December 08, 2011

menu minum petang


Assalamualaikum.............


sekejap je da hari khamis kan....rasanya baru semalam balik dari melaka ambik kunci umh..tetiba arini dah hari khamis....pagi td masa en.suami nak p kerja pun 2-3kali dia ckp "ehh...dah hari khamis ker...????"

mmg terasa cepat sungguh masa b'lalu...sat lagi ni tunggu anak2 bgn...mandikan anak2 dara n hero tu pastu buat b/fast... kemas2 umah sana dan sini da t/hari...masak pulak untuk makan t/hari.... pastu masak utk minum petang plak... pastu daaa malam...... gitu lah kan rutin harian yg di ulang2 tayang...

citer ttg menu minum ptg ni, ada member kat fb tanya "ko mmg wajib buat minum ptg ker setiap hari...??? " yer...mmg setiap hari akan ada menu utk minum ptg sbb masa tu lah pun nak b'santai2 dgn en.suami n anak2.... sambil tgk anak2 main basikal mcm2 topik lah yg selalu kami kongsikan...dari topik ttg masa depan anak2 smpi lah masuk bab politik..wahhhhhhh!!! politik tu...huhuuu.. sesekali kene ambik tau juga kan, tp bukan lah b'debat sgt pun sembang2 kosong jer...

biasanya menu minum ptg ni yg ringkas2 jer (klu ada tetamu je buat yg berat2 sikit) n yg penting anak2 n en.suami suka...ni antara menu minum ptg kami....


~ tempe goreng + sambal kicap n air teh 'O' lemon + kopi 'O' ~

~ lempeng + rendang ayam (ni klu kebetulan masak rendang bukan la s'mata2 buat rendang sbb nak m akan dgn lempeng yer...aku x lah s'raajin itu..huhuuuu ) & air kopi 'O' mmg wajib ada untuk en.suami...aku x minum kopi..kalah dgn caffein ~

~ ubi rebus + sambal tumis...tp masa ni frust sgt ubi tu x elok sgt...bila di rebus kaler jd kuning n rasanya kenyal2...mcm da masuk angin gitu lah...aku suka ubi yg lembut ^____^ ~

~ pisang goreng + sambal kicap...tp anak2 ni suka makan tepungnya jer, di'bogel'kan pisang tu..sabo je lah... huuu ~

~ yg ni mcm2 ada...mihun sup, tempe/tauhu grg + pisang grg. biasanya klu menu byk mcm ni ada tetamu dtg ke rumah, cthnya mak/ayah @ adik2... ~

~ yg ni kuih serimuka durian n kuew tiau grg...bisanya klu menu minum ptg dah berat mcm ni malam mmg kita org x akan makan lagi lah sbb dah kenyang... ~

ini lah antara menu2 yg mmg selalu ada bila ptg...kdg2 buat juga cucur ikan bilis, mihun/mee grg, roti john,karipap,roti jala n mcm2 lah tgk pada tahap kerajinan 'masterchef' muahahaaaa....perasan!!

sesekali kita org pi 'ngeteh' jugak kat kedai mamak....maklumlah nak buat roti canai sendiri mmg failed..huuu...dah b'kali2 mencuba tp x pandai2...




p/s: kat umah sewa baru nnti x tahulah ada x ruang utk kami b'santai2 bila ptg sbb umah skrg corner lot jd ada ruang utk tgk anak2 main...umah baru nnti umah tgh x der space lah utk anak2 main basikal......

9 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

uish rajin sungguh akak ni..

sy kan sgt jrg buat minum ptg sbb malas...hahaha

Izan Ishak said... Reply To This Comment

rajinnya akak buat minum ptg. izan buat pun time weekend je...itupun kalu tak balik kg. hmmm...sedap betul tempe grg. lama tak makan... dah jadi org johor ni baru reti cicah itu ini ngan sambal kicap.

akak, izan buat kotak komen tu lepas tukar template yg blogger dah sediakan. then, ikut bulat2 step dlm maribinablog tu....insyaAllah, takde masalah.... nnti cuba ye!

lieyalatif said... Reply To This Comment

menu sume sedap2 lia...best2..lagi2 mkn sambil lepak luar laman...mmg syok abis laaaaa.....lieya terliur tempe sambal kicap tu...mmg terbaik laaaaa!!

same yg kebetulan ~ pagi tadi, dah siap2 pakai baju, tetibe laki lieya pakai baju kemeja...sound die "ari ni ari kamis laaa, mane batik"....laki lieya jawab ' eh ye ke kamis ari ni'...dua tiga kali dok tanye ha ha ha ha....

azila said... Reply To This Comment

uih..rajinnya k.lia.nampaknya zla nanti nak kena buat gakla...sambil tgk anak main basikal ptg2..sonoknya..hehehhe...(teruja lebih kan)..

Hanis Azla said... Reply To This Comment

rajinnya buat minum petang.. mcm2 menunya.. macam di rumah mertua akak.. minum petang itu wajib.. tp kat rumah akak kita org cuma ada breakfast, lunch and dinner aje.. he..he..

kayrul-shah said... Reply To This Comment

banyaknya menu minum petang...sambal kicap tue buat air liur nie meleleh jer...

wak gelas said... Reply To This Comment

wak pon sukak lempeng tuuu... eeeeE wak dh datang niiii nk komen komennnnn..........

mamalieyna said... Reply To This Comment

waaah mmg rajin la lieya ni...sedap plak mmpk kuewteuw goreng tu..eina jrg ada kesempatan nk minum2 ptg, biasa hri bekerja, smpai umah dh mlm..huu~ hari minggu lak, ada je aktviti luar..kalau takde pun, en suami lak bertugas...huu~ mgkn tggu anak2 besar n eina dok umah je la kot, baru bleh merasa..hee

mizzura said... Reply To This Comment

Wa sedappppnyeee...mcm2"menu ni...salam singgah ptg2 cr idea menu minom ptg hjn2 gini :-)