January 09, 2013

Selamat Ulang Tahun Kelahiran yg ke-2 ~ Muhammad Afham Firas

Assalamualaikum.....



 



Alhamdulillah hari ini genap usia putera sulung saya 2 tahun... kelahiran yg di nanti ^____^ firas merupakan anak lelaki saya yg pertama. cucu lelaki sulung dari pihak saya dan suami.. jadi,dia mmg pujaan hati semua...


~ dilahirkan awal sehari dari due.. saya b'ia m'harap dia lahir pada 11.1.11 tp hajat tak kesampaian ^____^ ~


~ wajah hari pertama..... ~

 

~ kenangan yg tak akan luput dari ingatan.....pengalaman yg cukup pahit tp pengajaran plg b'harga buat saya..pada sesiapa yg m'ikuti kisah saya n anak2 kat blog ni mesti masih ingat apa yg dah berlaku...bagi yg tak tahu atau dah ingat2 lupa blh baca kat SINI dan SINI ~




~ waktu firas sama usia dgn harraz hari ini.... ada iras2 x? ^____^ rasanya abg lbh bulat mukanya b'banding adik ~

 

~ firas hari ini.............. ~

 pencapaian firas di usia 2 tahun 

  •  paling terror of coz lah panggil 'baba' ^___^ tp skrg pun dah pandai panggil 'mama', 'tatak' (kakak),bebeh (baby) 
  • sejak balik dari kampung dah pandai panggil 'atoookkk' & 'nenek' :)
  • perkataan yg paling jelas di sebut patah,pecah & tumpah.
  • org sebut kucing meow tapi dia 'uwau' heheee... bird jadi 'terbang'
  • t'amat2 lah manja dgn mama & baba.... klu mama & baba gurau2 dgn harraz mula lah dia pin nak ngendeng jugak... ^____^
  • sifat cool dia tu dah mula t'hakis sikit2 huhuuu... ye lah semakin besar semakin byk akal & ragamnya...paling x tahan bila asyik minta dukung...
  • kuat merajuk...
  • x blh tgk baba pakai seluar jeans...mmg dia akan kejar je mana pun baba pergi...
  • sgt susah makan nasi...tp klu sup & carrot mmg paling dia suka.
  • bila org panggil 'abang' @ firas dia mesti menyahut "arrrrr...." heheheee....comel jer suara dia... suka!!
  • skrg lagu kegemaran dia 'twinkle2 little star" on jer laptop mesti nak buka lagu tu...
  • ABC tu x terror lah lagi tp pantang nampak huruf 'A' & 'O' (bila pi tesco laju mulut dia sebut 'OOOOOOO' ^____^
  • berat masa umur 1 tahun 6 bulan 17kg & now skrg x tahu lah berapa.....
  • kartun kegemaran mickey mause,pocoyo, timmy time & Agent OSO...
 
"Ya Allah. Anugerahkan kepadaku kelangsungan hidup anakku, panjangkan usianya, sihatkan badannya, elokkan lah akhlaknya, agamanya, sejahterakan jiwa dan raganya, alirkan rezekinya melalui tanganku, anugerahkan kepadanya kecerdasan akal dan kelapangan hati.
Bantulah aku, mendidiknya, berbuat baik kepadanya dari sisiMu. Jadikan anakku, mendekatiku, menyayangiku, mencintaiku. Jadikan anakku, orang yang baik dan taqwa, yang punya pandangan dan pendengaran yang taat kepadaMu, yang mencintai dan setia kepada kekasihMu, Muhammad.
Berikan semua itu dengan petunjuk dan rahmatMu, berikan kepada kami apa yang terbaik di dunia dan akhirat. Amin"













p/s:  misteri damya.... nnti saya akan kongsikan kisahnya disini.


8 cerita dari hati:

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

Hepi bday abang.firas!

lieyalatif said... Reply To This Comment

selamat hari lahir firas sayang...semoga menjadi anak yg bijak, soleh dan sihat selalu...jgn buli2 adik tau heheehehe

oo firas tak suke mkn nasi yeak lia...tapi takpe laa sebab badan die still sedap...berat pun cantik tu...dayyan ni hah 1 tahun 9 bulan berat 10kg jek haaaaa...makan byk tapi sume jadi taik haahahahaah...takpe laa yg penting anak2 kite sihat kan...

so mama baking kek ape tuuuuuu

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply To This Comment

Amin.. amin.. amin Yarabbal Alamin..

laaa.. baru dua tahun rupanya Firas, semoga panjang umur & sihat selalu ya, Firas.

Urmmm.. kenapa nama baba jer yg ada sheikh???

AnneRaini said... Reply To This Comment

selamat hari lahir firas...amboi 17kg tuu..sure lagi big dari Kasyah ni.. Kasyah tu baru 15kg kak walaupun dah 2thn stgh..huhu

wifenavy said... Reply To This Comment

Hepi birthday Firas.. Makin besar Makin berisi.. berbeza anak akak.. makin susut

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Happy Birthday Firas. Gebu, rasa nak gomol2

Akk baru baca pasal Firas. Seram jugak bila ada baby kecik ni.

ieja amieja said... Reply To This Comment

Aminn..semoga termakbul sume doa2 mama tu,wah! hensem boy dah besah dah..bertambah hensem lak tuh..hehe

p/s: lia..nnt klu nak dtg leh lah call akk..akk dah simpan no lia tau.harap2 masa tu hari cuti la ye sbb akk ni ramai asuh bdk..hihi..

pm akk tau..ada x no akk?? 012 2277905/ 06 6514755..

Kakzakie said... Reply To This Comment

Happy birthday Firas. Sekejap dah 2 tahun ye Lia. Dah ada adik pun. Muka dia memang sama dgn adiklah kakak perhatikan...