February 16, 2012

al-kisah si donat sambal

Assalamualaikum.....

dulu2 kan masa zaman sekolah agak2nya apa makanan yg selalu korang beli kat kantin...??? aku dulu klu waktu rehat x penah makan kat kantin sekolah, w'pun masa tu aku diberi kelebihan utk keluar rehat 5 minit lbh awal dr pelajar lain sbb aku pengawas. tp ntah knp aku mmg x suka makan kat kantin waktu rehat....

tapiiiii...aku pegi masa dah habis waktu sekolah, kat sekolah aku dulu dah habis waktu sekolah pun kantin masih buka lagik...aku suka makan mi kari n donat sambal...tp WAJIB aku beli mmg donat sambal lah.....pada aku masa tu kuih ni mmg sedap bangett...andai kata kat kantin dah habis aku akan beli kat satu simpang jalan aku nak balik...setiap hari mesti lalu skat situ klu pi sekolah. ada sorang makcik jual kuih ni & kuih2 yg lain juga tp aku ttp pilih donat sambal....

sebelum ni klu buat donat mmg ada t'gerak hati nak buat donat sambal tp aku ni bab sira menyira mmg failed!!! selalu sgt x menjadi.... x kira lah nak sira sambal atau sira gula cth: kuih keria n getas2... klu 10 kali buat sekali je menjadi tu pun bukan excellent la...takat blh makan jer....huuuhuuuuhu....

tu yg aku mmg gentar nak buat kuih yg sira2 ni...kebetulan aritu jiran aku ada bagi 5 donat sambal yg comel2...perghhh...suka gila aku masa tu..rasa mcm nak lompat2 bintang....lompat2 katak pun ada...wakakakaaaa....aku mmg rindu giler nak makan kuih ni.....tp tu lah,dah nama org yg bagi kan..x kan nak berebut dgn anak2...bila mya n pika dah makan tinggal seketui utk mama....

nak kata kempunan tu tidak ler..tp x cukup la makan seketui, dek kerana nak makan punya pasal kene la rajinnnnnnn...maka dgn gigihnya aku menguli donat mayo (bila la nak dapat BM...ehemm..ehemmm ), aku suka donat mayo ni sbb bila dah sejuk pun still gebu gebass gitu..heheeee....pastu makan gitu je pun sodap! x yah sira gula....anak2 kat umah ni suka makan yg panas2...klu utk dia org aku lbh suka buat donat ball sbb senang 'nagppp' terus masuk mulut....^____^

kali ni share sekali resepi donat mayo yg da byk kali aku buat & resepi utk sira donat jg....lps ni x takut2 dah nak cuba sbb resepi ni mmg best....utk resepi sira sambal tu blh juga klu nak guna utk sira popia atau pun kuih tepung....kuih siput pun blh....terima kasih kpd penyumbang resepi....lia panjang2kan lagi ilmunya disini.... ^_____^


~ ramai kawan2 yg x tahu ttg kewujudan donat sambal ni....rasanya kuih ni mudah didapai & terkenal kat negeri Johor (tp skrg pun dah ssh nak jumpa...) masa buat ni aku blh makan 3 biji sekaligusss...yuhuuu..nampak beno kerakusanku.....wink!!! alahhhhh...aku makan utk 2 org... (cisssss....cover line le tuh.....) ~



DONAT MAYO


Bahan-bahannya

330 gram tepung gandum
1 1\2 sudu besar mayonis (ros guna mayonis kimball,Ana guna Jasma Mayonis)- ** lia guna Jasma juga...
1 sudu besar susu tepung/skim milk
1 biji telur ( dipukul sedikit mengunakan garpu)
140ml air suam
1 1\2 sudu besar marjerin
3 sudu besar gula
4 gram yis ( 1 1/2 sudu kecil)
sedikit serbuk gula sebagai salutan pada donut mayo ni nanti. >hasue blend gula+tepung susu untuk saduran donut

CARA-CARA :

1. Buat doh, Kaedah 1, penggunaan Bread Maker (BM), masukkan semua bahan dan ikut arahan menguli pada BM masing-masing dan tekan Start, tunggu sampai siap di uli dan boleh terus ke langkah no. 4 di bawah.

2. Kaedah 2, Jika uli tangan, masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang lembut dan elastik. -hasue guna kaedah INI(klik)

3. Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin.

4. Bahagi doh pada bebola kecil dan rehatkan selama 6 hingga 8 minit, kemudian bentukkan seperti donut, lubangkan tengahnye, biarkan naik dua kali ganda, dan goreng sehingga ke-emasan, gunakan api sederhana, angkat dan salutkan dengan serbuk gula, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba.

RESEPI SIRA SAMBAL


Bahan² untuk sira
15 tangkai cili kering
5 biji bawang putih
1/4 cawan sos tomato
2-3sb gula pasir (kemanisan ikut suka ya)
1/2 labu bawang besar-
hasue tambah
Garam secukup rasa- 
hasue tambah

10 -15 biji Donut yang telah digoreng

Cara2 untuk sira sambal:

1. Blend lada kering,bawang besar dan bawang putih dengan sedikit air dan tumis hingga garing.
2. Masukkan gula,garam dan sos tomato. Gula terpulang pada citarasa samada nak manis atau tak. kalau nak manis, boleh tambah lagi.
3. Kacau lagi hingga tumisan kering @ garing sekali lagi. Kecilkan api dan buang lebihan minyak yg terhasil semasa menumis tadi.
4.Dengan api yg paling kecil, kacaukan donat dengan sambal. teruskan kaedah kaup balik hingga sambal melekat pada kuih.
5. Matikan api n sedia dihidang.Selamat Mencuba :)







p/s : rindu dengan kawan2 masa sekolah dulu...t'utamanya zaman sekolah menengah...... 


20 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

saya pulak suke beli popia sambal..pergh meletup.

lieyalatif said... Reply To This Comment

yeay!!!! ini la yg ditunggu2...lieya dah copy pasten print pun resepi ni lia...mmg tertunggu nak resepi nie....lieya nak cube buat le......

bukannye ape tau, dulu jaman sekolah rendah kat kelantan, ni laa menu peberet...ya Allah terase2 sedapnye kat tekak .....tak jumpe dah org yg buat sedap mcm kat sekolah tu.....tgk pic lia ni dah serupa betul mcm kat sekolah dulu, ni nak try ni he he he.......

sue zainun said... Reply To This Comment

tak penah makan donut sambal..donut bergula ada la..leh cuba nanti nih..

*SiRibenMerah said... Reply To This Comment

sedappppnya..

terliur da neh.. adushhh~ mana nk cari neh.. nak buat harus lah x terbuat kann..
hehehe~

ainnoraini said... Reply To This Comment

tak pernah pulak mcm donut mcm ni..sedap yee...tapi tak de pulak yg jual mcm ni kat kedai..nak buat sendiri entah bila la agaknya tuuu...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said... Reply To This Comment

tengok pun tau sedap hehe

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

nak kena juga menggigihkan diri mcm Lia buat donut sambal.. sebab... kakyus sukaaaaaaaa!!

ijayuji said... Reply To This Comment

Salam! Haar! Mmg sgt terkenal kat kwsn johor :D akak dulu2 pun suke beli donut sambal ni klu abis mcm nak nangess ahahaha.... Mmg terbaek lah makcik kantin tu buat to kecikkkkk jerrr :D nanti nk buat jgklah! Lama betul tak mkn :D

Aine Ainun said... Reply To This Comment

Alahai...tetiba terimgin nk mkn donut sambal...

wahida said... Reply To This Comment

la...aku tak pernah tau pun pasal donat sambal weh...popia sambal aku tau la...

kalau pau sambal pun aku tau la...donat sambal? jakun jap...

Ayu said... Reply To This Comment

assalam lia,
akak baru nilah tau ada donut sambal..kalau pau samabal taulah tapi donut sambal..firts time tengok ni..heheh pasti sedap nikan lia..

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

time bln puasalah kita snang nak jumpa kan?

hahahahha..
kak, ayu pun peberat donut sambal gak, tak reti buat.. berani buat yang kosong jer

nOOrsha said... Reply To This Comment

salam ukhwah...terime kasih ya sudi mencuba resepi donut sira sambal sy ni..Alhamdulillah, seronok tgk org len buat n menjadi...semoga menepati ctarasa sekeluarga..:)

cIk JanNah said... Reply To This Comment

sedapnya donat sambal. antara kuih yg jannah paling suka. tp nak buat sendiri tu agak leceh utk org tak pandai masak mcm jannah. hehee

btw,salam kenal:P

Zana Nordin said... Reply To This Comment

uish kak lia
donut sambal nie gark feveret zana kak
pantang ada orang jual
sure aku borong punya

ha haha..memory sekolah akak tu beh kurang memory sekolah zana jer tau....he he he

ieja amieja said... Reply To This Comment

terbaekk la lia..akk pernah makan donat sambal mcm nih..mmg sedap!! tp sekarang dah jarang org nak buat/jual..nak buat sendiri??ke laut jadiknyer...

azila said... Reply To This Comment

salam k.lia..juicynya nampak sambal kat donut ni.mmg nampak kesedapannya..akak sihat?baby dah brp minggu?

akiratoriza said... Reply To This Comment

alahai terliur tgk kak.... sy pun dh lm xjmp donat sambal nih...

Papa Mifz said... Reply To This Comment

baru tau pasal donut sambal nih...

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

kak..dulu kan kat sek awe ada jual..kiteowg panggil kuih dugong..hehe