June 20, 2013

disebalik nombor 100..!!

Assalamualaikum....

sana sini masih dok citer ttg tahap jerebu yg semakin memburuk... t'utamanya di johor bahru & batu pahat.. pg td BFF post kat fb murid2 sekolah dapat cuti 2 hari sbb cuaca x elok n membahayakan kesihatan.. smlm topeng/mask pun kat b.pahat sold out!!

anak2 kat umah saya sentiasa ingatkan minum air masak byk2... cuaca panas pun blh tahan, kejap2 asyik rasa nak mandi jer...melengas badan.tambah lg klu lps masak2 n keluar masuk umah anta/ambik anak2 sekolah...fuhhh... masuk je umah rasa b'pinar2..keluar bintang2!! heheheee....

hari ni hari terbuka sekolah afiqah.. x tahu lah mcmana pencapaian dia utk pertengahan tahun ni.. smlm dok sembang2 santai dgn dia...

mama: agak2 kak ngah dapat no brp kali ni.....

pika : 100 lah!! (dgn suara penuh kompiden.. hehee)

mama: uiii...kawan2 kak ngah tu x sampai pn 100 org mcmana blh dapat no 100..??

pika: ehhh...mmg dapat no 100 lah mama...

mama : haaa...tu lah soh belajar sibuk main games jerk..kan dah dapat no.100 camana tu???

pika: (tiba2 sentap...m'nangis bagai nak pecah umah... ) apa lah mama ni..pttnya mama seronok adik (dia ttp bahasakan diri adik wlu dah ada 2 adk...) dapat no 100.. mama tau x masa teacher ckp adk dapat no 100 adk n dania peluk2 tau ssbb gembira!! ini x mama marah plak......

mama : owhhh...itu bukan nombor.. itu markah. baguslah klu kak ngah dapat 100 mama pun suka...

pika: bukan...bukan..bukan.... itu nombor!! bukan markah....

mama : lahaiii... mcmani kak ngah.. klu kakak exam n dapat jawab semua soalan dgn betul dapat lah markah 100 & bila semua matapelajaran kakak dapat 100 markah kakak blh dapat no.1 dalam kelas sbb kakak lah yg terbaik....

pika: iskhhh... mama ni x paham2 lah... 100 tu mmg nombor....

mama : iskhh.... mama pun jd pening la.. (dalam hati je lah...huhuuuu)

sampai ke pagi ni dia masih x blh terima yg 100 tu utk markah.... sabau je lah anak..


sat lagi pukul 10.30 baru nak pi sekolah dia ni.. saya x pun meletakkan harapan dia perlu dapat no.1 2 atau pun 3... bagi saya itu semua bonus utk dia.. yg penting dia dah blh menulis,membaca dgn lancar & pandai mengira dah syukur alhamdulillah....

skrg pun dah byk peningkatan yg dia capai...klu dulu kemain liat suruh buat keje umah skrg x lagi... w'pun kdg2 kene bebel2 juga lah tp still buat juga smpi siap...



~ afiqah yg bersungguh nak jadi juruterbang.... in shaa allah mama & baba sentiasa doakan semoga cita2 kak ngah tercapai.... amin ~

















hari ni plan nak masak siakap stim n kerabu mangga... :)

10 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

Hehehehe btul pika 100 tu nombor. Alah beb aku pun najlaa x dpt no 1,2, 3 janji bleh paham & kenal huruf. Almaklum cuti sebulan, balik dr cuti rupanya kawan2 tgh exam so dlm masa 2 hari je la kena abiskan exam. Hehehee hasilnya mmg banyak la no seb baik bukan no last. Cikgu pun siap ckp kat aku jgn salahkan najlaa, kawan2 buat revision sblm exam. Aku ok je

Kakzakie said... Reply To This Comment

Betul jugalah Lia 100 tu nombor bukan huruf hihi... masih belum faham sebenarnya dia.

Tengok Fiqa pakai baju tu dah ikut iras muka Lia pulak kan...

AnneRaini said... Reply To This Comment

100 pun 100lah kak ngah. Asalkan bahagia..hehehe

lizz said... Reply To This Comment

fika nak dapat no 100 yer...susah gak nak menjawab ni kan...

Nad MamaZN said... Reply To This Comment

Cute la adik ni
Takpe la, janji byk perkembangan positif dr adik :)

Rasp said... Reply To This Comment

apalah mama ni tak paham....
hehehehehehehehehe....
budak2 kannn....
leh geng dgn my doter, Sapphire...
dia pun cakap : "i dapat no 100 banyak banyakkkk" ...
sbb 5 subjek dia dapat 100...
tu yang dia kata 100 banyak banyak hahahhahahaha....

NM02 said... Reply To This Comment

moga tercapai cita2 ye... belajar rajin, buang angka 00 kt belakang tu. hehehe

mama lieyna said... Reply To This Comment

Hehehe.. memang 100 tu nombor la mama.. isk mama ni tak faham ke, mama nak kena masuk sekolah balik ni..hehehe..

Bagus k,ngah, lega bila anak menunjukkan pencapaian terbaik dlm pejalaran kan..

Takecare ye lieyna, cuaca mmg tak elok skrg kan..

LYAfrina said... Reply To This Comment

wah.tinggi cita2 dia nk jd pilot ye.. insyallah..moga dimakbulkan & tcapai cita2 tu.. jrg ade pilot pompuan... mmg hebatlah..

dpt full mark.. wah..hebat sgt.. betul tu.. lya pon setuju..x kisah x dpt tmpt 1,2 atau 3.. apa y penting result dia semua gempaq & blh mbaca dgn lncar+faham apa y cikgu ajar

lieyalatif said... Reply To This Comment

hahaahaha..tegelak2 lieya bace ni lia...biase la tu....die tetap nak betul ekekeke..tgu nanti kawan atau cikgu ckp baru laa die percaya...budak2 mmg gitu ....kite sabo je laaa ekekekekek

menarik la lia muffin abc tu...rase nak cube sbb nampak senang ....