January 28, 2012

mengidam "NGAKU"

Assalamualaikum.....

n3 di hujung minggu.....jarang2 mamamya buat n3 hujung minggu kan.. ^_____^ tp hari ni rasa mcm byk masa free plak huhuuuu... maklum lah en.suami arini ke Genting Highland atas urusan kerja jd pagi2 lg td dah buat nasi goreng,rebuskan 10 btg sosej (utk anak2 dara gebus tu) n kuih lapis utk sarapan pagi memerangkap makan t/hari dan minum petang...kira 3 in 1 la...huuuhuu sonang kojo den kan...pandai x saya...????? hahahhaaaa.... jd t/hari ni b'santai2 saje lah dgn anak2 sambil memantau dia org siapkan keje sekolah......

aiksss...mcm dah lari tajuk plak nih.. tulis kat atas nun tajuk "mengidam" tp citer lain plak ;)

sebenarnya semalam ronda ke beberapa blog blogger masakan w'pun sbnrnya bila masuk kat blog masakan ni bukan semua gmbr makanan dapat tgk pun sbb masalah b/band yg masih x settle lagik ni kan..ikut nasib lah.kdg2 dapat buka sepenuhnya..kdg2 sekerat jalan jer......

dan bila smpi kat blog Izah Muffin Lover tetiba t'pandang tajuk n3 "kerepek setahun sekali ngaku" masa baca 'ngaku' tu mcm pelik jer bunyinya,mcm ayat tergantung pun yer...apa yg 'ngaku' tu??? bila baca lagi... owhhhhhhh.......buah ni namanya 'ngaku' & blh plak dibuat kerepek...selama ni klu t'pandang kat mana2 pasaraya x penah ku endahkan..ye lah biasanya yg b'rebut2 membeli org b'bangsa cina..

~ arrowhead atau buah ngaku (ehsan google) ~

sekali pandang mcm sengkuang @ bawang putih tua...x ku sangka rupanya buah ngaku dari spesis 'ubi' yg blh dibuat kerepek...tgk kat blog izah tu nampak mcm kerepek keladi @ klu aku org jawa selalu berebut makan kerepek "keladi selatah" yg akan hanya muncul bila tiba hari raya kat umah nenek sebelah ayah.....hanya di umah nenek je yg ada,kat umah org lain mmg x jumpa lah sbb keladi selatah dah mahal skrg...

~ ini plak rupa keladi selatah yg bila dah dijadikan kerepek mmg sedap giler n aku blh habiskan b'balang2 kerepek ni dlm sehari...uhuhuuuuu (gmbr ehsan google) ~

dek kerana t'pandang kerepek ngaku tetiba terus rasa t'ingin sgt2 nak merasa kerepek ngaku nih sbb ramai sgt yg kata kerepek ni sedap! tapiiiiiiiiiiiiiii....CNY dah pun b'akhir adakah lagi buah ni kat mana2 pasaraya??? bila tanya kawan2 kat fb ada yg kata kat Kuala Rompin ada byk jual...adoiiiiii...jauhnya tu camno nak pi?????

semalam petang gigih aku bawa 'askar2' kat umah ni ke Giant Bachang...tp hampa bayang ngaku pun x nampak...arini adik plak try carikan kat Tesco n Jusco.....x tahu lah ada ke x??? aku minta dia beli 5kg tadi...tp klu dapat 1 kg pun jadi lah.............

pregnant kali ni...ini lah makanan pertama yg mmg aku t'ingin nak makan....klu x dapat mmg ngences (m'leleh lah air liuq) baby nnti..... ^_____^






p/s: perbezaan mengandung kali ni aku suka minum ais sedangkan sebelum ni kami sekeluarga mmg x suka minum ais...stok ais hanya akan dibuat bila ada tetamu dtg ke rumah tp sejak pregnant ni stok sentiasa full!! minum air masak pun nak letak ais....haduiiii...adakah kerana cuaca yg mmg panas atau perubahan hormon????

8 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

adehhh jalan la ngencesss harap2 ko dapat le makan kalau x nanti aku bagi arr sket bahagian aku yg mak dh simpan. aku pun x sabo nak balik malaya ni ngaku punya pasal

Ekmi Rabat said... Reply To This Comment

1st time dengar ada ubi jenis Ngaku.

ieja amieja said... Reply To This Comment

tak tau pun nama benda alah tu ngaku..selalu jgk tgk kat pasaraya tuh..boleh lak wat kepek yer, jangan sampai ngences2 tau..meleleh jer air liur nnt..ngeeee

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Lia, ghindunya ..!!! Ingatkan awak tak settle down lagi pasal pindah2 ni, ghupanya dah banyak n3 akak tertinggal.. huk, huk ...

Dan tahniah... dah pregnant... samalah kita!!!

dieya said... Reply To This Comment

nampaknya mamamya semakin berani konker menyusur jalan2 di bandaraya melaka dengan maroon 5 nyer!
apa rupa ngaku tu lepas buat kerepek? tayang tau!

Izan Ishak said... Reply To This Comment

akak...aritu masa izan pegi the store ada je ngaku ni. dah belek2 pun. konon nak beli n buat kerepek. tapi last2 tak jadi sbb cam tak rajin plak
...

harap2lah jumpalah kak... kalau nak tunggu CNY tahun depan, bby dah kuar kan...ngences plak dia nnti... hehe

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

Inapun duk baca pasal kepek Ngaku ni tingin gak nk rasa.. Hik3!!! TC kak.. ;)

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

salam kak...pernah terbaca gak pasal ngaku ni...heheh..tapi macam blur plak apa benda nye ngaku ni