Assalamualaikum.....
bertemu lagi di hari isnin yg indah...
klu minggu lps cuaca panas terik dari pagi sampai ke malam,tp sekarang bila petang hujan dah mula turun sekali sekala...sejuk lah sikit bumi melaka yg permai ni...
minggu ni saya nak kongsi n3 makan2 jer.... ^___^ dah byk sgt gambar makanan & gambar kami pi makan2 kat dalam folder.. klu di simpan nnti semakin b'tambah plak..dan semakin 'basi' citernya..kadang2 klu pi keluar makan tu rajin je tangan ni snap sana sini tp nak buat n3 tu yg x t'buat malas
ok 1st n3 utk minggu ni nak citer pasal muffin yg saya buat minggu lps utk minum ptg...masa kak ayu post kat fb saya mmg dah b'kenan sgt dgn muffin ni,kebetulan stok choc chip mmg byk & anak2 suka makan kek @ mufiin coklat.
muffin ni nak buatnya ringkas & cepat je x yah nak pakai mixer bagai..cukup ada wisk & spatula...
~ saya buat dalam acuan silicone yg comel2 ni...satu adunan dapat 30 biji muffin bintang2 b'kelip heheee...ni muffin sebelum di bakar ~
~ masa buat muffin ni saya b'whatsapp dgn dieya & jaja... dieya kata ok ke buat muffin dalam acuan bintang sbb mcm susah nak keluarkan sbb bintang2 ni kan ada 5 bucu takut nnti bila dikeluarkan dari bintang kecil yg comel jd bulan mengambang penuh plak kan....hehheee... tp utk pengetahuan semua klu kita guna acuan silicone mmg mudah nak keluarkan muffin atau kek ataupun apam...sbb tu saya mmg suka guna acuan silicone lagi pun acuan silicone ni skrg dah murah..yg saya guna ni 12 biji RM4.50 jer. saya beli kat 'super COWBOY' melaka ~
~ jaja pun ada tanya mcmana cara nak keluarkan muffin2 ni... so,mcm ni lah caranya,kelepetkan je acuan silicone tu pada setiap bucu,in shaa allah mmg mudah nak keluarkan... saya juga x der sapu apa2 pada acuan ni sblm digunakan & x melekat pun.. itu satu lagi kelebihan guna acuan silicone. mmg b'baloi membeli...~
`
~ serius mmg sgt sedap muffin muffin ni....gebu jer masa makan panas2,bila dah sejuk pun ttp lembut,mmg suka lah dgn resepi ni cuma saya ni mmg x kuat manis jd klu buat lagi saya kene kurangkan sikit jumlah sukatan gulanya @ blh tukar guna brown sugar ~
~ bekal utk damya hari jumaat lepas... damya mmg penggemar tegar coklat.happy dia dapat bawa bekal ni ~
Nigella's Chocolate chips Muffins
sumber : kak ayu @ curlybabe's satisfaction
Ingredients:-
250g plain flour ~ lia guna tepung superfine
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
2 tbsp good quality cocoa powder
170g caster sugar
150g chocolate chips (save 1/4 of the chips
for sprinkling)
200ml milk
80ml
vegetable oil
1 large
egg
1
tsp pure vanilla extract
Method
1. Preheat the oven to 200 deg C (next time I
will reduce to 180-190c).
2. Put the flour, baking powder, baking soda,
cocoa, sugar, and 3/4 of the chocolate chips into a large bowl and mix well.
3. Pour all the liquid ingredients into a
measuring jug and mix well.
4. Mix the dry and
wet ingredients together with slow and gentle strokes. Stop stirring once the
last traces of flour disappear. Do not overmix. A lumpy batter will ensure the
muffins stay moist and fluffy.
5. Spoon the batter into paper muffin cases.
6. Sprinkle the remaining 1/4 chocolate chips
on top and bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.
** x payah nak translate lah yer...rasanya semua pun blh faham kan malas nak translate sebenarnya huhuhuhuuu
sakit kepala sejak semalam x hilang2 lagi...dah makan panadol pun masih b'denyut2...
4 cerita dari hati:
Wahhh kelassss lia..masak resepi nigella hah hehehehe lieya suke tgk 703 kalo cite die masak2..best tgk die masak kan hehehhe
Pes time tgk acuan tu lia...almaklumlaaa org jarang gune oven ni hahahahahah
kitew pun sakit kepala... adoi!
tak pernah guna acuan silicone ni sbb tak yakin..haha
akak.. izan salin resepi dulu. ada masa nnti nak buat. skrg ni kan... kalau masuk dapur, zayyan suka betul bergantung kat kaki je. nak bergerak mmg tak boleh. buat kek kukus hari tu pun sambil dukung dia. nasib baik siap.
aritu pun masa pegi DIY kat bp ada nmpk banyak acuan silicone ni. ingat nnti nak belilah yg bentuk comel2... senang nak buat kek/muffin/agar2...
Post a Comment