August 21, 2012

Hadirnya menjelang Syawal....

Assalamualaikum....

Alhamdulillah akhirnya detik yg di nanti2 telah tiba setelah menanti selama 10 bulan 5 hari MUHAMMAD AFHAM HARRAZ BIN SHEIKH ALI selamat dilahirkan di Hospital Besar Melaka pada 19hb Ogos 2012 bersamaan dengan 1 Syawal 1433M pukul 4.15 pagi dengan berat 3.3kg..

Melahirkan harraz adalah satu lagi anugerah t'indah kurniaan dariNya...pelengkap 10 tahun ulang tahun perkahwinan mama & baba...hadiah yg paling bermakna ^_____^ melahirkan harraz juga sgt mudah & cepat.. Syukur kerana doa mama selama ini dimakbulkan olehNya...

mama mula sakit selepas subuh 18hb (sabtu) tp disebakan sakit yg dtg blm konsisten lagi mama cuba bertahan selagi mampu....bila mama b'tau wan mama dah mula sakit2 cepat2 wan terus ke dapur & masak segala lauk pauk utk sambut raya (esok), mama pun sempat siapkan juadah kesukaan mama 'sambal goreng jawa'.. 

selesai iftar t'akhir....sakit yg dtg semakin kuat, dalam masa yg sama hati ini rasa hiba nak tinggalkan abg chik yg mmg blm penah b'pisah tempat tido dgn mama...w'pun sakit makin kerap mama tetap nak tunggu smpi abg chik tido sebelum mama ke hospital....

pukul 1 pagi (lbh kurang lah dah x brp nak ingat heheee ) mama b'gerak ke hospital melaka....masa ni kak ngah x tido lagi...sayu wajahnya sewaktu mama melambaikan tangan... (hati mama pun jd sebak tp control jer lah) sewaktu melintasi Bazaar Taman Cempaka org masih b'pusu2 membeli persiapan terakhir sblm raya...masa dalam perjalanan juga takbir raya dah mula berkumandang di radio...aduhaiii...syahdu sungguh.....

sampai di hospital hampir pukul 3.30pagi baru lah doktor buat pemeriksaan (bayangkan lah betapa lamanya menahan sakit n cuma dibiarkan duduk dia atas kerusi keras kejung!) selapas proses ambik darah n CTG doktor buat pemeriksaan bukaan servik...masa tu 3 org doktor yg dtg (maknanya 3x ler kene seluk..adoiiii...) doktor 1st kata baru buka 2cm (dalam hati dok kata 'iyer ke ni??? sakitnya dah dtg setiap 5 minit baru buka 2cm???') kemudian dtg pula doktor ke-2 "aihhh....dah 4cm ni...." selepas itu mama dibiarkan selama lbh kurang 10 minit,dtg pula sorang doktor india perempuan yg asyik nak marah2...ntah knp agaknya... sian juga tgk 2 org doktor pelatih yg asyik kene maki hamun....sabar je lah...

masa dia check pun dia kata bukaan dalam 4 cm so,dia minta mama buat scan kejap... check lbh kurang & dia kata anggaran berat bby 3.4-3.5kg.... ok lah, dulu abg chik pun 3.57kg....pastu doktor kata "akak pegilah rehat dulu...baru 4cm je tuh n masih tinggi lagi...4 jam lagi baru saya check semula"

mula2 mama duduk semula kat kerusi yg keras kejung tu tp ada sorang nurse kata "kak...duduk lah kat sofa depan tu sambil tgk TV..lama lg nak tunggu 4 jam" mama ditemani sorang lagi rakan yg baru dikenali kat situ (liza namanya) pun pindah tempat..sambil tu mama cari baba sebab nak ambik hp & b'tau suruh baba balik umah dulu...nnti pukul 7 pagi baru dtg lagi....

rasanya blm lama mama duduk...tgh mama sembang2 dgn liza pengalaman b'salin dulu2 (liza pregnant anak sulung) & 2x rasa contraction tiba2 air ketuban pecah (ini pengalaman pertama air ketuban pecah sendiri,dulu2 doktor yg pecahkan) habis lenjun kain n sofa tmpat mama duduk.. mama smpt minta maaf kat nurse sbb dah kotorkan sofa tu... aduhai...bukan disengajakan yer nurse..huhuhuuuu

cepat2 doktor panggil n check bukaan lagi,sambil doktor check mama sempat hantar sms kat baba minta dia patah balik sbb doktor kata bukaan dah 6cm..

terus mama ditolak ke labor room...dalam hati mama dah redha n tawakal andaikata baba x sempat sampai utk sama sambut kelahiran harraz....waktu kat labor room tgh nurse nak pasang alat CTG kat perut mama dah rasa nak meneran yg x blh nak di tahan2 lagi...nurse tanya soalan mcm2 mama cuma mampu angguk n geleng kepala je...

x lama lps tu mama nampak baba masuk & dia kata "ehhh...mama dah nampak rambut!!!" & masa tu juga mama teran sekuat hati rasanya 2x push jer harraz dah keluar...nurse x sempat pun nak pasang CTG & doktor blm habis pakai sarung tangan ^_________^

Alhamdulillah...mmg mudah sgt2 & mama sendiri mcm x percaya semudah itu mama melahirkan harraz....x der kene gunting2 pun tp tetap kene jahit juga lah kan...adalah juga koyak tp sikit je,doktor jahit pun x rasa apa....syukran.


~ sempat tgk abg chik cuba baju melayu n samping ~


~ di sinilah Harraz dilahirkan...... Kamar Bersalin no.4 ~


~ 1 jam selepas melahirkan Harraz baru siap semuanya... ~


~ 2 jam selepas keluar dr perut mama... pusar btl2 kat depan,rambut lurus mcm abg chik juga... ^____^ rasanya Harraz byk ikut muka baba ~


~ comel x saya....???? ~


~ x suka pasang ni tiap kali masuk wad...sakiiiiiiittt!!! ~


~ hadiah pertama utk Harraz sempana lahir pada 1 Syawal ~



~ Harraz hari ke-2 ~




**** bingkisan buat Muhammad Afham Harraz ( Yang Terpuji/ Mudah faham~cerdik/Amat Warak)










17 cerita dari hati:

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

Subahanallah!!!
Alhamdulillah!!!
Syukur kak!!
Slmt smuanya..
Slmt dtg Harraz..
Semoga menjadi anak soleh.. ;)
Slmt brpantang kak..

Lelord said... Reply To This Comment

Tahniah beb terharu dan sebak bila membaca. Moga akan ada pengalaman seperti ni insyaallah

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Tahniah Lia,
Akak tak sempat nak balas SMS Lia. Bz beraya le katakan.
Sib baik baby Harraz tak lahir atas sofa. Labor room kita sama ler .. hehe.

chinta... said... Reply To This Comment

assalamualaikum kak lia..alhamdulillah dah selamat da pun...subhanallah cukup senang akak melahirkan harraz..cute macam abg cik.semoga harraz menjadi anak yang soleh dan bijak macam abg cik..akhir sekali selamat hari raya dan selamat berpantang...:)

mamalieyna said... Reply To This Comment

As salam..

Selamat hari raya!
tahniah sahabatku! ^_^

Alhamdulillah dipermudahkan semuanya..

Selamat datang di comel Harraz..

Alhamdulillah..

kakak eina 2 hari menjelang syawal dia bersalin, mudah jugak,. sempat balik kampung ^_^

Selamat berpantang!

juliaakmal said... Reply To This Comment

tahniah lia...mudah sungguh..alhamdulillah..lepas ni doakan akak pulak yer......tinggal 2 bulan jer ni nak menanti kelahiran ....seriau gak nie....

Masya said... Reply To This Comment

tahniah.. baby 1 syawal...

selamat hari raya maaf zahir batin ..

Zana Md Nordin said... Reply To This Comment

alhamdulillah...
kak lia dah selamat melahirkan...
dah cukup 2 pasang anak akak
comel baby harrraz.....
rambut kemain lebat...yg mahal tu pusar kat depan tu.....

selamat berpantang yerk kak lia

AnneRaini said... Reply To This Comment

Alhamdulillah semuany dipermudahkan.. igt akak nak letak nama syawal..hehehe

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Alhamdulillah....

Papa Mifz said... Reply To This Comment

alhamdulillah..tahniah kak...:) comel baby tuh...:)

outbound Malang said... Reply To This Comment

salam sukses gan, bagi2 motivasi .,
Bersabarlah dalam bertindak agar membuahkan hasil yang manis.,.
ditunggu kunjungan baliknya gan .,.

Kakzakie said... Reply To This Comment

Pagi tu bila Lia sms terus kakak beritahu abang betullah kata kakak yg En Sheikh Ali kena tambah satu lagi kepala utk zakat tahun ini. Masin mulut kakak betul dia lahir menjelang aidilfitri.

Asfaliza Mohd Yatim said... Reply To This Comment

tahniah kak. serius exited baca entry akak ni. huh!!! berkobar-kobar nak tambah baby lagi ni. huhuhu

sedap nya nama harraz ni

eB said... Reply To This Comment

baby sayawal. alhamdulillah. tahniah lya...hepinyer eB dgt kwn eB srg nih mudah bersalinnyer...
sesungguhnyer baby itu sungguh istimewa... 3.3kg? bsetnyer...
eB awal2 dr dh kater ms scan arituh, nih bsrnyer lebih kurang aabg dier sok kot... aed lahir 3.7...
cumer kalo boleh kiter x nak la bsr sgt... takut u xkuat... ya allah permudahkanlah jalan kami...
aminnnn amin rabil alamin. doa2kan eB juger yer :)

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

ya Allah !!!

kakak.. saya baru tau
tahniah kak!
sangat comel, nama pun sangat sedap
rehat2 ye kak
selamat berpantang..

♥ ROS ♥ said... Reply To This Comment

Alhamdulillah mudahnya akk bersalin :) doakan ros jugak yer...