June 07, 2011

mana yg terbaik????

nak minta pandangan n pendapat kawan2 ttg penggunaan cloth diapers n disposable diapers.....mana satu yg terbaik???

dah b'minggu2 buat research kat internet ttg perkara ni...tp nak juga tanya kawan2.....sesiapa yg ada pengalaman ttg cloth diapers...blh la share.....

cloth diapers ni ada yg kata x praktikal...mula2 jer beria pastu dah jadi malas sbb dah terbiasa dgn pampers....kotor jer terus campak dalam dustbin..ada pulak yg kata menjimatkan n memelihara alam sekitar.....

ada angan2 nak pakaikan firas dgn cloth diapers ni....tp masih dalam pertimbangan lagi.....


~CLOTH DIAPERS~

VS

~ PAMPERS~


22 cerita dari hati:

Izan Ishak said... Reply To This Comment

izan pun takde pengalaman ngan CD ni. dan mungkin takde pengalaman sampai bila2.

tapi byk yg izan baca...positif bila guna CD ni. lagipun jimat utk jangka masa panjang dan anak2 cepat diapers free nnti~

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kalau ikut pendapat kakak baby yang mamanya tak kerja baik guna cloth diapers ketika guna di rumah. Tapi kalau untuk perjalanan atau luar rumah kenalah guna disposable diapers. Lebih mudah....

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said... Reply To This Comment

pakai CD memang jimat, tapi kena rajin la cam akai lampin, cuma CD ni ala2 moden sikit, kalo diapers senang buang je. balqis dulu pakai diapers je

mamalieyna said... Reply To This Comment

takde pengalaman guna CD, pernh rasa nak guna jugak, tp masa kurang mengizinkan..hee~ alasan kan...tp seriusly la kan..kalau nak guna CD kena rajinlah..hee~

cam lieya dok umah, mgkn praktikal gunakan CD ni, jiamt tuk jangka masa pnjg.. ^_^

Kasih Ibu said... Reply To This Comment

sy pun teringin juga nak try guna CD ni..yela rata2 kata elok dan paling pnting menjimatkan tapi msih rasa was2 lagi...

lagipun dah terbiasa guna disposable diapers..tinggal buang jer..klu CD kena cuci pula...pokok pangkalnya kena rajin..he..he...

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

CD ni ada 2 jenis kak. 1 button n 1 velcro. yg terbaik ialah button berbanding velcro. kalau velcro, nti baby pandai bukak sdr. kalau button, kan susah sikit nak bukak sdr

AnneRaini said... Reply To This Comment

mamamya, sy ade gak beli CD ni tapi awal2 jek guna sebab malas nak basuh...sekarang CD tupun dok dalam kotak jek..huhuhu..

Mamamya said... Reply To This Comment

izan...

tu lah..akak pun x der pengalaman juga ni...tu yg nak tanya kawan2...

klu tgk pada research mmg ramai yg kata +ve tp memerlukan kerajinan lah....

Mamamya said... Reply To This Comment

kak zakie...

lia pun fikir mcm tu kak...sbb lia kan x keje.so,bila kat umah biarlah firas guna CD.klu keluar je guna pampers..sekurang2nya dapat jimat juga kan....bukan selalu pun lia keluar..sesekali jer....

Mamamya said... Reply To This Comment

anje...

huhuuu...mmg kene rajin kan...klu rasa2 mcm x blh nak rajin elok pakai diapers jer...sedang di pikir2 nih...:)

azila said... Reply To This Comment

pandangan dr org yg xder pengalaman..kalo diberi pilihan, zla prefer CD..tp kalo nak p jalan2, br pakai pampers..heheh

Mamamya said... Reply To This Comment

iena...

tu lah sekarang ni masih b'belah bagi lagi samada nak guna @ x...bila fikir jimat rasa mcm nak beli...bila fikir kene rajin...dah jadi 50-50 pulak....huhuuuuuuu.... (asyik pikir malas je...camno nih..adehhhh...)

Mamamya said... Reply To This Comment

ibu haikal...

tu la kan...pikir t'ingin tu yg gatai nak mencuba ni...heheheeee

Mamamya said... Reply To This Comment

asfa...

thanks asfa bagi info ni..akak hampir2 nak order yg velcro....huhhh..nasib baik x beli lagik kan....

Mamamya said... Reply To This Comment

anne...

heheheheeee...tu yg kawan2 ramai ckp kat akak...mula2 semangat nak guna pastu peram je dalam gobok...:)

Mamamya said... Reply To This Comment

zila...

thanks sbb bagi pendapat juga wlu pun x der pengalaman...^____^ tu la ni akak nak try beli sikit dulu...tgk perkembangan mcmana....klu rasa ok baru tambah lagi....

chichi said... Reply To This Comment

mcm leceh je kak..nak basuh2 lampin budak..heheheh

Lelord said... Reply To This Comment

ekekekkee aku malas Is

wahida said... Reply To This Comment

aku tak pernah pakai CD ni..dan tak pernah teringin pun nak pakai sbb aku ni kan pemalas...hahaha!!tak kuasa aku nak basuh bagai...tapi yg bagusnya pakai CD ni mmg menjimatkan dan menjaga alam sekitar...

tapi kalau ko duk umah, mungkin sesuai la kot, kalau jenjalan, ko still kena pakaikan dia diapers..

tapi aku ada baca gak beberapa review blogger pasal CD ni, kalau tak basuh dgn betul atau pakai sabun yg tak sesuai, nnt anak2 boleh jadik rashes lak...huhu

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

jwpn akak sama ngan Lelord, kita sama2 malas kan Lord... huhuhu

Ulam Kerdas said... Reply To This Comment

saya ada 10 keping CD. anak sy pakai CD siang hari jer. Sebab masih x ckp nak pakai full day kan.

Nak kata saya ni rajin x jugak. Memang basuh kain 2 o 3 ari sekali. So far, CD saya kumpul hari ke2 baru basuh. basuh malam terus sidai, esok dah boleh guna. cepat kering.

Jimat sangat! Alhamdulillah selama 7 bulan pakai CD, punggung baby tetap comel :P

terpulang pada akak la. kalo rasa nak berjimat dan nak selamatkan bumi yang sudah tua ni kan, boleh jer pakai CD :D

FYI, saya bekerja kak :)

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

Hmm..betul la kata diorang tu is. Kalo ko rasa ko rajin, sesuai sgt la pakaikan CD ni. memang menjimatkan tapi kalo nak jenjalan rasanya still kene spare diapers la..in case kan..

Kalau rasa nak cuba, cari yang pakej..jadi dapat jimat kos pembelian.

Aku pun sama cam kak sari & lelord..malas gak rasanya. Pe lagi membayangkan kalau baby dah beso sket..kencing dah banyak..alahai..lomah den..

Tak pun ko boleh pertimbangkan guna lampin & seluar getah je is..lagi murah..lagi jimat. Diapers simpan utk malam & jalan2 jek..

Dah ramai yg kata CD ni adalah lampin & suo getah..tapi dimodenkan..alang2 nak berjimat baik la kembali ke zaman sebelum wujudnya diapers.. jimat & tahan lama lg..