February 19, 2013

bila si dia merajuk...

Assalamualaikum....

'si dia' yg saya maksudkan di sini bukan la kekasih hati yer... tp 'si dia' teman yg byk berjasa pada saya....



ini lah dia en.marron5 saya... huhuuu org kata klu kita ada hajat nak jual kete jgn ckp2 @ bercerita kat dalam kete yg kita nak jual tu sbb nnti dia mesti merajuk....mula lah nak 'sakit' sana dan sini... kdg2 rasa mcm kelakar je kan...tp mmg betul (kebetulan sbnrnya kannn... ) sejak saya ada niat nak tukar kete... si marron5 ni mula lah asyik nak merajuk jer...... 

sebelum ni en.suami yg terkena...tetiba je kete mati kat tgh jalan,tp di sebabkan dia lelaki opkos lah dia x kelam kalibut...

tapi semalam saya yg terkena...rasa b'peluh ketiak dibuatnya.nak menangis pun ada dgn anak2 lagik kat dalam kete huaaaaaaaaaa......!!!!

sebelum ni saya klu bawa kete mmg main redah jer...x penahnya saya nak jeling2 dashboard meter tu (kecuali nak tgk myk ada lagik ke x... ) meter temperature tu lagi lah x penah saya pandang.... tp ntah kenapa semalam saya t'gerak hati nak tgk... tetiba je meter tu dah pi kat 'F'.. aihhhhhh...rasa x sedap hati dah ni... call en.suami dia kata mmg temperature dah naik...

arrgghhhhh.....sudah!!! dalam kepala dah mula b'fikir camana...camana......camana??? apa nak buat ni??? damya x ambik lagik..???? kebetulan masa tu saya dah kat trafficlight lebuhraya AMJ (nasib baik dah ambik afiqah),call en.suami lagi "blh ke drive sampai umah ni??? dia kata "blh...drive slow2...." saya dah x keruan dah masa tu....dalam hati x putus b'doa "tolong lahhhh...sampai umah" tp malangnya saya terkandas btl2 di depan petronas,klu ikutkan dah dekat sgt dgn umah.. 5-8 minit dah sampai dah....tp tu la dia nak mati kat situ lah pulak....

call en.suami lagik...nada dah campur2 nak nangis+mcm nak marah2 pn ada...huaaaa, sbb td saya dah tanya blh ke nak terus drive dia kata boleh...sudahnya saya n anak2 t'perangkap dalam keta.... saya dah pasang signal kecemasan tp org kat belakang still hon.....hon...hon!!! (nak jer jerit...ehhh...aku pun ada hon lah....huhuhuuuu!!!!)

harraz dah mula menangis kepanasan...x kan lah saya nak keluar tolak kete ni?? x kan pulak dgn dukung harraz nak keluar b'tau kete saya rosak??? haihhhhh....serabut dah jadinya....saya call mak sdra..saya call adik ipar...habis semua org saya tepon.....huuuhuuu

tgh saya pening2 lalat tu....tetiba ada 2 org lelaki dtg "kak....saya tolak tepi ye kak.." saya blur2 sbb t'kejut+takut2 terus je jawab "okey2...." 

Ya! Allah....lega sgt bila kete dah di tolak ke tepi....... terima kasih lah pada yg membantu.percaya x saya x sempat pun nak pandang muka org yg dah membantu saya tu....ntah dari mana dtgnya pun saya x tahu cuma afiqah kata "pakcik tu naik lori..."
  
dan yg lbh malang...bak kata org dah jatuh di timpa tangga on the way adik ipar saya nak dtg membantu dia plak kene saman polis sbb ikut jalan short cut (sbb nak cepat) aduhhhhh....rasa sgt2 bersalah pada dia...udah le m'ganggu waktu keje dia,kene saman plak lagik....sabar...sabar........


masa adik ipar sampai,kete saya dah di tolak ke tepi...dia buka bonet depan tu rupanya air kering,b'asap2 kete.... adoii lah...lps isi air & rehat kejap (dekat 1/2jam juga saya t'sadai kat situ) kete pun blh start semula... alhamdulillah.

x lama lps tu en.suami pun sampai.....tp masa tu kete dah ok & dia terus pi ambik damya.



gara2 miss snow white ni lah en.marron5 saya merajuk... ini pun satu hal gak...bikin panas hati,janji blh dapat seminggu jadi b'minggu2!!! nasib baik dah sign agreement bagai klu idak mmg ku cancel sajor..... mcm2 alasannya... sabar....sabar............


























tetiba teringin nak makan karipap plak.... ^_______^



8 cerita dari hati:

lieyalatif said... Reply To This Comment

alahai siannye...mmg panik kan lia kalo kete kite tetibe rosak..dgn anak kecik dlm keter...mmg panik laaa...

alhamdulillah..dah ade pengganti nampaknye....cantik pilihan lia.....

Izan Ishak said... Reply To This Comment

kak...cantiknya header baru. ceria sungguh blog akak skrg ni. suka tgk!

alahai... kalau jadi kat izan entah camna plak gayanya tu. nasib baiklah ada org yg baikhati tolong akak masa tu kan. kete ni pun pandai merajuk2 eh... kata nak tukar yg lain.. dan2 tu jugak buat hal...

Nad MamaZN said... Reply To This Comment

Saya pun camtu kak
Org kata jgn ckp nk tukar kete nnt kete meragam
Hehe, kebetulan jek sbnrnye kan?
tp elok plak tu kebetulannya tu :)

Yg pasti penggantinya sgt la suci bersih putih berseri :)

AnneRaini said... Reply To This Comment

haruslah kete merajuk sbb pegganti die lagi cun..hehe

sy pun pernah kena kete rosak kat highway.dahla masa tu duk asing2 dgn husband...2 jam nak tunggu die smpi kat sy..haha

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kita ni kan Lia sama bawa kereta cuma tahu minyak ada ke tak lain tak tahu. So cara terbaik kita tak boleh bawa kereta yg usia dah lanjut.

Bila nak dapat 'si putih ' tu? Atau kes Salesman masih bercuti panjanglah tu.

NM03 said... Reply To This Comment

ooo... mmg patot la dia merajuk dan wat hal... hehehehe

JaJa'Z said... Reply To This Comment

Wahhhhh.. Cik snow white!!!!

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply To This Comment

ingatkan Cik Putih tu dah dapat dah Lia..

Lia, akak dah pnah ada 3 kete, memang betul, jgn skali2 ckp nak jual dia kalu kita ada dalam dia... tak tahulah suratan atau kebetulan, tapi rasanya kereta pun ada semangatnya jugak kot