September 27, 2012

demi kakak...

Assalamualaikum....



Pengalaman akan lebih mendewasakan & mematangkan diri kita...setuju x....????

inilah yg berlaku pada firas & harraz...

klu firas dulu umur 3 bulan dah mula ikut mama hantar kakak2 pi sekolah (ingat lagi x kisah firas jatuh t'golek2??? klu lupa blh remind kat SINI ) harraz pula baru 34 hari dah kene ikut mama hantar kakak2....sblm ni sejak en.suami mula b'tugas, tugas menghantar/mengambil anak2 sekolah dibuat oleh adik ipar saya...tp kebetulan masa tu dia kene balik kampung atas sebab2 tertentu saya perlu mengambil alih tugasnya.....

hari pertama mmg kelam kabut...sbb masih blm tau mcmana ragam harraz lagi, masa pi hantar kakak firas menangis nak ikut mama duduk kat depan...ye lah dulu2 dia lah co-pilot skrg adik dah ambik alih 'jawatan',bila b'cakap b'ia dia suruh mama pandang muka dia... aduh la hai....mcmana nak tgk muka dia yg belakang kat nun...selagi x toleh muka dia, b'ia2 dia tarik2 tudung mama.... mama tgh drive x blh la nak toleh2 ke belakang....mau b'dentum kete nnti.. ( Ya! Allah jauhkan lah..... )

bila dah mula menangis mood pun jd x ok... pantang kak long n kak ngah tegur nak m'jerit sajer... sabo je lah...

baliknya dia dah ok.. harraz pulak menangis... adussss.... b'peluh2 mama dibuatnya...masa tu rasa mcm x blh nak jadi 'mak supir' nih...mencabar sungguh rasanya... andai di beri pilihan saya mmg x nak buat selagi blm habis pantang....

tp adakah saya punya pilihan....???? jawapannya tentulah "TIDAK"!! jadi nak x nak mmg kene teruskan lah jawatan 'mak supir' ^_________^ (isteri perajurit negara hati kene kuat!!! uhuksss )

esoknya saya b'siap seawal 5 pagi (sebenarnya saya x tidur pun sejak pukul 12 malam....) sebelum memulakan perjalanan pagi tu saya berdoa semoga hari ini lbh baik dari semalam....

Alhamdulillah... Dia mendengar kata hati saya... tp mlmnya saya pulak demam..m'gigil2 n sakit semua sendi2...bengkak susu plak, ingatkan bengkak susu ni kene masa awal2 b'salin dulu rupanya dah 30 hari lbh pun blh kene lagik....

esoknya en.suami mengambil alih tugas m'hantar anak2 ke sekolah...balik pulak minta tlg dgn bapa sdra saya (mujurlah ada sedara kan... terima kasih semuanya terutamanya adik ipar saya....)

hari itu seharian saya menahan sakit..menangis smpi bengkak2 mata..haduiii... dugaannnnnnn..... selepas makan ubat ( ubat di SINI) alhamdulillah semuanya pulih spt sediakala... mmg mujarab ubat tu...

dan minggu ini saya telah pun mengambil alih tugas saya sepenuhnya... anak2 ni kdg2 ok..kdg2 sebaliknya pula... apa pun semoga semuanya b'jalan dgn lancar...insya'allah.


~ hari pertama anta kakak.....mula2 ok,dah dekat2 dgn umah blh plak dia menangis. harraz ni klu menangis terus je buka volume plg maksimum....gegar jantung mama dik....huhuhuuu ~





~ esoknya siap b'bedung... alhamdulillah dia tido smpi ke rumah.... phewwwwww...lega hati ni ~



~ suka tgk kanan dan kiri.... ~



~ huarghhhhh............sian bby harraz mengantuk kene kejut awal pagi..... ~



~ abg mmg 'mat kool'.. hari pertama je meragam...hari2 seterusnya dia pandai bawa diri kat belakang...kdg2 t'tonggeng...kdg2 baring.... ^_____^ ~



sekarang dah blh adjust masa sikit utk blog.... ^_____^ sbb waktu tido harraz dah konsisten (siang je sbb malam dia berjaga.....)
















p/s: minggu ni minggu terakhir dalam pantang....yuhuuuu... :) tp sejujurnya bila dah ada anak 4 ni ada juga pantang larang yg terpaksa saya langgar.... :( bukan sengaja tp keadaan memaksa....

11 cerita dari hati:

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

Ksian kt akak..akak mmg supermak!! :) kak,bg firas mainan la..bleh diedik dendiam kt blkg sambil main2.. Takla die boring.. :)

AnneRaini said... Reply To This Comment

aduh sakitnye demam bengkak susu..sypun dulu kena gak..seminggu lepas bersalin...nangis jelah sbb sakit.

juliaakmal said... Reply To This Comment

semoga dipermudahkan....tahniahlah lia...

mamalieyna said... Reply To This Comment

aduhai...siannye ... dpt rasakan kepayahan tu, tp itulah kan..tiada pilihan lain.. plg tak tahan sakit pulak...bengkak susu sgt seksa... eina kena jgk masa lepas bersalinkan hakeem.. seksa sgt2x.. mmg mengalir air mata menahan kan..huu~

apapun hrp2 urusan lieya dipermudahkan dari hari ke hari..Insyaallah..amin..

Izan Ishak said... Reply To This Comment

samalah dgn zayyan ni kak. kalau dah menangis mmg volume max trus. nak buat apa2 time di ajaga mmg susah. kena tunggu tidolah jwabnya.

kuatkan semangat selalu ye kak. izan doakan semua urusan akak akan dipermudahkan Allah selalu...

Nazayiena said... Reply To This Comment

Kasihan kat Lya,nak buat camne xde pilihan lain.Jaga kesihatan lya juga ya.

eB said... Reply To This Comment

kalo dh terpaksa nk wat camner kan?
eB ms dlm pntg pn pernah drive sendiri.
luper sbb per...
ms tuh shah outstation rsnyer.
tapi alhamdulillah x dmm... kalo dmm takot gaks kan? tkt bentan...
cumer thn jerk la telinger dgr mama dok bebel... risaukan kiter... hu3

tc yer... biler la kiter leh jumper nih.... :)

Kakzakie said... Reply To This Comment

Lia tak kisah berpantang tak apa. Kalau keluarga kakak biasalah Lia org jawa mana boleh selagi belum habis pantang keluar rumah pun tak boleh.

Syukurlah hero berdua tu dah pandai sesuaikan diri.

LYAfrina said... Reply To This Comment

wah...kalo lya berada di situasi ni tau nak handle camner.. ye la la..budak2 ragamnyer x dijangka..tba2 elolk je..tba2 bperangai..kesabaran lah y pentingkan..

Papa Mifz said... Reply To This Comment

akak seorang yg tabah, sure boleh hadapi nyer lah...:)

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Akak terpaksa pekakkan telinga bila baby melalak dalam kereta. Selagi dia tak dalam situasi bahaya.

* Tak habis pantang lagi ek?