December 01, 2011

misi belum berakhir....

Assalamualaikum......


2 hari n3 tanpa kata yer (arini yg pagi td je tanpa kata...n3 yg ni t'lbh kata2!! huhuhuuu) byk btl benda nak di settlekan sblm pindah umah 22hb ni....sblm ni pening fikir umah sewa x dapat2.dan alhamdulillah umah dah dapat kat Taman Kenanga Seksyen 2...lokasinya x jauh dari umah sewa lama dulu...still kat area Melaka Tengah.

~ lbh kurang beginilah umah sewa baru nnti...tp bukan yg ni yer,ini umah semi-D.umah sewa kami nnti teres biasa jer...tp bentuk lbh kurang lah. sgt2 bersyukur n berterima kasih padaNya krn akhirnya kesabaran kami b'baloi w'pun sblm tu kita org mmg stress...tipu lah klu kata x tension sbb tarikh angkat barang dah x blh nak ditunda tp umah masih x der...mmg tension wooooo...... umah ni ada 3 bilik, 2 bilik air disediakan wet/dry kitchen RM400/monthly.... ~

terima kasih yg x terhingga jg buat ibu/bapa sdraku yg bertungkus lumus m'bantu kami mencari umah sewa yg b'dekatan dgn umah mereka....klu xder dia org ni x tahu lah kami ni mcmana sbb bila dok jauh ni mmg sgt2 sukar nak mencari cuma m'harapkan mudah.com je lah...pagi2 je dah tgk mudah.com...

sbnrnya ramai kawan2 yg tanya kenapa aku x cari umah sewa kat area yg dekat dgn tempat kerja en.suami??? sejujurnya aku mmg lbh selesa duduk b'dekatan dgn sdra sndri sbb dah t'biasa & pernah melalui pengalaman yg amat memeritkan hati bila tggl di dalam area kelompok geng2 army ni (bukan semua x baik yer...segelintir sajer) so, aku lbh suka mencari rumah yg dikelilingi oleh org 'awam'...lbh privacy.. dan pula bila en.suami dah memulakan semula tugasnya di tempat lama dia akan sering out-station b'minggu2.. klu dkt dgn sdra sendiri ni lbh mudah lah klu ada kes2 emergency t'utamanya bila anak2 sakit... maklum lah aku ni mmg masih amatur bawa kete.... dan yg lbh penting kedudukan umah sewa baru ni berdekatan dgn semua kemudahan cth: melaka sentral, pasar besar melaka, giant, tesco, jusco, mydin, hospital n nak ke bandar hilir tu pun 10 minit jer....

ok masalah umah da settle....ingat dah lega lah kan...ehhhhhhhhhh!!!! blm lagik..!!! skrg tgh pening mencari sekolah utk anak2 pulak sbb kami ni dah blh di katakan lambat register sbb klu dulu awal p'tghan bulan nov register anak2 dah settle... la ni sekolah pun x dapat lagi, so. esok kami akan ke melaka lagik kali ini misinya mencari sekolah utk damya n afiqah....

dah seminggu sbnrnya mencari info ttg sek anak2 ni...as a parent kita MESTI NAK YG TERBAIK untuk anak2 btl x??? biarpun harus melakukan sedikit pengorbanan...janji masa depan anak2 terjamin....

skrg ni ada mcm2 tadika yg menawarkan pelbagai modul utk pra-sek dan bila memilih antara yg terbaik of coz lah bayarannya juga TERBAIK dr ladang...ngeeee....sekolah tadika bukan mcm zaman aku kecit2 dulu (zaman 80'an) sekarang nak register anak2 sek tadika dah macam nak register anak masuk Universiti tau!!! ada monthly payment lagik...di tambah pula damya n afiqah beza umur selang setahun je & kami ni dah mcm nak sekolahkan anak kembar...

ada buat research ttg TOP 3 tadika yg mmg sentiasa menjadi pilihan ibubapa, sje buat research sbb tadika ni b'dekatan dgn umah...terima kasih lieya latif sbb sudi emailkan info fees smart readers kids...jasamu ku kenang..huuu... nnti belanjan minum coconut shake klebang ea.... ^____^

pilihan pertama...



pilihan kedua...


pilihan ketiga



semua pilihan diatas adalah antara tadika yg terbaik (hasil pembacaan aku selama seminggu ni lah...klu silap ampun n maaf) dan setelah dikumpul segala info utk registration mmg insya'allah xder masalah tp monthly tu bila sorang RM200++ mmg agak berat lah utk kami sbb bila di "double" kan amauntnya menjadi RM400++... klu seorg mungkin x der masalah...tp bila b'dua mmg terasa lah beratnya tuh. Jd, dgn berat hati all the list above are rejected... sedih tp yg penting kita kene pandang pada kemampuan diri..

tak blh nak ikut org sgt kan....untuk buat pilihan sek anak2 ni kene buat list juga ttg keperluan2 lain yg ditanggung oleh en.suami, yg berkerja cuma dia seorg..x nak lah dek kerana nak yg the best tp m'bebankan ekonomi keluarga...dan akhirnya kata putus diberi oleh en.suami kita carilah tadika yg monthly below RM200..sekolah anak2 yg lama monthly RM90+ mengaji RM20. untuk 2 org monthly RM220 (klu pilih tadika yg dlm list ni baru lps seorg....kena tambah lagi ada...huuu)

so, misi blm berakhir...esok menyambung misi utk sek anak2 pula...mudah2an dipermudahkan.amin. disebabkan esok mungkin kami akan sampai di melaka dah lewat ptg sbb kami akan bertolak slps solat jumaat..rasanya around pukul 4.30 atau 5 ptg baru kami sampai. maka ari sabtu baru la blh pi cari sekolah mya/pika dan rasanya kami cuma blh call saje sbb dah tentu semua sekolah & cikgu2 tgh cuti skrg ni...

sbnrnya agak kurang puas hati bila x dapat jumpa face to face dgn guru yg akan mengajar anak2 n tgk persekitan dalam kelas itu sendiri dan yg paling m'risaukan & m'bimbangkan ialah takut kami tersalah pilih sekolah.....ada t'baca dalam 1 blogni, anak blogger ni d'tengking2 di sek oleh guru kelasnya...aduiiii...kecut hati bila baca blog tu...minta dijauhkan lah. doakan yg terbaik utk kami yer.....thanks.

opssss...nak abadikan gambar gradution anak2... blm umur 6 tahun dah graduate...huuuu. baru ambik smlm kat sekolah anak2....

~ ni gmbr classmate damya...tp yg peliknya kelas dia ada 21 org tp bila dapat gmbr smlm jd pelik apasal cuma ni je yg ada.... ntah kenapa cikgu dia buat cenggini...??? x puas hati btl lah sbb damya dah la x dapat jumpa dgn kawan2 dia at least klu ada semua dalam gmbr blh la dia buat kenangan...hurmmmmmmmmm ~

~ classmate afiqah...yg ni semua ada, seronok dia tgk gmbr kawan2nya.. comel2 kan da org ni ^____^ no.2 dan 3 dari kanan adalah principle sekolah ni...sgt2 friendly...sbnrnya syg nak tinggalkan sekolah ni tp apakan daya...semoga sekolah yg baru nnti lbh baik dr yg skrg.....amin. ~




p/s: lps ni ada satu lagi misi penting yg harus diselesaikan...............

14 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

hadui kak kalo fikir psl sekolah anak ni mmg nak menangis membayarnya... Kasyah punye taska RM350 sebulan kak...mahal tu. sbb tu bile org tny bile nak tmbh anak lagi sy kata nnti dulu sbb 2 org anak dah RM700.. nak makan apa kami nnti..huhuhu... Mmg kena tgk pada kemampuan diri...

Izan Ishak said... Reply To This Comment

alhamdulillah...dah dpt umah ye kak. betul sgt kak, kena tgk kemampuan diri. kalau ikutkan mmg nak sgt tgk anak2 masuk sek macam tu.

insyaAllah aunty izan doakan damya n afiqah dpt sekolah yg terbaik nnti ye.

eB ezrin said... Reply To This Comment

alhamdulillah, cantek umahnyer pn. tc yer :)

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

dah nak masuk umah sewa baru.. ;) tak apa kak tadika mana2 pun janji tadika.. anak2 akan pandai walau dimana mereka berada selagi kita guide diorg..

mamalieyna said... Reply To This Comment

alhamdulillah settle 1 mslh rumah..ok la sewanya berbaloi area sana kan..

hal sekolah pun hrp2 dpt settle secepat mungkin...bila anak dh sekolah, byk benda nak kena fikir dan pertimbangkan eh..apapun hope semua bjln lancar.. ^_^

Hanis Azla said... Reply To This Comment

betullah lia.. yuran tadika cukup mahal skrg ni.. bila anak2 masuk sekolah rendah baru terasa kurang sikit perbelanjaannya.. harap2 anak2 dapat sekolah yg baik di tmpt baru tu nnt..

Lelord said... Reply To This Comment

is rasa kat area sblh2 taman ko tu ada kindergarden...kat lorong pandan tu sblm smpai kat klinik kesihatan tu ha

@e_da said... Reply To This Comment

cantikla rumah murah sewa... kak nanti leh tak buat review kos aulad genius berminat nak hantar anak situ nti.. TQ

azila said... Reply To This Comment

btol tu k.lia...mmg susah nak cr sekolah.tp alhamdulillah, hal rumah dah settle..lawa plak tu:)

Ruziatun said... Reply To This Comment

Lama tak jumpa Lia, sihat ye.....

adarnadzmie said... Reply To This Comment

alhamdulillah akhirnya dapat juga rumah sewa idaman... hehe...

Papa Mifz said... Reply To This Comment

400 ratus,murah yer..

* spray pembersih tuh papa mifz beli di klinik,tapi maybe di farmasi pun ado

aimaniman said... Reply To This Comment

salam kenal dan dofollow sini
alhamdulillah dapat apa yg diharap2kan, semoga selesa dan selamat di tempat baru kan.. akak bila dapat je tempat keje baru, perkara pertama akak cari ialah rumah, akak x suka sewa sbb duit kita jd duit orang, kalau beli rumah tu jd milik kita, sbb tu akak syor adik beli je rumah.. kalau x duduk pon boleh disewakan berbaloi2...

sitihome said... Reply To This Comment

Salam Kak...saya baru juga duk di alor gajah...nak share..kjer pun susah dapat...skrg tgh pening cari taska..puas search tp tk jumpa smart reader area sini atau tampin..klau akk tau boleh email saya fizasiti@gmail.com.tqvm Kak..