August 06, 2012

bila detik itu semakin menghampiri.....

Assalamualaikum.....

bertemu lagi di pagi isnin.... tajuk pun mcm formal je kan,maklum lah org tgh membilang hari... ^___^ klu pegang hp je asyik dok belek calendar...bila baring n meletakkan kepala kat bantal jer mula lah b'angan "alahai...bila lah nak b'salin ni...???? " 

alhamdulillah minggu ni (esok) genap 39 minggu....ada sahabat2 (ramai sbnrnya) yg dah selamat b'salin di minggu yg ke-38 tp aku ni as usual lah rasanya mmg selalu akan overdue kecuali firas awal sehari jer dari due...paling lambat afiqah ler smpi kene tahan kat wad 4 hari (overdue 7 hari)...

kali ni dah awal2 ckp dgn en.suami klu blh (klu blh lah kan...kita hanya mampu merancang...) aku x nak kene induce lagi mcm sebelum2 ni...kali ni dah btl2 sakit 'tenat' baru nak pi hospital... pengalaman dimasukkan induce mmg sgt memeritkan....sakitnya subhanaallah....sapa yg penah merasai pengalaman tu tahu lah bagaimana getaran jiwa nih... tambah lagi kali ni1st time b'salin tanpa ditemani en.suami...sblm ni b'salin kat hospital johor ( Hospital Sultanah Aminah & Hospital Ismail) mmg xde masalah...suami blh je ikut masuk sekali...tp Hospital Melaka mmg x benarkan kecuali suami kene pi kursus sehari kat hospital.... alahai...dah masuk anak no.4 ni aku rasa ok je kot klu b'salin sorang... nurse n doktor kan ada..... (pujuk hati sendiri benonya uhuksss.. )

dah masuk minggu ke-39 ni mmg agak terkawal lah sikit pergerakkan tu..klu dah duduk nak bangun pun kene slow motion jerk..x leh nak terus bingkas bangun...klu b'jalan pun dah mcm itik pulang petang....heheheee...tp dah dekat2 due ni mmg kene lebihkan b'jalan kan...doktor kata supaya mudah b'salin & last week masa jumpa doktor dia bagi tips utk cepatkan b'salin. katanya suruh bykkan buat keje2 sambil menyangkung & klu kita tgh buat keje kat umah & tetiba bby mengeras cepat2lah cangkung ( alahhhh...kat umah org  ukan nampak pun kan... heheheeee) 

skrg ni mood masak pun dah makin hilang....klu masak pun mmg yg ringkas2 sgt..janji ada kuah,pedas2 sikit n lauk utk anak2....

ayah kat kampung pun dah selalu sms/call tanya kot dah ada tanda2 nak b'salin.... dia klu blh nak semua cucu2nya balik b'hari raya kat kampung....tp apakan daya klu bby x mau keluar awal mmg disini lah (melaka) kami berhari raya..... (syahdu bila dgr lagu "Dendang Perntau") t'ingat kenangan masa tahun pertama b'gelar isteri aku x dapat balik (masa tu dok Kem Kuala Kubu Bharu) call ayah pagi raya rasa sebak rasanya bila ayah yg menangis dulu...uhuhuhuuuuu... (tetiba dah rindu kat mak/ayah.....sob...sob...sob....... )

















p/s: n3 tiada gambar....btl2 cerita dari hati ni..... ^_________^

17 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

semoga semuanya dipermudahkan...sedih pulak bila tak dpt raya dgn family nikan...

JaJa'Z said... Reply To This Comment

jaja doakan semoga semuanya selamat yek..tak sabar sangat2 nak tgk baby baru akak..mesti comel macam kakak2, abang ,mama and baba dia jugak tu..kiranya lama jugak la kan kak kita dah kenal..dr sebelum akak ngandungkan firas..and now sampai ke adik firas dah...apa2 hal, jangan lupa msg jaja yek...take care kak..

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

semoga dipermudahkan urusan Lia sebelum, semasa dan selepas bersalin. Haiii, terasa-rasa pulak masa sarat mengandungkan Yaya dulu, hihihi.

Sebak lak bila baca rangkap2 terakhir tu, huhuhu

juliaakmal said... Reply To This Comment

lia, semoga semuanya selamat.......

Yatie said... Reply To This Comment

Assalamualaikum Lia,
sabar ya dik, akak doakan moga semuanya di permudahkan dan Lia selamat melahirkan. Insya Allah doa dari insan2 tersayang Lia dan baby selamat semuanya...Aamiin..

Asfaliza Mohd Yatim said... Reply To This Comment

hope kak lia n baby sihat2 je hendaknya kat melaka ni ye. take care kak

wahida said... Reply To This Comment

mmg dah dekat sgt dah tarikh ni...

tak pe lah nok, kalau tak dpt balik pun, yg penting ko dan baby selamat...jgn sedih2, tahun depan ko raya rumah family ko okeh...

semoga semuanya selamat...

Kakzakie said... Reply To This Comment

Harap-harap lahir minggu sebelum raya Lia. Kalau macam kakak semua awal dua minggu. Tapi yg penting sihat dan selamat hendaknya.

Kakak pulak yg berdebar-debar..

dieya said... Reply To This Comment

slmt bersalin kak lieya.. semoga semuanya dipermudahkan Allah SWT. dah masuk 4 kali ni, sure dah pro ;-)

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

saya plak terasa debonye, hehe
moga dipermudahkan kak!

Cho Zila said... Reply To This Comment

induce memang sakit dia lain macam... semoga dipermudahkan semuanya yerk..

♥ ROS ♥ said... Reply To This Comment

semoga semua selamat ye kak.. ros pun kalau bleh 2nd ni xnak induce jagk :)

lieyalatif said... Reply To This Comment

berdebar2 hatikan lia...lagi2 dah tau mmg tgh tgu hari nie...kalo bersalin awal best jugak dpt lik johor pantangn anak2 beraye di sane....insyaallah...lia rajin2 berckp ngan bb suruh keluar awal heheeheheh......

ape2 pun semoga semua dipermudahkan yeak lia.....tak sabar nak tgk adik piyas ni....siap le piyas ade geng main bola....

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Lia,
Suami akak pergi jer kat kaunter kata nak teman. Nurse akan tanya pasal kursus sebab dorang takut suami kita tak tahu procedure, bila nak masuk, bilik mana nak masuk etc. Suami akak tunggu jer kat kaunter, lepas tu nurse akan panggil.

Jgn sebarangan kangkang, takut terlebih kangkang pulak .. hehe

mamalieyna said... Reply To This Comment

huuu..seperti merasai apa yg kamu rasa..hehe~ biasalah bila dh dekat2 dgn due ni kan..pengalaman eina pun sama..arif overdue lama..si adik..on time..sehari sebelum due rasa sakitnya.. harap lieya tenang2 saje, dan dipermudahkan semuanya..mmg kalau boleh nak cepat2 baby keluarkan..tp semuanya Allah dah aturkan..sampai masa rasa sakit datang sendiri..Insyaallah..Amin..

sal-nurbeena said... Reply To This Comment

semoga semuanya dalam peliharaan Allah

Papa Mifz said... Reply To This Comment

semoga semuo nyer berjalan lancar ye kak...amin...