June 19, 2013

Muffin Nutella semudah ABC!!

Assalamualaikum.....

pagi cuaca kat melaka masih kurang elok.. pagi td buka je tingkap umah bau asap terus menerpa ke lobang hidung yg x berapa nak mancung ni.. heheee.. mmg kuat sungguh bau asap..

bila keluar umah anta anak2 ke sekolah mata pun jadi kelat2 n pedih.. saya pesan kat anak2 minum air masak byk2.. jgn ddk luar kelas lama2.. yg lebih merisaukan saya afiqah ada asma & hujung mggu ni plak dia ada lawatan.. harap2nya 2-3 hari cuaca akan bertambah elok...


~ kabus tebal pagi td... tp skrg dah hilang kabus tu. alhamdulillah cuma masih x berani nak dok kat luar umah lama2 ~

semalam jaja ada post kat Ig gambar muffin nutella yg dia ambil dari blog cikepal b'ia jaja suruh saya menerai... maka saya pun hegeh2 la ke blog cikepal tgk resepi.. x yah copy pun resepi baca je terus lekat dalam kepala sbb cara n bahan2nya sgt mudah... semudah ABC katanya... :)

konon kata nak buat semalam...lincah kaduk lah bagai,tapi kaduk dah naik junjung... hahahaaaa... pagi ni baru berkesempatan mencuba....


~ hanya menggunakan 3 bahan2 shj... mmg senang giler,giler pun x senang mcm ni ahahahaaa... ni klu suruh damya n pika buat pun dia org pandai.. saya gandakan resepi dr yg cikepal bagi.. ye lah anak ramai mana cukup nak buat sikit je.lg lah damya tu mmg peminat kek cekelat... cara nak membuatnya cuma mixed telur + nutella smpai sebati pastu ayakkan tepung... kacau lg smpi semuanya bersatu :) sukatannya blh tgk kat blog cikepal yer... saya dah bagi link kat atas nun.... ^____^  ~


~ assistant saya yg hensem n macho...heheeee... b'sungguh dia susun paper cup ~


~ utk 1 adunan saya dapat 24biji muffin comel2..mmg ngam2 saiz mulut nak terus ngap!! yg kat atas ni 1/2 aduanan, so saya dapat 2 tray mcm ni.. bakar 15 min (180'c) atau mengikut kesesuaian oven masing2 lah... ~


~ tadaaaa.... dah siap!! mmg x rugi mencuba..sedap!! dalamnya moist... makan tu sambil pejam2 mata membayangkan yg indah2 je yer... heheheeee baru feel... ;P ~



~ saya cuma letak nutella & almond flakes jer... pada saya lbh sedap di makan dgn topping nutella.. lbh wallahhh gitewwww.... ~















yeayyy...baju raya saya & anak2 dah siap!!! lps ni sessi nak menampal manik2 n labuci plak huhuuuu... 

9 cerita dari hati:

Izan Ishak said... Reply To This Comment

wahhhh... dah jadi rupanya muffin nutella akak tu. izan jugak yg dok berangan nak buat. ini pejam mata pun boleh jadi nih.

baguslah kak dah siap baju raya awal. puasa ni takdelah kelam kabut sgt kan.

AnneRaini said... Reply To This Comment

ada gak tgk kat blog cik epal tu tp mood skrg tak rajin nak baking kek..teringin nak buat kuih raya..haha

baju ry sy tak settle apa pun lg..last minit carilah kot..mak buyung boleh pakai jubah je..huhu

Rasp said... Reply To This Comment

resepi sempoi camni memang best....

wahhhhh dah siap baju raya....
labuci tu semua sendiri jahit ek sis...
hebat lah u sis!

lizz said... Reply To This Comment

nak try gak la...kemain tergoda ngan muffin tu...
anak-anak saya memang suka sangat nutella tu...ermmmm

Nad MamaZN said... Reply To This Comment

Alaaa kena bakar je ke kak?
Klu kukus akak rasa bleh tak?

Kakzakie said... Reply To This Comment

Ohhh... kalau macam ini memang betullah fiqa pun boleh buat Lia:) Tapi kalau tak gigih tak menajdi juga tau..

♥ ROS ♥ said... Reply To This Comment

Ros bru nak try.lharap menjadi la..hehheh

mama lieyna said... Reply To This Comment

Waaaa cumelnye, msti sedap..dn yg pntg anak2 terpikat :-)

Teringat eina yg buta masakan gini, buat apampolkadot je pun, tp tak letak dlm bekas, sekali dia kembang, terus tak nmpk ghupa..arif pun takmo mkn..tak lawa katanya, huu.. tp ini tak citer kt blog pun..hehe..

Waaaah baju raya dh sip, bestnye... eina je serabut nak cari masa utk mjht ni, dh la suami nak leher teluk belanga..haih... bila nk start ntah,dgn langsir lg, aduyaiii... :P

BaTiK_PiNk said... Reply To This Comment

Salam kenal....terliur tengok muffin nutella ni...haih, kebetulan nutella ada beli hari tu tak berusik lagi....minta kongsi resepi muffin ni ye?