April 16, 2013

Family Day 2013 ~ Cameron Highland ( Day 1)

Assalamualaikum.....

fooohhhhh....fohhhhh....fooohhhhh...tepi sikit....tepi sikit!!! nnti ada yg pedih mata la pulak....huhuhuu!! debu2 berterbangan nih....sawang pun b'selirat..hehehheee

ya..ampuuunnnnnn....almost 3 minggu dah x update blog,jengah pun kdg2 je tau... Adoi lahhhh.....

saya rasa lah tahun ni reputasi cehhh...reputasi kononnnn pang!! blog yg paling merundum,mcm2 kengkangan yg ada...masalah masa yg makin ketat,masalah line internet yg sgt teruk, kejap tenggelam kejap timbul...dan bila masalah2 ni dtg mood nak m'update pun makin lama makin hilang... w'pun sbnrnya terlalu byk cerita yg ingin di kongsikan macam dulu2....

klu ikutkan hati balik dari bercuti dgn family masa cuti sekolah akhir bulan mac tu mmg mood b'kobar2 nak update blog tp line internet plak buat hal,menyebabkan mood saya terus hilang....

kebetulan plak weekend ni internet x meragam.. so,cpt2 saya upload gambar2 je dulu pastu masukkan lah cerita ceritinya... sebelum kisah kami bercuti semakin lama terperam dalam draft,sya b'azam utk m'habiskan n3 cameron hihgland ni minggu ni juga....harap2 sempat lah..huhuu

moh le layan citer yg dah sekian lama berlalu......

dah lama merancang percutian keluarga ni....tp kerap kali ada ajer aral yg mendatang.dari satu tarikh b'tukar ke satu tarikh...maklum lah masing2 b'kerja yg jadi cikgu cuma sorang je (kiranya x payah le nak apply cuti2 bagai...sbb sama dgn cuti ank2 sekolah)

akhirnya tarikh 29hb-31hb Mac 2013 dipilih utk dijadikan percutian pertama a.k.a Family Day kami.. dan semua sepakat memilih Cameron Highland sbg destinasi pertama... sebenarnya pemilihan tempat ni lbh kepada merealisasikan impian mak & damya yg mmg t'ingin nak ke sana.....

28hb semua adik2 dah b'kumpul di rumah..mmg meriah!! dah mcm hari raya... awalnya kami nak masak2 bawa bekal la konon tp memandang kami semua ada 'handbag' yg comel2 mmg x t'kejar lah nak masak...sudahnya semuanya beli sajor...

29hb selepas subuh kami bertolak......... (siyes citer dah basi nih...hukhukhukkkk )




~ muka budak x mandi pagi..huhuuu... dia sorang je yg x mandi! masa ni
sampai kat Tol Air Keroh pukul 6.45 pagi.... ~


~ perhentian pertama R&R Dengkil, b'henti utk sarapan pagi & membuang apa yg patut..hehee ~


~ saya mmg x sempat nak beli sarapan...jd,apa yg en.suami bagi saya makan je lah... mihun grg ni dia beli kat kedai mamak (mamak ke bangla gitu lah lbh kurang je rupa...huh!) sesiapa yg b'henti kat Dengkil sila jgn beli lah makanan kat situ siyess! udoh le mahaiii... 1 set ni RM7 klu mahal tp sedap x per le ini rasa nan hadoooo... mi ni tawar lansung x der rasa... sambal kerang yg liat... kat mihun ni ada letak biji sawi,beberapa tangkai cili kering n daun kari.... mmg rasa pelik jer... dan kerana sambal kerang ni lah sampai je cameron mak kene ceri beri...haihhhh... sabor je lah ~



~ sempat b'gambar selepas m'isi minyak ~

perjalanan di teruskan... kami smpi di Tapah lbh kurang pukul 10 pagi.. Alhamdulillah perjalanan naik ke atas xde apa2 masalah...risau jg klu musim cuti sekolah ni jalan jem..

sampai di  "Tea House ~ Cameron Valley ~ lbh kurang pukul 11 pagi.... konon nak b'henti tgk ladang teh.. haihhh...nan hado..semuanya mabuk2 pening2 lalat... x daya nak menapak ke bawah... so,rest kejap jer pagi hilang pening2....


~ ambik gambar kenangan kat tebing ni jer.... nak turun ke bawah mmg x larat dah... ~

lepas tu perjalanan di teruskan naik ke atas...tujuan utamanya nak mengisi perut yg lapaq.... kat bawah mmg x jem tp sampai ke kat Tanah Rata & Brinchang tuuuuu diaaaaaaaaaaa.... macet!! ( tau x macet tu apa....?? jem lah huhuuuuu ) hadoiii... nak cari kedai makan punya lah hazab.. bukan x der restoran or kedai makan... ada byk tp masalah parking mmg sgt kritikal tambah lagi kami b'konvoi 3 biji kete... klu jumpa parking blh masuk 1 biji yg 2 biji lagi mcmana???? t'paksa lah tawaf kat Brincang tu 4-5 kali.. sudahnya yg td lalu kat jalan bengkang bengkok tu x mabuk jadi mabuk n mual semacam....sabar je lah

sudahnya kami masuk ke Kampung Sedia...jumpa 1 kedai makan dekat dgn 'Homestay Orkid' tp smpi situ lauk pauk kebanyakkannya dah licin...

mak plak dah keletihan masa tu..sempat lah belikan dia air sirap ais.. 2 bungkus.kita org kongsi2 minum.pastu patah balik ke Tanah Rata n b'henti kat Restoran Erra (klu dr Tanah Rata belah kiri) sampai sana pun sama...lauk semua dah ilek...licin!

xde pilihan kami order lah nasi grg kampung....perut dah lapor,itu je rezeki yg ada.. makan lah kan w'pun nasinya keras kentung...

tgh makan2 hujan plak turun dgn lebatnya... jd terus lah balik ke homestay.....



to be continue......... ^___^















taip n3 laju2...maaf lah klu byk spelling error.....zassssssssssssss......



















4 cerita dari hati:

Nad MamaZN said... Reply To This Comment

Itu la kemungkinan yg kita harus terima kan kak bila berkonvoi ni...
Bab parking bab jem
Mmg kene banyak bersabar bila p ramai2
Klu sorg dh sentap jd xbest nnt huhu

Rasp said... Reply To This Comment

kalo mahal sedap tak pe lah kan...
ni tak sedap leh ceri beri lakkkk....

iyelah sis...
bila berkonvoi harus cari port yg strategik utk semua kan...
tu yang agak leceh...
tapi syiok konvoi sbb meriah :D

lizz said... Reply To This Comment

best berkonvoi reramaikan...
tapi renyah sikitlakan...

mama lieyna said... Reply To This Comment

Waaah dh sampai sana... bestnye g ramai2x :-)

Eina jgk tak smpai2 sana lg,huu...

Update lg nnti citer berikutnya...