March 25, 2013

3 in 1 : demam ~ demam campak ~ semput/asthma

Assalamualaikum....


 bangun pagi2 hari ni x la kelam kabut nak buat breakfast utk kakak's sebab dah cuti sekolah kan yeahaaa!!! anak2 dara tu pun masih membongkang lagi kat bilik tu...x per lah bagi peluang bgn lambat sikit.. ni jap2 lagik baru nak grg kuew tiau.. dah keluarkan udang & segala aksesorinya... ^____^

 dr minggu lps mamanya lbh xcited nunggu cuti sekolah ni b'banding anak2nya huhuhuuu... blh la mak supir ni rehat2 sikit w'pun semakin sibuk sebenornya sebab semuanya ada kat umahkan, tp at least x der lah keluar masuk..keluar masuk... kejap2 start kete.. kejap2 start kete...hehee..

al-kisah kononnya nak habiskan n3 makan2 yg dah t'tunda2 atau bahasa blogger kata dah basi tapi x kesampaian jugak..2 n3 jerk yg timbul yg lain semua karam terus ke dasar laut...hahahaa.. haduii x tahu lah skrg saya yg semakin super duper busy @ masa yg semakin laju b'putar...

di tambah lagi minggu lps anak2 x sihat... bermula dgn firas yg mula2 tumbuh ruam kat perut,ingatkan allergik pada habuk atau peluh rupa2nya nak kene demam campak... bukan chicken pox tu tp yg ruam penuh satu badan... jenuh juga lah dok m'garu 3 S ( situ sana sini..heheheee ) klu x kene btl2 kat tempat yg gatal tu...b'guling2 la dia..

tidur malam pun lasak lbh dari biasa,mungkin sebab badan & sendi rasa sakit.. sedih rasanya tgk dia mcm tu..tido kejap mengiring kejap t'lentang kejap t'tonggeng...mcm2 gaya ada... susu pun x nak minum apatah lagik makan.. buat bubur ayam pun ada lah 3-4 sudu yg masuk dalam perut...

 

~ t'kebil2 harraz tgk abg jadi putih melepak hahhaaa... nak sapu calamine lotion ni pun punya lah b'perang,susah btl... kejap2 ajak masuk bilik air.. "iyak..iyak..." (berak le konon... ) pada hal x der pun.cuma dia nak suruh basuh segala lotion yg ada tu... ~ 


~ panas dalam... bibir pun merah je, mujurlah anak2 semuanya mmg senang makan ubat.. kdg2 yg x sakit pun b'ratur nak makan ubat juga..huhuhuu  cuma hari tu masa nak bagi dia minum air kelapa mmg ssh sikit,t'paksa letak dalam syringe baru dia nak..dapat lah bagi 5x & siram badan dia dgn air kelapa tu... mlm tu call FIL dia bising plak saya bagi firas air kelapa...haduiiii... x elok & x sesuai katanya bagi kat budak kecik.. sbnrnya ptg tu sblm bagi firas minum air kelapa sya dah try call abah tp dia x angkat plak... tu yg saya bagi jer.. mana lah tahu x elok...uhukss.. dah t'bagi apa nak di kata.... harap2 x memudaratkan lah hendaknya....~

 

~ senang hati tgk dia lena mcm ni klu x mmg m'garu sajer.... sampai pagi ni pun panas badannya still on/off. bila bagi ubat sejuk lah badan tu tp bila cukup 4 jam badan dah dedor semula... ~

 selang beberapa hari menjangkit plak kat hero kecik nih....


~ apa tidaknya abang sikit2 nak sayang adik...cium kat pipi x per jugak ini cium kat mulut lak tuh adehhhh.... pastu kdg2 batuk pun m'nyembur2 kat depan muka si adik... bila di tegur mula lah m'jerit2 x puas hati.. nasib baik demam adik x lama & x de lah tinggi sgt... cuma batuk2 tu masih ada lagi sikit2 ~

dan minggu lps jugak 3 hari kak ngah x sekolah sebab batuk teruk & bila dah batuk opkos lah asthma pun datang sekali dgn pakej kan.... terus le nyambung cuti sekolah sampai 1 April nnti... sebelum tu hari2 balik sekolah je mesti nak eskrem..wajib singgah 7 eleven..klu x bagi mcm nak t'golek kete tu dibuatnya sbb dok memgamuk x dapat ekrem... kdg2 kita ni kesian sbb tau cuaca panas skrg & mmg haus lah kan... tp bila t'lbh kesian gini lah jdnya..penyakit plak dtg....


~ muka sembab jer.... dia dah jarang kene asthma skrg tp klu sekali kene tu b'hari2 juga lah nak baik... ~

 

~ NEB yg ke-2.. yg lama rosak.x tahu lah knp masa bawa balik kg tetiba dah x blh pakai.... kene lah jugak beli lagik sbb next month baba dah kene pi kursus smpi bulan ogos..klu pika kene semput malam2 buta ssh la saya nak b'kejar ke klinik dgn anak2.. ~


  
~ kakak mya je yg kebal... huhuu alhamdulillah dia sihat & dia lah yg byk membantu jaga adik2 w'pun kdg2 klu di suruh muncungnya tu blh buat sangkut sepentot..hahhaaa... mulut m'bebel2 kalah mak jemah tp keje2 yg mama/baba suruh dia ttp buat... kdg2 dia plak yg t'bh garang dgn adik2,kalah mak tiri...huhuhuuu ~


















bila anak2 cuti sekolah menu utk minum pagi.makan t'hari,minum petang & makan malam kene sentiasa ada... kudapan depan TV pun wajib ada.... x kering lah tangan asyik ke dapur tp happy bila tgk anak2 suka apa yg kita masak ^______^






6 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

mmg susah hati kalau anak2 semua tak sihat.. diorg bukan tau apa. tau ngamuk je kalo xdpt.

Nad MamaZN said... Reply To This Comment

Moga anak anak beransur sihat
Nnt kan nak p jalan jauh.. :)

lieyalatif said... Reply To This Comment

Alahaiiiii sian lieya bc lia....seb baik cuti sekolah nih...hope seminggi cuti ni masing2 dah sembuh....lia pun jage diri tauu....susah kalo omaknye sakit gak karang.....in sha Allah kite doa semua kembali ok yeak....yg penting ubat jgn culas.....

Seb baik mya steady so ade laaa helper lia .....

NM03 said... Reply To This Comment

haah...nasib baik tgh coti sekolah ni... moga mereka cepat baik ye

mamalieyna said... Reply To This Comment

Bersilih ganti anak2 tak sihat ye lieya..skrg hrp semuanya dh ok.. lumrah la kan, ank2 dh ramai..silih bergnti skitnya.. aduyai..seb baik maknye sihat.. :-)

Meriah la rumah minggu ni ye, sepnjng masa 4 anak disisi..selamt memasak.. :-)

Asfaliza Mohd Yatim said... Reply To This Comment

mandi kan air daun bambu kak. rebus dl daun tu. pastu buat mandi. in shaa Allah boleh la kurang kan sikit campak tu