June 17, 2013

Restoran Pak Putra Ayam Tandoori & Roti Naan

Assalamualaikum.....

selamat pagi & salam pagi isnin yang indah....

alhamdulillah hari ni cuaca kat melaka nyaman je...smlm je jerebu teruk & melaka mencatat bacaan IPU (Indeks Pencemar Udara) paling tinggi mencecah tahap bahaya...hajat nak meronda tgk2 umah terpaksa dibatalkan.. so,dr pagi smpi ke ptg kami guling2 dgn anak2... bukan selalu nak dapat peluang mcm ni kan. mujurlah dah petang sikit cuaca nampak elok...

semalam juga hari bapa... kami xde lah b'ia2 menyambut hari bapa sbb bila ckp dgn en.suami jawapan dia "hari2 pun hari mama & baba" btl juga kan... heheheee... 



~ ehhh..kata x sambut?? tp knp ada kek...?? sejujurnya masa saya buat kek ni bukan lah niat utk dijadikan kek sempena hari bapa... saya cuma nak mencuba acuan 'love shape' yg saya beru beli beberapa minggu lps....x t'ingat pun pasal hari bapa,kebetulan masa saya nak mendeko kek ni damya yg b'ia suruh saya tulis "happy father's Day" jd x nak mengecewakan anak2 saya ikutkan jer..... dah kebetulan ada kan,apa salahnya... ~



~ nak suruh baba yg potong2 kek ni mmg tidak lah... suami saya pemalu orgnya...hheheee... jd biarkan lah anak2 yg interframe.. ehh..tp abg chik je yg nampak muka... hahaa.. b'sungguh dia nak tiup lilin tu...kagum tgk api lilin dinyalakan... ~


~ yg ni choc moist cake wif choc ganache... utk jiran2... kebetulan juga jiran selang sebuah umah buat kenduri tahlil sempena nak menyambut bulan ramadhan.. x tau nak bg apa sbgi buah tangan... jd saya buat lah muffin coklat.. hajatnya nak bagi 2 adunan tp saya sempat siapkan 1 1/2 adunan jer.. selebihnya saya masuk dalam bekas ni & kukus... sedap jugak lah...heheee... ~


~ disebabkan cuaca jerebu yg teruk kat luar.... kita merempit kat dalam umah je ye dik... heheee... anak teruna yg sorang ni mmg cukup aktif..dah pandai naik turun atas moto ni sendiri w'pun kaki tu x jejak ke lantai.. sofa tu pun dia dah blh panjat.. dia muka ceria je sbb berjaya naik ke atas tp mama ni hati kecik besor tkt dia jatuh.. di pegang x mahu.. sabar je lah.... ~

petang smlm bila tgk cuaca dah ok... baru lah blh bawa anak2 keluar.. tetiba tekak t'ingin nak makan roti naan.. selalu tgk kawan2 blogger dok post citer sedap makan roti cheese naan kat KL nunnn... aduhaiiii...jauhnya nak pegi kan...

mujur lah katanya kat melaka ni ada restoran rori naan yg best & ada yg kata antara yg plg sedap kat malaysia...!! iyer kah....??? selagi x rasa x blh la nak menilai kan... jom kita rasa dulu...


~ lokasinya kat Taman Laksamana... dekat je dgn Restoran Asam Pedas Claypot... masa kita org sampai ni lbh kurang pukul 6.15 ptg.. org pun x ramai lagi.. saya rasa saya lah satu2nya org melayu kat situ..yg lain semua cina.. lps saya smpi baru lah nampak 2-3 fmly melayu... ~


~ senarai harga.. (gambar ehsan google) saya x sempat nak ambik gambar sbb waiter dia asyik dok tunggu... segan plak nak ambk gmbo ~

menu kami semalam ptg...



~ opkos lah ambik ayam tandoorinya kan... saya order 2 ketui @ 1/2 je.. itu pun t'kulat2 nak perabis.. ayamnya lembut sgt moist n juicy.. sedap lah di makan dengan perahan limau nipis n sos pencicah tu (saya x tau apa namanya) x cukup sepiring kecik tu saya minta tambah lagi... rasanya x lah pedas.. sedang2 je.. ~


~ disebabkan ini kali pertama saya makan kat sini, jd saya order base pada cadangan blogger2 yg penah makan kat sini... ramai yg cadangkn utk cuba potato nan ni... pada saya roti naan dia mmg lembut,tp kene makan cepat2 masa panas...klu lambat n dah sejuk liat2 juga lah jadinya  ~


~ damya & afiqah mmg xde lain ler... dia org makan cheese nan.. damya kata sedap! pada saya blh la...klu x t'kena kat cheesenya rasa plain naan jer... ~


~ en.suami makan garlic naan...x sempat nak ambik gambar sbb jauh.. so semua total ptg semalam RM37 : patato naan,garlic naan, 2 keping cheese nan, 1/2 ayam tandoori, 2 gelas milo ais & 1 gelas (big) maggo lassi.. b'baloi juga lah..kenyang smpi malam... (tp bg je pg td perut dah ngeroncong...hukhukkkk) ~




















nak masak apa lah arini...??? dah kering idea nak mencari menu masak2....



9 cerita dari hati:

Nad MamaZN said... Reply To This Comment

Bab juicy tu buat saya terliur huhu!

Rasp said... Reply To This Comment

iyelah....
dlm news kata melaka jerebu teruk...
syukur getting better ek sis...
sedapnya tgk nan & tandoori tu...
dah lama tak pekena...

Kakzakie said... Reply To This Comment

Fiqa yg bahaya bila jerebu ni Lia. Harap oklah dia kan sebab nak happy dgn family. Kek pun nampak menggoda juga tu.

psst: adik dgn abang betul-betul seiras - kakak kadang confuse tau..

ieja amieja said... Reply To This Comment

assalam..
lamanya x jenguk kesini..dah dah harraz tu ye..
nmpak sedap semua menu roti tu, tp bese lah mkn roti mcm tu kenyangnya kejap je..rajin lia wat kek ye..

mama lieyna said... Reply To This Comment

Terliur... :-)

Si bujangan dh besar, encem,, :-)

Izan Ishak said... Reply To This Comment

tergoda pulak tgk kek akak tu. roti naan tu mengancamlah kak.

yelah kak... kat bp pun ada juga tempias jerebunya. anak2 mmg tak bagi main2 kat luar. tapi tgk2 arini si kembar plak demam dgn pedih2 mata balik sekolah...

lieyalatif said... Reply To This Comment

menarik la lia....lieya ni hantu nan...lagi2 nan cheese...tapi mmg tingin nak try nan cheese sekepal kat kl tu...tapi ntah bile laa ade kerajinan nak pi try nie.....

cantik kek lia buat...hand writting pun kemas lia...boleh dah tu lia buat2 amik order kalo ade tempahan heheheeheheh

AnneRaini said... Reply To This Comment

sy ada suka satu roti nan kat kedai kat area umah sy ni.. tp syg kedai tu dah tutup...smpi skrg xjumpe lg nan yg sedap mcm tu..roti die bisa je tp dhal die tu berhantu..sedap gile..mana nak dpt...huhuhu

fazliana said... Reply To This Comment

sy mmg suke roti nan kt mamak..tp xterpikir lak kte blh buat sendri rotinya..ingt mamak jer blh buat..pekena gulai kambing sedap nie..tq sharing=)