June 11, 2013

Asam Pedas Mak Ngah, Pt.Jawa, Muar....

Assalamualaikum......

dua hari lps saya nampak kak yus post kat fb dia pi makan asam pedas Mak Ngah kat Pt.Jawa.. mesti korang pun tau la kan Pt.Jawa tu kat mana...opkos lah kat Muo... (eh..muar ke muoo... huhuuuu ) dan saya pun penah pi makan kat situ x lama dulu... (kisah lama...maklum lah org dah lama x hupdate blog) 

dulu dah penah makan sekali asam pedas kat Pt.Jawa ni masa raya cina..pastu en.suami dok t'ingat2 smpi t'mimpi2 nak makan asam pedas pt.jawa lagi tu yg gigih dari melaka kami dtg..huhuuu...

masa 1st time datang kita org makan kat Medan Asam Pedas...kedai yg paling hujung sekali sbb masa tu itu lah satu2nya kedai yg buka pun...yg lain semua tutup...masa sampai pun sayur dah habis yg ada cuma asam pedas dan telur dadar jer...

blh baca kat SINI

2nd time kita org makan kat Asam Pedas Mak Ngah pulak... berdepan dgn Medan Asam Pedas,Pt.Jawa..


~ bukan setakat asam pedas je ada kat sini... mcm2 ada! ~


~ big boss pilih menu.... ~


~ menu kami : asam pedas kepala ikan merah (nak makan jenak x dok plak... ), sayur campur grg 2 org makan, telur dadar 2 org makan, ikan pari 2 ketui, air sirap 4 & nescafee tarik 1.. semua ni x sampai pun RM60... murah kan...! mmg b'baloi2 kami dtg dari jauh..... ~


~ mata ikan ni mama punya!! org lain x leh ambik...haipppp!!!! ~


~ sian ikan dah kene korek mata...huhuuu.... ~



~ bersungguh nak dara ni makan.... ~




~ dtg dari jauh kan....wajib makan sampai licin... mengah perut nak perabis semuanya... klu kat melaka ni kompom mencecah RM80-90 ... ~


~ abg chik x mo makan...minum je taunya... ssh sungguh anak bujang sorang ni nak makan nasi.. dia suka makan mee jer... ~


 ~ adik... lena di ulit intan.. huuu.. tangan tu mcm org byk masalah jer... ^____^ ~

pemandangan indah di jeti pt.jawa... makan kat sini yg bestnya ikan mmg fresh.. isinya lembut n manis (amboihhh...mcm pengacara JJCM lak.. heheee )



bye...bye....pt.jawa!! kami pasti akan dtg lagi.... ^_____^


~ PRU13 berlalu sudah..... ~


















 arini masak nasi ambeng... ^____^ teringat kat mak yong kat batu pahat nun.... 

9 cerita dari hati:

lieyalatif said... Reply To This Comment

Fuhhhh lieya kecur abis ni lia....same laa mcm lieya mesti kejar mata ikan...tp x yah rebut2 sbb semua x pandai mkn kepala ikan melainkan lieya je kat umah ni...masing2 cop isi ikan hahahahahh....

Asam pedas melaka ngan johor mmg ade beza kan lia....tp due2 tetapnlieya suke...masing2 ade kelainan masing2....

Aman damai lia mkn hah...anak dare khusyuk makan...yg bujang sedap layan mate...suasane kedai pun menarik tuh...

Nad MamaZN said... Reply To This Comment

Pergghh! Terliur saya kak nengok asam pedas tu
Kalu saya tgh preknen mau saya ajak husband saya terjah pt jawa ni haha!

izan mama mia said... Reply To This Comment

asam pedas ??..mmg best..

Kakzakie said... Reply To This Comment

Asam pedas pt jawa memang femes Lia. Kakak dan keluarga pun suka makan di sini.

Tak sangka Lia macam kakak suka makan mata ikan hihi... anak kakak kata kalau makan mata ikan nanti mulut kena mata ikan (ulserlah maksudnya) tak ada pun kan Lia. sedap!!

dieya said... Reply To This Comment

selamat kembali berblogging!
damya nampak kurus sikit.

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply To This Comment

hehehehe.. akak tengah mengarang entry Asam Pedas Mak Ngah ni, story tu sama, dulu pun akak mkn asam pedas kat Medan Asam Pedas kedai hujung sekali.. dan akak pernah makan kat lagi dua kedai kat situ. Memang setiap kali long distance akan singgah makan di sini. tengok gambar2 Lia macam cuacanya tengahari panas terik tu, Lia...

Rasp said... Reply To This Comment

fuhhhhh terkecur tgk asam pedas tu....
kalo food dah memang sedap...
capai piawai tekak....
wajib licin pinggan semua hehehehehe...

AnneRaini said... Reply To This Comment

sepanjang pregnant kali ni tak suka asam pedas..huhuhu

Izan Ishak said... Reply To This Comment

izan pun pernah mkn kat kedai yg akak singgah tu. mkn asam pedas kat parit jawa mmg berbaloi2 sbb harganya yg murah n ikan pun mmg fresh kan. kalau boleh nak dtg selalu.