November 11, 2011

11.11.11

Assalamualaikum........


sekejap je da ari jumaat kan, cepat sungguh masa berlalu skrg.....utk perhatian! tajuk n3 x der kaitan dgn citer di bawah, huu...saje nak abadikan tarikh unik tu...ngeeee

spt yg dijanjikan semlm...arini nak share kisah suka dalam duka. sbnrnya kes ni dah penah berlaku kat SINI....

~ piala kebanggaan kakak.....Tahniah! mama n baba bangga dgn kakak...semoga kejayaan hari ini menjadi perintis utk kejayaan yg lebih gemilang....amin ~

masa kami sampai kat dewan, x sampai 10 minit duduk kat situ teacher dah panggil damya utk bersedia kat belakang pentas, nasib baik damya sempat menjamah makanan yg disediakan (mee grg n sedikit kuih muih) masa tu aku dah dapat agak mesti kakak dapat tempat 1, 2 atau 3 dalam kelas.....bila afiqah tgk kakak x der, dia mula lah resah gelisah...sibuk b'tanya kenapa dia x di panggil2 ke belakang pentas...masa tu muka mmg da start agak down lah sbb BFF dia pun x der (eva dapat no.1 juga...)

bila nama kakak diumumkan dapat tempat pertama dalam kelas terus dia ckp "mama...adik kan no.1 juga...bila nak naik atas pentas...???" alahai..masa ni mama pun dah start faham apa yg dia rasa.....tp cpt2 pulihkan mood dia, ajak dia b'cerita ttg persembahan yg akan dia buat x lama lagi n dia lupa kejap....

tp masa balik sekolah ari rabu lps, kat depan pintu pagar sekolah principal dia jumpa aku n cakap "afiqah merajuk arini...asyik duduk kat penjuru kelas sbb dia sedih kakak dapat piala n dia x dapat...dia kata esok dah x nak dtg sekolah lagi.saya sedih tgk dia,rasa mcm nak buatkan satu lagi piala utk afiqah..." Allah....tetiba aku pun mula sebak sbb masa tu afiqah dah mula peluk aku n nangis & kakak pulak faham apa yg adik rasa, dia diam jer....

teacher dia kata lagik "tadi dia ckp pada saya, next time i'll get this medal too!!" aduhai adik...sepanjang p'jalanan dr sekolah ke rumah dia dok pegang piala tu, dia kata itu dia punya...dan sepanjang memandu kete jg airmata mama x henti mengalir...x tahu lah sebak jadiknya.....

sampai umah x habis lagik dia asyik cakap "mama...kenapa adik x pandai mcm kakak?? adik pun rajin juga" pastu dia cpt2 ambik buku latihan n buat huruf 'F' n tunjuk kat mama "mama!! tengoklah adik dah pandai" aduhhh lah.....mmg x blh nak tahan n terus call en.suami.....

macam2 cara pujuk dia n bagi dia semangat supaya dia x terus down...alhamdulillah bila mama kata "adik pun pandai cuma adik kene belajar lbh rajin lagi,nnti kat sekolah baru adik mesti blh dapat no.1 mcm kakak....piala ni teacher bagi utk adik n kakak...kongsi sama2" walaupun dia dah blh terima,tp piala tu asyik lah di belek2 n cakap "mama..cuba baca ni ada tulis Nureen Damya Afiqah kan ma... " sudahnya ia kan sajer lah apa yg dia ckp....

tp hati mama/baba ttp sedih tgk afiqah yg murung sepanjang hari n asyik dok telek je piala yg kakak dapat :( jd untuk mengubat kesedihannya dia........

SURPRISEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!


*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*


~ HADIAH BIRTHDAY in advance! (b'day afiqah 11hb Disember) sbnrnya afiqah ni dah terror m'nunggang basikal b'banding kakak yg masih t'agak2 bila mengayuh....jd kesian tgk dia selalu berebut basikal dgn kakak sbb dia dah x mo naik basikal dia yg kecit tu..... ~

~ so skrg beskal da ada 3....dr kiri : firas (kononnyalah...ntah bila nak pandai naik nih,baba kata klu firas nak naik kene cat balik beskal ni jd kaler blue...x kan boy pakai beskal pink kaler...aihhhh! x macho lah beb....), kakak mya n afiqah.. baru 3 je nih,klu ada 7-8 org anak...maunya jd kedai beskal yerk! ngeeeeeeeeee~

~ ini lah basikal kakak...hadiah dari atok sempena hari jadinya yg ke-3, dah 2 tahun kakak b'latih mengayuh tp masih x lps2 lagik...kakak ni hatinya 'kecik' cpt takut w'pun tau basikal ni ada 4 roda tp dia masih x berani....aduhai lah kakak...camana nak kadi doktor ni... ^____^ ~

~ pose ambik gmbo statik jer...asyik tunjuk 'peace' manjang......hai lah anak mama.... ~

~ kakak ajak adik main kejar2.....~

~ seronok tgk anak2 dapat main kejar2 macam ni...nnti kat umah sewa baru blm tentu dapat peluang mcm ni....alahai sedihnya, sayang nak pindah dari sini tp t/jawab sbg isteri harus diutamakan.... ~

~ watcha...!!!! peace NO WAR!!! huuuuu...kakak yg dapat no.1 tp adik dulu yg dapat hadiah...x per ye kakak mama/baba ada surprise event utk kakak end of this month...tungguuuuuuuuuuuuuuu !!!! ~

gitulah kisah sedihnya n sampai kelmarin adik masih ungkit2 lagi teacher x bagi dia piala...alahai....



p/s: suka tarikh unik arini 11.11.11 ^___^ mesti byk majlis akad nikah arini kan...huuuuu!






19 cerita dari hati:

eB ezrin said... Reply To This Comment

alahai, biler anak2 dh pandai meluahkan raser :)

JaJa'Z said... Reply To This Comment

gitu lah kak...dlm hati pasti ada iri..tapi harap2 diaorang dapat bersaing secara sihat sampai ke besar.tapi takut jugak..kot2 sampai ke besar dia suka compare dengan kakak miya nanti..tapi nanti makin besar..dia makin paham la tu harap2nya...

AnneRaini said... Reply To This Comment

alalala ciannya afiqah..takpe nnti beljr rajin2 dpt no 1 juge ye...

payah juga kan kak kalo anak2 cemburu ni... tp cemburu utk kebaikan takpelah kot. At 1east die nak jadi pn1dai cam kakak..hehe

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Siannya Afiqah, nanti paksa jugak principal buatkan 1 lagi piala. Budak2 memang le suka walaupun dorang mungkin tak faham macam mana nak dapat piala.

Pe-pe pun, basikal dorang memang cute. Rumah akak dah jadik kedai basikal terbengkalai.

lieyalatif said... Reply To This Comment

alahai...sayu hati lieya lia.....sob sob sob....anak2 lia ni matang dari umur mereka...tu yg si adik pandai rase mcm tu .....

seb baik dpt beskal hah...terubat laa rase gundah di hati.....sonok masing2 dpt kayuh beskal kat laman rumahyeak.....

yg lagi syok tu, dengan firas pun dpt gak beskal ekekeekekek......tak sabar nak tgu firas pandai kayuh beskal nieh!

mamalieyna said... Reply To This Comment

aduuuh cik na pun tumpang bergenang air mata ni..huu~ sian dier...apapun si ibu kena pandai mainkan peranan la kan, kang bertmbh kecik hati dia..

apapun tahniah buat kakak, hebat lah~ seronok dgr citer anak yg berjaya, hrp2 nnti, dak arif ada semangat camni..dan bijakpandai juge..Amin..

waaah dpt beskal, terubat kesedihan kan...plan next year arif 3 tahun pun nk belikan beskal, skrg cuma ada beskal roda 3 tu je..hee~

Hanis Azla said... Reply To This Comment

tahniah untuk kakak dan adik yang sama2 bijak tu.. budak2 mmg gitu kan.. cepat terasa hati.. Alhamdulillah, hadiah yg adik dpt tu tentu buatkan dia kembali ceria.. tahniah utk ibu ayahnya juga.. semoga anak2 terus berjaya hendaknya..

Hanis Azla said... Reply To This Comment

tahniah untuk kakak dan adik yang sama2 bijak tu.. budak2 mmg gitu kan.. cepat terasa hati.. Alhamdulillah, hadiah yg adik dpt tu tentu buatkan dia kembali ceria.. tahniah utk ibu ayahnya juga.. semoga anak2 terus berjaya hendaknya..

Lelord said... Reply To This Comment

Hehehe nanti g main kat umah aku is... Yahoooo tiket dah beli

Dee said... Reply To This Comment

sedihkan..gitu jugaklah dee rasa bila kat pra ni mimi tak dpt naik pentas utk amik hadiah..masa kat kancil dulu..dia dpt pelajar cemerlang..huhu..

wahida said... Reply To This Comment

sebak aku lak aku baca...kesian lak kat afiqah...huhu...

pandai anak ko...alhamdulillah...sejuk perut ibu mengandung...

Papa Mifz said... Reply To This Comment

tahniah untuk anak akak..hope cemerlang hingga ke menara gading....:)

akiratoriza said... Reply To This Comment

sy pun rasa nak mengalir air mata nih time bc n3 akak nih.... dapat ras aper yang afiqah rasa... huhuhuuuuuu

MamaEma said... Reply To This Comment

terus hilang rasa sedihnya bila dapat basikal

ieja amieja said... Reply To This Comment

sian fiqah...ala lia budak2 mmg cenggitu..mestilah dia sedihkan kakak dpt dia x dpt..x pe fiqah..next year fiqah plk dpt hadiah lbh bsr dr kakak..yahoo

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

tahniah untuk along.............

untuk angah tahniah gak..
sebba dapat basikal pink baru..
umai jeles nie....
hehehhehehe

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

tahniah kakak sayang!! bangga kan sis.. ;D

Ayu said... Reply To This Comment

Tahniah buat kakak..
tak apa adik dah dapat basikal terus lupa tentang piala tu ya..biasalah lia..budak2 memang gitu..

Pepel BoNda AmaNi said... Reply To This Comment

yeyeyeye dapat basikal cantik...