September 07, 2012

BERHABUK KABUK!!

Assalamualaikum.....

fuh...kanannnn fuh....kiri....fuhhhh...depan...fuhhh belakang.... tiup kuat2 sikit yer habuk2 yg ada ni...huhuhuuu.. al-maklumlah tuan umah busy skrg x sempat nak membersihkan habuk2 n sawang2 yg ada kat sini ^____^ 


Alhamdulillah hari ini genap 20 hari sudah...masih jauh lagi perjalanan nih,ada lagi balance 24 hari utk 'merdeka'!! phewwww...lamanya..uhuksss...

semenjak dah b'enam ni, masa semakin ketat utk b'santai2 kat depan lappy...sejak lps b'salin blh di hitung dgn jari berapa kali je aku buka blog nih..nak bw mmg x sempat daaa... buka fb pun guna hp jer,itu pun curi2 masa bila tgh BF kan harraz...tenyeh ler button fb tu kejap... sekadar nak tau kabar kawan2 yo lah tuh... 

dgn bertambahnya ahli keluarga ni..jadual pengurusan r/tangga pun mula b'ubah,tambah lagi harraz menyusu badan sepenuhnya.. alhamdulillah...b'syukur sgt sbb at last dpt juga merasa pengalaman menyusukan sbb sblm ni semua kakak2 n abg chik demand x mo minum susu mama...semua nak minum susu lembu...huhuhuuuu.... 

buat masa skrg ni masih blm terasa sgt kesibukkannya sbb en.suami masih b'cuti smpi 9hb ni.. (lama dia cuti tau... sejak awal raya aritu ^____^  suka I tau...uhuhu) lps tu bila en.suami dah mula b'tugas kene la pandai2 adjust masa utk melayan ragam anak2....

ramai yg tanya firas x meragam ker? x jealous dgn bby??? setakat ni meragam tu x der lah sgt...yg biasa2 jer...jealous pun sikit2.. yg kelakarnya bila harraz menyusu mesti dia nak mengintai, bila tanya kat dia "abg nak ke...??" dia tunjuk yg satu lagi... bila bagi kat dia,dia cuma letak je pipi dia kat situ... pastu sengih2... heheheee... lawak je...sekarang bila tanya "bby mana...??" dia dah pandai tunjuk...klu suruh sayang kat adik plak dia pi tonyoh pipi dia kat adik...suruh adik yg cium pipi dia... ^____^


~ genap 6 hari dilahirkan termaktub lah nama 'Muhammad Afham Harraz Bin Sheikh Ali...kat surat beranak ni umur mama 33 tahun...huhuuu...suka2!!! sbb muda setahun la plak... ' ~



~ esoknya genap 7 hari...rambut pun selamat dicukur..skrg dah moden guna mesin jerk... :) ~


~ botak sudahhh.... kali ni mmg sajer cukur rambut harraz awal2 sbb dari pengalaman yg lps2 bila dah masuk umur 2-3 bulan lagi payah nak cukur rambut dia sbb dia dah makin aktif... kali ni mmg aku 'paksa' jer en.suami cukur awal2 w'pun mula2 dia x nak buat sbb ngeri kepala harraz lembut lagi... ~


~ inilah gaya abg chik bila di suruh sayang kat adik...dia pi tenyeh pipi gebu dia tu kat hidung adik smpi kemek2 dibuatnya...mujurlah adik x nangis... ~


~ korek mulut adik pulak.... ^____^ x nampak ke jelingan tajam harraz tuh...heheheee ~


~ harraz ni b'beza dgn kakak2 n abg dia...tido x mahu b'bedung,klu firas dulu smpi kene balut dgn kain pelikat sbb lampin dah x muat nak bedung dia,tp harraz tido ada style...heheheee.. dia suka bebas jer x mo ikat2... mcm2 ragam anak2... ^_____^ ~




walaupun kdg2 rasa letih n mengantuk menguruskan anak2 tp bila malam tgk dia org tido lena hati rasa damai.......b'syukur sgt2 kerana Dia telah memakbulkan segala doa2 yg telah 'dikirimkan' selama ini... rasa b'baloi penantian selama 6 tahun dulu...kini rumahku syurgaku bertambah meriah dgn ragam anak2... 

sejujurnya selalu juga b'perang dgn emosi dan naik hanginnnn bila b'hadapan dgn 1001 mcm kerenah anak2...tp semua itu pastinya satu pengalaman yg sgt berharga, mematangkan diri & menjadikan aku insan yg lebih sabar......

bukan mudah utk mejadi ibu mithali......















p/s: rindu nak blogwalking tp sygnya masa sgt2 terhad..... next week nak balik kampung (mood dalam hati ada taman...uhuhuuuuuu )







6 cerita dari hati:

LYAfrina said... Reply To This Comment

welkem back dear..
ni lya tlg tiup2kan habuk..xde la byk sgt ni..skit je ;-)

selamat datang ke dunia baby harraz & slamat berpantang.....

AnneRaini said... Reply To This Comment

rindu kat kak lia..

izan mama mia said... Reply To This Comment

seronok baca entry ini..terasa nak menambah anak laa pulok....insyaallah...
selamat berpantang yer...comel anak2 semua tu...

Kakzakie said... Reply To This Comment

Tapi kalau dia ikut style Firas lagi baik Lia sebab lena tidur bila bedung tak terkejut-terkejut.

Bagus Firas tak kacau adik dia. Yelah sebab atas dia dua-dua perempuan tak nakallah. Sikit-sikit budak tu biasalah.

Papa Mifz said... Reply To This Comment

Harraz kecik2 dah pandai menjeling yer...hehe

eB said... Reply To This Comment

tahniah, tumpang hepi... wah bertambah geng boboi kiter ... leh la men bola samer2 sok :)