January 16, 2012

rezeki awal tahun....alhamdulillah...

Assalamualaikum.....


huhuhuuuuu...tuan umah yg dah mcm botol hanyut kat tengah2 lautan...kejap tenggelam kejap timbul....tp insya'allah masalah kelembapan internet kat umah ni bakal selesai beberapa hari lagi (yeahaaaaaaaaa!!!! ) benonya aritu ingat nak register online je streamyx ni memandangkan tahap kesibukkan en.suami skrg di tahap paling maksimum!!! bekerja 6 hari seminggu dr sebelum subuh hingga menjelang pukul 12 malam baru nampak btg hidung.... :((( huhhh...kdg2 bikin hatiku panas...tp apa nak buat, dia mencari rezeki bukan ke kelab dangdut.... (berani buat haaa...!!!??? ku kerat2 18!!! ekekeee....)

nak register streamyx melalui online tu klu mmg kat umah ni ada line tepon umah...klu blm ada mmg kene ke TM Point yg b'dekatan...so, en.suami kata dia kan cuba minta cuti half day ari rabu ni...harap2nya x der lah masalah.....x larat rasanya nak melayan ragam b/band ni yg lemau + kemarau!!! (adakah istilah itew....hahahahaaaa...suka hati aku jerk!! sakit hati punya fasal...)

ok lah x mo citer panjang ttg kesakitan hati tp nak share satu berita happy ^________^ spt yg telah diuarkan2 kat n3 sebelum ni dan kat fb, alhamdulillah pertengahan bulan ogos nnti kami akan menerima seorang lagi cahayamata baru...

aiksss...cepatnya progress (pinjam ayat anne...hikhikhikkk) sejujurnya mmg aku n en.suami ingin menambah seorg lg permata hati sebelum umur melepasi 35 tahun (skrg dah 34 tahun... ) tp mmg x disangka rezeki dtg seawal ini memandangkan firas baru je genap b'usia 1 tahun (berjalan pun x pandai lagi...) namun rezeki dariNya x kan mampu kita tolak & hanya ucapan syukur sentiasa meniti di hati ini ketika mendapat berita gembira yg x di sangka2, org yg paling gembira dah tentulah en.suami (habis satu dunia dia sms b'tau berita gembira ni...^____^ ) kerana kali ini kami dipermudahkan utk menambah zuriat lagi setelah dulu kami pernah melalui pahit getir sukarnya mendapatkan zuriat sendiri......

beberapa hari sebelum buat urine test badan ni mmg rasa lain mcm...rasa letih sgt2 n aku ckp kat en.suami "kenapa rasa letih je ni...nak kata x makan nasi dah makan td tp badan mcm x bertenaga rasa mcm org puasa yg tgh menunggu waktu b'buka", 2 hari lps tu perut pulak rasa mual dari pagi smpi lah ke malam....kebetulan pula mlm tu kami ada event kat tempat keje en.suami.dlm p'jalanan aku minta en.suami b'henti kat petronas cheng untuk beli gula masam (apa namanya ek...lupa la pulak! alah gula2 yg mula2 je masam pastu manis... )

esoknya mual masih x hilang...tgk nasi mcm x lalu nak masuk kat dalam perut.. siang tu pulak seharian en.suami ada gotong royong kat taman ni dr t/hari smpi ke maghrib...dah mlm baru aku ckp dgn suami minta dia belikan pregnant test....sbb mmg dah rasa lain sgt. dan hasilnya...........



~ alhamdulillah +ve..masa buat test ni hati mmg kuat kata aku pregnant sbb aku rasa sama mcm tanda2 waktu aku pregnantkan afiqah dulu.... ~

~ dan sekarang ini lah teman setia ke mana jua....setakat ni aku x der lah morning sickness @ muntah2 teruk....biasa2 je sbb mmg dr anak yg 1st dulu smpi lah yg terkini aku mmg x penah mengalami alahan teruk....cuma rasa letih, x lalu makan nasi n bau2 benda tumis2...skrg ni bau sambal tumis mmg x blh bau lansung! terus rasa mcm pening n mual semacam....tp klu beli nasi lemak blh plak makan sambal tumis....heheheee.... ntah lah mcm2 ragamnya org mengandung ni kan.... klu makan suka yg panas2 berasap n b'kuah.... ~

~ org baru...... di usia 9 minggu, masih comel dalam perut mama, tp smlm doktor kata dah nampak bentuk n kedudukan jantungnya....blm tahu apa jantinanya w'pun baba mengharapkan bby boy lagi supaya melengkapkan pakej 2 org hero n 2 org heroin.....tp mama x kisah pun....lelaki/perempuan mama terima dgn hati yg sgt terbuka....yg penting semua selamat n sempurna....AMIN. due kali ni 14hb OGOS 2012 seminggu sebelum kita meraikan HARI RAYA AIDILFITRI.....huaaaa...agak sedih jugala di sini sbb kami sekeluarga akan beraya diperantauan ( hamboiiiiii....mcm jauh nun kat obersi plak...) hukhukhukkk.....~

apa reaksi anak2...????? semuanya xcited kecuali piyas ensem yg masih x mengerti apa2 (agak sedih bila memandang wajahnya...kecik2 dah nak jd abang... ) tp sesekali damya ada meluahkan rasa...ada beberapa contoh situasi disini...tp ini melibatkan damya je sbb dia yg byk bagi reaksi, afiqah tu kdg2 mcm buat x tahu jer.....suruh tlg kakak pun 1001 mcm alasan dia...

SITUASI A : masa mula2 dapat berita mama pregnant lagi damya mcm x faham...

damya : dalam perut mama ada bby lagi...???
mama : ye..ada sorang je lagi.... (yo lah tu....huhuuu)
damya : bukan ke piyas dah keluar dr perut mama..?? mcmana blh ada lagi...?
mama : blh....ini last ( kompom je...ngeee )
damya : ok2.... (w'pun rasanya dia masih blur2)
mama : kakak suka x nak dapat adik lagi..??
damya : suka2...!!


SITUASI B : bila mama selalu ingatkan dia kene lbh rajin bantu mama....

mama : kakak...tlg lah mama kemas hall ni...jgn lah b'sepah sana sini,mama penatlah...
damya : asyik kakak je yg kene kemas!! adik x tolong pun....
mama : kakak kan kak long....kene lah lebih rajin tlg mama....
damya : tp mama x bagi kakak buat susu sendiri sbb mama kata ada air panas! mama x bagi kakak masak sbb mama kata ada myk panas..ada api..bahaya!! kakak cuma kemas umah jerk....bosan lah....
mama : mmg lah kakak kecik lagi mana blh buat semua tu,nnti klu kakak dah umur 10 tahun ke barulah mama bagi buat semua tu.....
damya : hurmmmmm.....blh x tukar kak ngah jadi kak long....??? kakak penat lah.....
mama : haihhh...baru ada 2 org adik dah asyik mengeluh penat nnti klu ada 3-4 org adik mcmana???
damya : pengsannnnnnnnnnnnn......

SITUASI C : masa balik dari scan bby kat klinik (yg ni aku penah kongsikn kat fb )

damya : mama..kenapa mama nak anak 4 org??
mama : x per lah ramai sikit adik kakak barulah meriah....
damya : bukan ker mama selalu ckp "mama penat mcm nak pengsan" nnti klu anak mama 4 org lagi mama pengsan...
mama : ^______^ (aduhai anak.... )

alhamdulillah tahun ni mak/ayah dapat 3 org cucu serentak...b'mula dgn adik yg no.3 akan b'salin awal bulan mac kemudian adik yg no.2 bulan mei dah seterusnya hambo lah bulan ogos..... ^____^ makin meriah raya umah atok kali ni....dgn hadirnya 3 org cucu ini menjadikan jumlah semuanya 8 org, baru sikit je ni....adik2ku yg lain sila2 lah tambah lagi sementara usia masih muda....kak long dah sain surat 'persaraan' ngeeeee.... cukup lah 4 org memenuhi kuota perjanjian di awal perkahwinan 10 tahun yg lalu.....

ini kira hadiah in advance buat en.suami sempena anniversary yg ke-10 bulan mei nnti.....




p/s: syukur kerana hajat hati dimakbulkan olehNya......syukran jazilan.

22 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

alhamdulillah gembira dengan berita ni...wpun ada sedikit kejelesan wakakkakaka jelessss ooo kengkawan sumer menambah ahli. xpela belum rezeki aku lg kot

@e_da said... Reply To This Comment

alhamdulillah.. tahniah!!

JaJa'Z said... Reply To This Comment

alhamdulillah..jaja pun tumpang happy dengan akak..kejap je tu masa berlalu..nanti tau2 jek akak dah nak bersalin..harap2 dapat la jaja jumpa dengan akak before bersalin tu nanti..tapi kalau jumpa lepas bersalin, syok jugak kan..

akak take care yek...

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

Tahniah sis!! Take care ye.. ;) semoga semuanya dipermudahkan.. Amin!!! ;)

kasih suci said... Reply To This Comment

tahniah kak...sama la kite...due awal bulan 8 sebab sekarang dah nak masuk minggu yg ke-11...

ZalinZalina said... Reply To This Comment

Tahniah :)

dieya said... Reply To This Comment

congrats again!
kalu k lieya beraya di perantauan, nnt dieya dtg kutip duit raya.. ngehehehe

adarnadzmie said... Reply To This Comment

tahniah dik... take care...

Izan Ishak said... Reply To This Comment

tahniah kak! firas nak jadi abang dah...

AnneRaini said... Reply To This Comment

yay yay dapat baby...sukeeeee...

husben sy pon ada ckp2 nak tmbh baby taun ni tp sy kata no no no dulu..bkn trauma tp ada benda lain nak kena settle...huhu

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

makin meriahlahhh rumah Lia nanti... Tahniah lagi sekali dari kakak sibermu ini...

lieyalatif said... Reply To This Comment

takpe lia...anak2 rezeki...piyas dah cun setahun tu...kire okey le tu gap tu......ape2 pun jaga diri tau....mkn mknn berkhasiat .....harap2 jugak dpt bb boy...semoga Allah permudahkan segala urusan dan semue berjalan lancar....insyaallah.....

*tegelak2 bace perbualan tu lia...pandai tul anak dare lia ni .....petah berckp gitu....

eB ezrin said... Reply To This Comment

alhmdulillah tahniah :)

chinta... said... Reply To This Comment

alhamdulillah..tahniah kak..chinta tumpang gembira..rezki...rezki..bila la time chinta lak kan...;)

Fafau De Craft ( Zana ) said... Reply To This Comment

tahniah...rezeki thn br yea.. :)

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

tahniah.. maka cuti beraya lah ko tahun ni ek hihihi...

ieja amieja said... Reply To This Comment

tahniah lia..
budak2 mmg mcm tu , x memahami sepenuhnyer lg..thn ni patutnyer ieja terima 3 ank nuah br dlm julai & ogos, tp 2 minggu lps adk miscarriage..x de rezki, sdhnyer insyaallah dpt lah 2 org ank buah je nnt..

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

tahniah kak lieya..
sangat2 gembira.....

mamalieyna said... Reply To This Comment

alhamdulillah & tahniah!

teruja jgk eina mendgrnye... syabas! hehe..

maaf lmbt wish, eina pun skrg melyn tenet kt umah ni, dgn kerenah broadband cam hampeh...berkali2 kena refresh..kejap OK, kejap KO..huu~

huu~ dulu target eina pun 4..tp bila melalui kesakitan bersalin baru2 ni, mcm cukuplah 3..sorang lg dah la..tp kalau rezki Allah nak bg lebih...harusla terima je kan..hehe..
masih baru lg bersalinnya, tu yg masih teringat2 kesakitan tu..bila lama2 lupa la ni..hehe..

apapun takecare~

mamalieyna said... Reply To This Comment

oooh happy belated besday to firas si encemboy...nk jd abang dia tahun ni ye..^_^

Zefa NorAsmara said... Reply To This Comment

Ibu Yusuf singgah ziarah.. tahniah ya.. :D

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Tahniah Lia .. muda2 baik tambah ahli ramai2. Biar kasi meriah rumah :-)