daun pisang utk bungkus ikan lerrr....
(bahan2 yg b'tanda * blender hingga halus)
cara membuatnye :-)
1. Siang ikan & potong mengikut kesesuaian lebar daun pisang/mengikut citarasa.
2. Satukan bahan2 yg telah di blender dgn kerisik,garam,gula & serbuk perasa m'ikut selera..
3. Letakkan ulam2an pada lapisan paling bawah,letakkan sedikit bahan2 rempah
tadi..lapiskan dgn ikan..letak lg rempah & last sekali ulam2an..bungkus m'ikut
kreativiti...asalkan x t'keluar segala isi perut bungkusan tu hehehe....
4. Kukus lebih kurang 1/2jam atau sehingga ikan masak.....
**selain tenggiri ikan kembong pun sedap jg....
4 cerita dari hati:
uiks cam best..aku x penah mkn ikan yd d'botok
ni botok tau...bukan botox...huhuhuhu best tau..try arrr..simple jer buatnyer...
Wowww....botox-botox..ini feberet saya ni, paling sedap selain ikan, ulam2 dia tu....ok, nanti saya try buat yeaa.....
ye ker cik mat? try la buat yer....sedapkan..lg banyak ulam2 tu lg best....anyway t.kasih yer sudi singgah sini.....
Post a Comment