July 15, 2013

saya seadanya....kita semua sama saje..

Assalamualaikum.....

sekejap je dah 6 Ramadhan.. alhamdulillah masih blm 'ponteng' puasa huhuuuu... 

hari ni cuaca pun mendung jer...suram.. sama jugak dgn mata saya yg kecik beso kecik beso tgk lappy ni...heheee... klu di layan mata ni mmg lelap sajer... jd meh kita jgn layan dia.. sambil saya buat n3 ni masuk kain baju dalam mesin...rendam ikan yg dijadikan juadah b'buka hari ni (rendam je tp masih no idea nak masak apa.... jap lagik google lah apa2 yg patut...kot ada yg tersangkut...hihihiii )

bulan puasa ni as usual lah kan...mesti nak kongsi menu yg dah selamat masuk perut 2-3 hari lps..heheee... tapi...tapi...tapiiiii.....bukan lah niat nak m'nunjuk2 yg saya ni pannndaiii sgt masak... no..no..no...!!! ramai yg drop komen kat fb atau ig bila saya post gmbr makanan...

"pandainya lia ko masak..."

'Wahhh...hebat lah ko..mcm2 ko masak ea..."

"kak long ni dgn anak2 kecik masih blh masak mcma2..."

~ ini sebahagiannya..... ~

sejujurnya tiada niat nak m'nunjuk2 yg saya ni terror sgt masak atau hebat atau supermak kat dapur...saya sama je mcm org lain juga... klu masak menu yg simple2 cth: sayur bayam masak air,sambal tumis,ayam masak kicap... mmg blh je masak tanpa tgk resepi... korang pun sama kan....

tp klu masak yg ssh2.. cth: nasi beriani,nasi jagung,nasi tomato... saya masak dibantu oleh en.google... zaman skrg semua kan di hujung jari... taip je kat google nun b'deret2 resepi keluar... cekodok pun ada bg sesiapa yg x reti lah... tp saya tahu semua kawan2 saya kompom pandai buat cekodok cuma kdg2 kita sje nak tgk2 kot2 ada tips yg blh menyebabkan cekodok yg asalnya rasa biasa2 menjadi luar biasa..huhuuu....! tp bukan luar biasa yg sampai x blh nak di telan..hihiiii!!

dan lagi satu bila saya nak buat kek.... wajib saya google sana sini mencari resepi kecuali saya mmg dah b'kenan dgn resepi tu saya akan save n print utk rujukan saya.... sama juga klu saya t'ingin nak buat dessert ke...kuih muih ke... mmg blog2 blogger masakan lah yg menjadi rujukan...





mcm 2 jenis kek ni....b'hari2 saya mengadap utube sbb nak blaja cara nak deko kek...sampai naik lunyai utube tu saya godak...hehehee.... bukan senang bagi saya yg amatur ni nak siapkan sebiji kek mcm ni... dan saya x penah pergi mana2 kelas utk belajar deko kek kecuali saya pernah belajar buat cupcakes & fancy cookies 4 tahun lps sewaktu saya kat kota tinggi....

last week kot rasanya ramai sahabat2 blogger yg memperkatakan ttg isu publish gmbo masakan/makanan kat blog/fb yg katanya blh menimbulkan riak... ada yg kata sakit mental lah...

pada saya lah... klu kita fikir -ve mmg -ve lah jadinya...klu +ve... +ve lah jdnya pd yg x suka x yah la tgk... klu suka tgk lah hari2 hehehee... apa ssh... make yr life simple & easy (ececehhhhh.....t'ckp omputih plak...hahaaaa ) 

pada saya kawan2 yg bekerja lps tu balik umah sempat lagik masak utk juadah b'buka utk suami & anak2 tu lagi lah hebat... ye lah balik umah kompom dah lewat ptg nak b'pencak silat kat dapur lagik.. mcm saya yg x berkerja ni (cuma mak supir je.... ) dr pg dah blh prepare bahan2 yg di masak... so,ptg tinggal campak2 apa yg patut je...

so... kita semua sama je kan... bila dah jd isteri.. ibu/mama/ummi... automatik mesti kita akan pandai masak n klu x pandai pun kita akan b'usaha utk belajar menyediakan/masak juadah kegemaran suami n anak2 tersayang......
























nxt week dah blh start buat biskut raya.... yeayyy...!! tp saya buat sikit2 je 2-3 jenis klu byk2 nnti smpi ke raya haji biskut raya x berabis....huhuuu...







8 cerita dari hati:

Nad MamaZN said... Reply To This Comment

Seronoknya..
Best kalau pandai masak ni
Nak nak bila ank n hubby puji hehe
Tp klu masak utk 10-20 org saya xreti huhu

AnneRaini said... Reply To This Comment

setuju...bukan pandai masak sgt tp mungkin terlebih rajin nak bereksperimen masak yg baru or susah. Sekarangkan resepi dihujung jari. Lainlah dulu kena tgu depan tv sbb nak salin resepi chef wan bg.hehehe

lieyalatif said... Reply To This Comment

xpe la lia....aminkan ajek kate2 pujian tu...sesungguhnye mereka termasuk lieya sendiri ikhlas bile memberi komen begitu..sedikit sebanyak jadi penaik semangat tuk rajin masak n cube resepi baru bile ade kelapangan.....

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply To This Comment

hanya blogger sahaja yang mengenal blogger.. tak gitu, Lia???

Lia, Rainbow Cake kah itew... sangat cantekkkkkkkkkkk!!

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply To This Comment

hanya blogger sahaja yang mengenal blogger.. tak gitu, Lia???

Lia, Rainbow Cake kah itew... sangat cantekkkkkkkkkkk!!

mama lieyna said... Reply To This Comment

Agreed... :-)

Jd perempuan, isteri, dan seorg ibu, memasak adalah sgt sinonim, reti ke tak.. pasti reti sudahnya bila mencuba.. :-)

Huu..eina skrg gitulah, blkkerja, terus masukdapur, ngam2 waktu berbuka siap semua hidangan..mmg masak yg simple2 ajelah dihari bekerja ni..

Lawanye kek tu lieya, menarik kalerfull.

Kakzakie said... Reply To This Comment

Tapi yg pastinya kakak memang tak pakar memasak Lia. Kalau masak sayur bening tu bolehlah hihi... goreng ikan laaagi expert kalah Lia tau hahaha...

Buat kek kakak memang K-O. Sebab itu kalau ramadhan kakak memang membeli ajelah kerjanya sebab semuanya ada pilih aje..

wahida said... Reply To This Comment

nok, ko buat kek2 tu semua nok? giler hebat ni...

eh, aku puji ni ikhlas tau...serius!! aku respek arr org pandai baking kek ni...

betul tu nok, pandai tak pandai, seorg isteri akan cekap jugak memasak bila dia dah berkawen...