March 14, 2013

eskrim mat kool...

Assalamualaikum....

hari ni jadual saya x berapa ketat sgt...blh la b'santai2 lama sikit depan blog..

afiqah balik pukul 12 t'hari & damya 12.35 t'hari,jd lepas ambik afiqah saya mmg x blk umah.terus je ke sekolah damya...

dan hari ni juga boss xder jadi saya masak simple2 je utk anak2....disebab cuaca skrg ni panas terik saya buat bubur ayam jer..nak makan nasi mcm kurang sikit selera... lbh kpd nak minum air. sehari saya blh minum 3 - 4 liter air masak sehari.. haus sgt.. biasanya saya jarang buat ais kat umah tp sejak cuaca panas terik ni mmg x penah kosong lah bekas ais kt esbok tu... paling rajin buat air batu afiqah.dia mmg rajin check ais dah keras ke blm...klu tgk dah keras je cepat dia refill ^____^

balik sekolah pun wajib singgah 7 Eleven..beli eskrim mat kool


~ eskrim kegemaran anak maknya pun sama huhuhuuu... klu beli terus 10 batang buat stok kat umah ( gambar ehsan google) ~


~ bujang kecik ni mmg pantang nampak eskrim...klu blh nak pegang sendiri...klu x bagi m'jerit2 m'lompat2 mcm nak keluar dr walker..heheee... yg ni eskrim mama, saya suka perasa tropikal... luarnya perasa limau dalamnya ada vanilla.... ~



katanya cuaca panas ni akan berlarutan selama 3 bulan...btl kah?? pagi td pun masa dalam kete saya ada dgr berita at radio...kat KL ada masalah kekurangan disebabkan oleh cuaca panas & kering...

jemur kain x sampai 3-4 jam dah rentung rasanya...saya suka basuh kain malam n sidai sekali sbb bila pagi cahaya matahari dtg dari arah belakang umah,klu jemur slps pukul 9 mmg x blh nak celik mata...t'kebil & b'pinau2 rasanya....

cuaca panas ni kene minum air kosong/masak/jarang (org jhr panggil air masak ni air jarang..... ) sbb bila cuaca panas mudah la demam, batuk & selsema...
















4 bulan je lagi akan menjelangnya Ramadhan..masih ada beberapa hari lg puasa yg perlu di ganti byk lg sebenarnya huhuu & ramadhan tahun ni saya akan b'buka puasa dgn en.suami waktu hujung minggu je sbb sepanjang bulan puasa dia berkursusu di Port Dickson... :( mesti x meriah rasanya..

7 cerita dari hati:

Nazayiena Ayiena said... Reply To This Comment

Betul tu lia,panaskan skrg spi bibir kak Nurul nie pun dan pedih2 serta luka sbb panas.

AnneRaini said... Reply To This Comment

kalau akak rasa panas sy pulak rasa sejuk. tghari pun kdg2 sy berselimut. hormon agaknya.

Rasp said... Reply To This Comment

time cocer panas memang eskrem lahhhhhh menu idaman kan....

last 2 weeks rasanya meeeemaaang lah panas melenting2...
sidai kain jap je dah kering, best :D

tapi syukur sangat2 dah seminggu ni....
hujan..lebat lak tu...
sampaikan ada pokok2 tumbang tau kat area opis i...
tadi pagi dengar radio...
dj siap pesan...
kalo rasanya2 hari nak hujan...
jgn parking kat basement takut banjir...
and jgn parking kat area berpokok takut ada yg tumbang....

lizz said... Reply To This Comment

musim sekarang ramai yang demamkan...
saya pun..
aah dah nak puasa..saya ader beberapa hari lagi tak ganti

Nad MamaZN said... Reply To This Comment

Lama xmkn eskrem
Hehe

♥ ROS ♥ said... Reply To This Comment

Mmg skrg muim pnas..ansk 2-3kli mandi..huhuhu

Izan Ishak said... Reply To This Comment

akak ni buatkan izan terliur mkn eskrem lagi. hari tu kan pegi mall sempat rembat 3 ketul eskrem buat stok utk diri sendiri. gara2 terliur tgk budak2 ni semua mkn sblm balik... apa2 ajelah ummi ni kan...

betul kak... izan pun kalau basuh kain mlm terus sidai... menjelang ptg baru angkat baju semua. angkat baju panas2 mmg best!