October 30, 2013

KROKET AYAM BERKEJU @ CROQUETTE CHICKEN CHEESE

Assalamualaikum.....

melayunya kroket... klu omputih croquette, agak t'belit di situ heheee.... dulu saya x penah tau pun pasal kroket ni.. klu cucuq..cekodok..jejemput tu mmg tau le kan... tp bila terpandang satu n3 dr sifu masak2 yg fofular tu... hati ni meronta nak tau n opkos la nak rasa sedap sgtkah kroket ni...

bila tgk gambar tu terus rasa ngences... klu bahasa lainnya terliuq.. atau klu nak lagi kerlassss "melting" gitu (layan je lah mood org yg baru nak panas ngupdate blog ni..hhahaaa... nak susun ayat pun tunggang langgang...hukhukkk)

masa saya post kat fb gambar kroket ni ramai yg b'tanya resepinya... masa tu mmg x sempat nak tulis kat blog.. jadi arini ada masa lapang sikit sya kongsikan sama2... (utk makluman ini n3 autopublish yer..klu pepagi ni mmg saya x sempat nak mengadap laptop lama2...)



gambar ni lah yg menggoda saya... gambar dr blog Dapur Tanpa Sempadan


bila hati dh b'kenan tu mula lah b'hari2 sya google sana sini... dok belek & telek resepi kroket, dh lama glamor rupanya tp sya yg ketinggalan gerabak... hihi!! dr hasil pembacaan saya semua kroket ni lbh kurang je caranya & bahan2nya...

setelah ditolak...bahagi...tambah & darab saya olah resepi yg saya baca menjadi kroket yg menepati citarasa... cuma base utk buat kroket ni sya ikut dr blog CMG


RESEPI KROKET AYAM BERKEJU


Bahan-bahan:

500 gm kentang 
3 camb susu tepung
1/2 camt serbuk lada sulah
1/4 camt serbuk buah pala ~ yg ni lia tak letak sbb xde dlm simpanan
garam secukup rasa
putih telur secukupnya (lbh kurang 4 biji)
serbuk roti (lbh kurang 500gm)
keju secukupnya
(lia guna 3 jenis cheese : cheddar,mozarella & parmesan... mmg lemak b'tengkek2 ler... huhuuu)

Inti kroket:

utk inti kroket ni lia xde sukatan sebenar... buat agak2 je. jd lia kongsikan bahan2 yg di guna je yer


sayur kacang panjang yg dipotong kecil (jgn kecil sgt yer) lobak merah potong dadu,daun sup,sebiji bawang besar & isi ayam (lia guna bahagian dada), serbuk lada sulah, garam & sedikit tepung gandum utk pekatkan inti ayam ni.

mula2 tumiskan bawang besar smpi layu kemudian masukkan ayam. Masukkan sedikit air utk pastikan daging ayam betul2 masak klu x nnti ada virus plak hehee.. ehh betul ni bukan main2 tau! tambahkan garam & lada sulah. Bila ayam dh betul masak2 baru masukkan sayur2 tu & last sekali masukkan bancuhan tepung gandum ( x payah byk sgt janji kuah pekat) last masukkan daun sup.siap!

cara-caranya:

  1. Kupas kentang.potong kiub & rebus sampai empuk.masa rebus letak secubit garam. Toskan & lenyek halus, campurkan susu tepung,garam, serbuk lada sulah & buah pala. ~ lia tambah parutan cheddar cheese dlm adunan ni. gaul rata & ketepikan sebentar
  2. Ambil lbh kurang satu sudu makan.leperkan & isi bahan inti ke dalamnya. letak inti kat bawah pastu tabur parutan cheese mozarella & parmesan. Balut & kemaskan semula. Buat smpi siap.
  3. Pukul putih telur. Ambil sebiji kroket,golek2 kan dalam telur td pastu golek2 plak kat serbuk roti. pastu ulang semula celup dlm putih telur & golek dlm serbuk roti. ketepikan & ulang semuanya smpi siap.
  4. Panaskan minyak utk goreng terendam. Goreng kroket hingga golden brown atau kuning keemasan. Hidangkan bersama sos kegemaran atau makan mcm tu je pun dah sedap...!



tadaaaa..... melty kannnnn...tgk lah cheese meleleh tu...pejam2kan mata lupa pasal berat badan yg semakin m'lambung2 nih...huhuuu


klu dok area melaka rasa malas n leceh nak buat blh la order dgn saya... ehhh...promote sikit (sambil menyelam minum air... ;p) kerana kroket ni saya dpt jumpa sorang blogger dari melaka juga.. blogger asfaliza,tp sygnya kami x sempat pun nak b'foto2 sbb masing2 mengejar masa... in sha allah ada masa bertemu lg yer...




















sekejap je dah masuk bulan nov... rasa baru je sambut tahun baru 2013.. cepatnya masa berlalu..rasa tak t'kejar plak..



5 cerita dari hati:

lizz said... Reply To This Comment

kemain meleleh lagi keju tu sedapnyer...lapo nengok pepagi ni....

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply To This Comment

dulu akak pernah beli yg ready made tinggal goreng... ayamas kot.. lupa!.. tak puas makan.. dah ada resepi ni agak2 rajin tak??

Rasp said... Reply To This Comment

memang terkecur tengok tu...
tapiiii i pemalas...
beli yg readymade jer...
hehehehehehheeheh...
kalo buat sendiri leh olah kasi lagi upss kan...

AnneRaini said... Reply To This Comment

Terliur org berpantang kak...

sherlina halim said... Reply To This Comment

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/