August 02, 2012

MOIST CHOCOLATE CAKE (CHEF ZUBAIDAH)

Assalamualaikum....

n3 resepi di malam hari atas permintaan adik2 & kawan2 di fb.... ^____^ 

sebenarnya dah 3-4 hari lps mmg t'ingin sgt nak makan kek coklat tp dek kerana sibuk kene pi hospital la...pi klinik lah...projek membaking terpaksa lah ditangguhkan... lagipun mmg oven tu dah lama x dipanaskan, dah sejuk beku dah..huhuhuuuu (sama mcm mood tuan punya oven... )

tp hari ni mmg merajinkan diri buat kek chocolate idaman hati ^____^ lg pun zaman skrg kan semua resepi dihujung jari,tekan je en.google tuh...kompom ada resepi yg di cari2....pilih lah yg mana b'kenan di hati. kali ni terpikat dgn resepi dari Chef Zubaidah...dapat resepi dari blog HaSue...

bila baca intronya tu mmg rasa teruja sgt2 nak mencuba sbb semua yg dah try resepi ni akan bagi markah 5 bintang!!! pastu Hasue kata x yag nak kuarkan mixer bagai...cuma guna wisk jer...waaa.... I Likeeeee.... heheheee.... sonang kojo den...heheheee

klu ikutkan resepi asalnya kek ni dikukus tp lia bakar jer sbb malas nak kuarkan pengukus huhuhuuu... so,kek ni mmg mudah la kan...nak kukus blh nak bakar pun blh...pilih la mana2 cara korang b'kenan yer... klu dibakar pun kek ni tetap moist gilosss.... ^____^

lia buat 1 adunan...sekejap jer tinggal 1/2 di makan myapika.... 


~ mmg sgt2 puas hati buat kek ni....lps ni klu buat choc cake lg pasti guna resepi chef zubaidah... ^___^ ~


RESEPI MOIST CHOCOLATE CAKE (CHEF ZUBAIDAH)

Sumber : Hasue, Izah & Alongroz@myresepi.com



Bahan-Bahan ( **lia guna kaedah bakar)

**100 gm serbuk koko
**1 tin susu cair
**200 gm minyak masak/minyak sayuran/butter cair
**250 gm susu pekat

250 gm gula kastor - aku kurangkan ke 180 gm saja
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150 gm tepung gandum (** lia guna tepung Hong Kong)
1st soda bikarbonat
1 st baking powder

Cara-Cara
1. Campurkan kesemua bhn bertanda ** dan masak dgn api perlahan sehingga licin. Tak payah sampai menggelegak
2. Satukan dgn telur yg di pukul tadi dgn mixer. Gaulkan bhn2 kering & campurkan sedikit2 sehingga sebati.
3. Masukkan ke dlm tin yg di lapik & minyakkan. Kukus selama 1 jam dgn api sederhana. Pastikan air telah menggelegak sebelum di kukus.
4. Sejukkan dahulu sebelum di hiaskan dgn icing @ ganache.

untuk ganache lia buat ikut bahan2 yg ada dalam esbok:

70gm coklat masakan
2 camb serbuk coklat
3 camb butter
1 cawan susu pekat manis

*** masak secara double boil smpi pekat. pastu tuang atas kek...pastikan kek dah btl2 sejuk yer.


~ yg ni versi gambar + flash camera.... nampak x moistnya tuh.....perghhhh....mmg nyaman sungguh bila makan.... x caya try lah... ~


9 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

whoaaa menarik2 nanti nk cuba lak..ritu aku buat guna resepi Kak DJ

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

pergh..!meleleh tu kak....!
:)

mamalieyna said... Reply To This Comment

aduyaii..meleleh ayaq liuq cek..hehe~ nmmpk sedap betul tu...eina mls nak mencuba..alahai.. =P

Kakzakie said... Reply To This Comment

Heee... buat kakak terliur pulak Lia nie tau.. Rumah kakak kalau yg ada coklat meamng laju je Lia...

Anonymous said... Reply To This Comment

kak lia..sy pernh cube kek coklat..resepi kak lia xingat y mne...sedap jugak..tp di sbbkan kak lia kate ni sedap,nk tkr resepi jugak la(alisah othman)

Pokok Manggis Depan Rumah said... Reply To This Comment

mcm sedap...
buat buka best ni :-)
terima kasih kongsi ni..

AnneRaini said... Reply To This Comment

pergh...kejamnye akak buat sy terliur..huhuhu

tepung hongkong dgn tepung gandum ape bezanya?

Food Protection Course said... Reply To This Comment

Love how the cake's chocolates drips on the sides. It becomes so delicious and delectable!

dieya said... Reply To This Comment

waduhhh.. coklat dia yg meleleh tu.. sungguh menggoda iman org berpuasa!