December 05, 2011

berakhirnya pencarian....

Assalamualaikum.....

alhamdulillah....akhirnya segala urusan di melaka dah dapat diselesaikan minggu lepas...kunci rumah dah dapat n sekolah anak2 pun insya'allah rasanya kami dah ada pilihan cuma x sempat nak register sbb ari sabtu sekolah tu tutup n owner tadika tu berkursus..x sempat nak jumpa dia.

so, skrg keje2 packing barang giat dijalankan...barang2 kat stor blh kata semuanya dah siap pack.cuma tinggal barang2 yg perlu je....

minggu ni rasa dah lapang lah sikit fikiran....b'banding last week mmg rasa b'serabut sbb umah x dapat lagi masa tu.bila buka kat mudah.com semua umah mahal2.tp yg peliknya bila kita org da dapat umah ni byk pulak umah sewa rate RM500 masuk kat mudah.com,tp umah sewa yg kami dapat ni lagik murah ler... :D

ari jumaat tu kami b'tolak dr rumah selepas solat jumaat (2.30 ptg) kebetulan hari jumaat tu hujan mmg x henti dr malam dan sepanjang perjalanan ke melaka mmg hujan berterusan...

~ boring2 kat dalam kete layan karok dgn anak2 lagu "abg beca...abg beca di tgh jalan..." muahahaahahaaaaaaaaaa....mentang2 lah nak pi melaka kan...layan le lagu abg beca ^_______ ^ dok melaka nnti nak bawa mya n pika naik beca...mesti dia org suka ~

~ sapa nak lawan mata dgn saya angkat tangan...!!! ~

~ hujan2 mmg syok tido kan...tp hero ni dah lps tangkak baru lah t'lelap....skrg klu dok dalam kete x penahnya nak dok diam...b'pusing2! kejap dia nak dok kat bawah...kejap nak naik atas...semua button kat depan tu dia nak tekan2...pusing2.... huihhhh....mmg penat pegang dia..lasak!! ~

smpi kat melaka pukul 5 ptg n terus ke rumah sewa sbb tuan umah dah tunggu kat sana, masa tu hujan masih x b'henti lagi....

~ inilah umah sewa baru kami...alhamdulillah lokasinya x jauh beza dgn umah sewa lama...dgn keluasan 22x70 mmg cukup selesa. yg kat depan pagar tu lak makcik aku yg byk membantu kita org mencari ruman n sekolah anak2....klu xder dia n suaminya mmg ssh la kami nak dapat cari umah. sebenarnya ini gambar hari ke-2,sblm tu x sempat nak ambik gmbr dr luar sbb hujan.... ~

~ yg pakai cap merah tu lah tuan umah ni...namanya en.zainal.polis pencen tu... :) b'syukur sgt sbb 3 kali menyewa rumah semua tuan umah baik2 n sporting orgnya...jenis yg x berkira. mcm adik ipar yg menyewa kat melaka ni jg tuan umah dia x bagi lansung nak ketuk sebiji paku pun!! bayangkan le nak gantung frame ayat2 al-quran pun x blh! pastu tuan umah asyik dtg menjenguk ke rumah sbb nak buat spot check....dah le sewa mahal...hurmmmmm ~

~ master bedroom....umah yg ni masih baru lagi.sblm ni ada penyewa tp dia duduk x lama.pastu bujang plak...mmg elok je lah persekitaran dalam umah ni cuma kat bahagian frame tingkap ada bekas double tape mungkin dulu dia x langsir,guna kertas je utk elak org nampak dr luar ~

~ see....semuanya masih b'balut plastik lagi ^______^ yg gmbr sinki tu wet kitchen. mmg dah disediakan kat bahagian luar ~

~ belakang umah...blh letak tempat penyidai baju kat sini,luas kawasan belakang ni ~

~ masa tgk tempat ni aku dah b'angan2 nak tanam sayur dalam pasu/poly bag.... ~

dah settle ttg umah, hari sabtu misi mencari sekolah utk anak2 pula.tp disebabkan kami dtg hari sabtu kebanyakkan sekolah mmg tutup.bila call dia suruh dtg ari isnin....jd, untuk memudahkan urusan aku pegi kat taman umah sewa lama.rasanya anak2 mmg akan b'sekolah kat sini sbb ummi (owner sekolah ni) kenal dgn makcik aku tu & kat sekolah ni ada sessi mengaji sekali, klu ikutkan btl2 kat lorong nak masuk umah aku tu ada tadika tp masalahnya tadika non-muslim lah....en.suami suruh sekolah situ je tp aku x setuju..x tahu lah rasa mcm x confident.klu sekolah tu ada cikgu melayu sorang ke....ok jugak tp ini 100% non-muslim. aku agak ragu2...

~ sekolah baru mya n pika "TADIKA BIJAK CEMERLANG" ~

pukul 12 t/hari kami bertolak balik semula ke kota tinggi...kali ni dah x sunyi sepi.mcm2 topik yg di bincangkan....terutamanya ttg DUIT. byk belanja nak pindah umah ni..antaranya duit makan2 utk anggota yg akan membantu nnti, upah buka/pasang air-cond & astro dll lah....

~ huarghhhhhhhhhhhhhh...mengantuknya. sian kat anak2 sbnrnya sbb dia org pun ikut penat n letih sbb asyi b'ulang alik ke melaka. tp masa kat umah sewa tu damya sibuk tanya "mama....mcmana kita nak tido ni semua brg2 x der....??? " huhuuu...lama lagi lah kakak...ada 2 minggu lagi... ~

~ comel x ustaz piyas....??? kopiah hadiah dr mak ngah nora... ^____^



p/s: pantasnya masa berlalu.................





16 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

uish luas rumah ni kak..puas hati kalo sy dpt rumah gitu gaya kat KL ni...

akiratoriza said... Reply To This Comment

bc n3 akak jek sy dh dpt bayangkan betapa penat nyer nak piki seme bende... alahai tak sanggupnyer nanti nak melalui saat2 pindah randah nih...

nampak luas rumah yg akak nak duduk tu kan... memang murah dgn uma yg besar cenggitu..

Lelord said... Reply To This Comment

akhirnya.............yahooo senang la aku balik ni leh jumpa ko hehheheheh

mamalieyna said... Reply To This Comment

waaah mcm masuk umah baru ye lieya..cantik..semangat sket nk pindah camni..^_^

alhamdulillah dpt tuan rumah yg bagus ni best la sket..tenang sket idup kan..^_^

alolo, firas ni, suka wat mata bolat, sapa bleh lwan dia..hee~ comel~

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Kat mana rumah sewa ni? Rumah baru, nampak bersih je.

SYANI said... Reply To This Comment

Untungnya dapat rumah yang masih baru... Bersemangat sikit nak decorate.. walaupun rumah sewa.

azila said... Reply To This Comment

salam k.lia..lawa sgt umah tu, nampak selesa..siap ader wet kitchen tu.mmg puashati pencarian akak.huhuh..dah besar dah firas?dah jd handsome boyla...sayang skett:)

JaJa'Z said... Reply To This Comment

alhamdulillah..semuanya dah selesai..tinggal nak angkut barang ngan tuan2 nya je lah..puas hati kaka rumah tu..rumah baru sangat..kalau jaja pun suka..dr dapat umah sewa yg kotor nak kena menyental lah dulu..yg ni siap berbalut plastik lagi..pastu ada plak wet ngan dry kitchen..belakang plak luas..puas hati ni..tapi tanam pokok dlm polybag je lah yek..hehhe..harap2 ada rezeki jaja nak jejak umah akak kat melaka tu yek..

Mamaleesya said... Reply To This Comment

beshnye masuk umah baru :)

aimaniman said... Reply To This Comment

tahniah ... cantik rumah tu, macam rumah baru, akak masa menyewa dulu x pernah dapat rumah baru, mesti menyental dulu terutama tang bilik air.. bersyukurlah sesangat kalau dapat rumah cam ni
tq sudi datang blog akak, sudi2 le datang lagi ye

eB ezrin said... Reply To This Comment

ustaz comel :)

Pepel BoNda AmaNi said... Reply To This Comment

si hero tue sama lasak ngan si heroin saya...huhuhuh letihhhhhhhhhhhh

Zana Nordin said... Reply To This Comment

alhamdulillah kak lia
selesai dah bab rumah..tu yg paling merisaukan kan kak..yelah, kalau tak dpt cari rumah lagi..mana nak duduk..

cantik rumah tu
yang penting selesa
and owner jenis tak kisah..
kalau dpt owner yg berkira pun susah gark....yelah, even kita nie hanya menyewa...at least rumah tu nak gark nampak cantikkan.nak gark di hias2......nanti bila dah keluar....sure kita perbetulkan balik mana yg dah tak betul tu..ye tak...

Papa Mifz said... Reply To This Comment

nak tempah gak la kopiah tulis nama mcm tuh utk Mifz...:)

rasp said... Reply To This Comment

syukurnya sis dapat rumah baru utk disewa...
dan dapat plak tuan rumah yg baik...
hopefully segalanya settle dgn lancarnya...

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

luasnya rumah baru kak lieya..
untung..

syukur alhamdullilah..
lega ayu bila akhirnya dapat gak..

yang paling best, dekat ngan rumah kak lelord.. yahoooooooo