July 16, 2013

Red velvet tempahan VVIP

Assalamualaikum....

smlm ada beberapa org sahabat saya pm saya kat fb... pasal n3 semalam :) terima kasih pada kawan2 saya memberi sokongan & kata2 semangat... ye lah bukan niat apa2 pun smlm tu..cuma meluahkan rasa hati kot nnti ada yg kata saya ni m'nunjuk2... alhamdulillah semua sahabat2 saya x de pun yg b'anggapan spt itu... sayang korang semua.. lps ni blh la upload lagik gambo byk2 ea.. heheheeeee

ok arini nak share citer yg dh lama t'pendam di lubuk hati ehhh... dalam draft... as usual lah kan lia mmg suka simpan citer lama pastu baru dia post kat blog..huhuuuu

tgk tajuk VVIP tu siapalah pak menteri or dato' yg menempah kek dgn saya kan... ye lah bukan glamor mana pun..klu di ibaratkan saya ni baru masuk pra sekolah jer....

ari sabtu ( sabtu bln lps yer harap maklum...hehhh ) saya dapat call dr seorg sahabat yg minta tlg utk buat kek harijadi seorg tetamu kehormat yg akan dtg ke kem (tmpat en.suami bertugas...) mulanya hati ni agak berat nak terima bila dia sebut kene buat kek gergasi....huhuuu... 20 x 25 !! besar tu..... dan yg membuatkan hati saya lbh berbelah bagi dia nak kek red velvet.... fuhhhhh!!! blm buat lagi rasa dah b'peluh2....

tp bila dia b'kali2 minta tlg..saya jd x sampai hati...bak kata dieya, jaja & lelord take it as a challenge...pengalaman...

dengan peralatan yg x mencukupi... ye lah saya punya loyang semua kecik2 plg besar pun 10 x 10 oven pun dah yg biasa2 aje... sama usia dgn ulang tahun perkahwinan saya ( 11 tahun ) saya bermula dr selepas subuh hingga lah slps isya' baru siap bakar 9 biji kek!! bayangkan lah.... saya x berani nak direct bakar kek tanpa henti.... dibuatnya oven saya tu meletop bommmm kebaboooooo...!!! sapa nak jawab..?? so setiap 1 biji kek saya rest oven 1/2 jam... +/- keluar masuk hantar anak2 sekolah... layan ragam firas harraz..... al-fengsannnnn.... huhuhuuuuu...


seharian anak2 saya bagi makan mihun grg singapore/putih ni jer.... dr pg smpi ke malam.. mmg x sempat lah nak masak2 bagai...

bermacam cabaran n dugaan... maklum lah 1st time buat kek besar gadang mcm ni...pening nak cari plate & kotak,bila tanya kat kedai semua nak kene tempah 3 hari bekerja plg awal pun sedangkan kek ni ari isnin mlm dah nak kene hantar ke kem... mmg pening!

sudahnya en.suami beli papan playwood tebal kat cowboy & kami balut guna aluminium foil.. kira mmg darurat lah tu... hahhaaa.. kompom xde org penah buat.. kotak pun xde kami hantar togel gitu je.. pandai2 lah nnti Q yg simpan kat peti ais...





deko seadanya.... menggunakan cream cheese frosting sepenuhnya... hampir 5kg cream cheese yg diguna pakai... saya cuma ada satu spatula yg diguna utk meratakan cream cheese ni..sudahnya pisau pemotong roti pun saya guna sbb pisau tu panjang... mmg b'peluh2 nak menyapu filling...

alhamdulilllah dr pukul 5 pagi smpi lah pukul 12.30 mlm kek ni siap juga akhirnya w'pun sebenarnya bukan lah begini deko yg saya bayangkan tp dek kerena kesuntukkan masa..kurangnya peralatan ini je lah yg dpt sediakan...



alhamdulillah... berbangga dan sgt berbesar hati dapat buat kek utk Panglima Tentera Darat Jeneral Datuk Raja Mohamed Affandi Bin Raja Mohamed Noor sempena ulang tahun kelahirannya (x tau yg ke berapa... )

potong pakai pedang lagik...heheee pssstttt...masuk tibi tau... (elehhh...kek je pun yg masuk tibi...huhukkk)

















lagu raya dah berkumandang di situ sana dan sini.... iskhhh...baru 7 hari puasa pun...


5 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

tahniah kak lia..dah berjaya buat kek besar...lepas ni boleh lg aktif buat kek..

::NureeN:: said... Reply To This Comment

fuhhh.... mmg menarik amat :)

Izan Ishak said... Reply To This Comment

inilah rupanya projek mega yg akak maksudkan hari tu ye. alhamdulillah dpt disiapkan jugak ye kak.

mama lieyna said... Reply To This Comment

Waaaah kagumlah lieya... utk VVIP tu.... tahniah, permulaan yg baik :-)

Tumpang bangga...hee

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply To This Comment

Alhamdulillah, hebat Lia.. kenapa tak bagitahu awal2 masuk tv??? Lia ada rakam tak??

Tahniah, berejam tu menyiapkan kek. Sebab tu akak kdg tak daya rasa nak amek tempahan kek ni.. pstttt.. mesti lumayan, kan... ;-)