July 23, 2013

Sate D'mawar, Melaka

Assalamualaikum.....

sejak ari ahad saya rasa melaka mula di landa jerebu lagi.. yesss the haze is back!! tp bacaan IPU x tinggi rasanya.. arini pulak cuaca mmg panas.. bila cuaca mcm ni saya mula lah risau n kesian kat anak2 yg berpuasa... klu balik tu melepek je semuanya...

ok... nak tanya sapa kat sini suka makan sate...??? sila angkat tangan.... saya mmg penggemar sate..nak kata tegar tu x lah tp mmg suka.. sebulan mesti nak makan sate 2-3 kali.. klu dulu sate ni guna lidi kelapa jd bila kita nak makan dgn kuahnya lidi tu blh melentur rata kat semua sate..sekali ngapp je.. tp skrg dah guna lidi dr buluh yg kejung tu..bila nak makan kuah kacang kene lah guna sudu nak bagi rata...

pada saya sate ni klu kuah kacangnya sedap...sedap lah sate tu.. kdg2 penah juga beli sate yg kuah kacangnya alahaiiiii.... cayak (cair) x syok lansung... tp kan.. ada org tu makan sate x nak makan kuah kacangnya huhuhuuuuu rugi!! ( u know who u are....ngeh3!!)

kat melaka ada satu tempat yg best utk santai2 makan sate..org kata petang2 klu nak ngeteh mmg syok lah.. dulu saya selalu pegi yg dekat dgn umah saya ni... tp skrg anaknya daah buka satu caawangan baru kat area malim jaya...selepas fly over nak ke econsave...


sate yg gemuks n montok.. sate ayamnya xde letak lemak yer.. ada yg suka letak kulit/lemak kat tgh2 tu tp yg ni xde mmg full semua daging ayam kecuali sate daging..


sambalnya yg pekat...aduhhhh harus petang ni buka makan sate..huhuuuu


see... semuanya daging xde lemak/kulit.. mmg best!


yg ni sate babat/perut lembu... 1st time order.. not bad lah rasanya lembut n kenyal2 tp saya lbh suka ayam/daging...


harap pegang je sate tu...smpi ke sudah x habis2 pun...


selain sate ada juga menu2 lain... yg ni mi hailam, pika yg nak makan, 1st time saya jumpa mi hailam ada telo mata yg di goreng.. rasanya biasa2 jer... masa ni damya order mihun sup tp gambar kat dalam hp en.suami lupa nak transfer....


harga sebatang RM0.60... tp puas hati.. :)
























dah mula mengatur jadual utk balik raya...w'pun saya n suami sekampung ttp ada giliran utk balik ke umah mak or mertua...

13 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

aduh kak lia. ptg ni nak cari sate gak ah..hehehe

lieyalatif said... Reply To This Comment

lieya pun peminat sate lia...kat sini susah nak cari yg sedap....kalo ade punsatey willy je kot..sate hj samuri tu mmg outlaa sebab keras...

menarik plak sate daging tu...lieya mmg suke yg ade lemak2 tu...nanti lik Melaka nak pi pekena laa ...nak try rase jugak ler.....

Kakzakie said... Reply To This Comment

Adik pegang sate aje ye... belum Lia, tunggulah dah macam si abang mahu 2-3 cucuk dia makan sekali lalu aje..

Gee® said... Reply To This Comment

Sedapnya sate... nyum2x

Rasp said... Reply To This Comment

rege mahal skit tak pe sis...
berbaloi kalo sedap and montoks hehehehehehe...
suka gak makan sate...
sib baik ada sate yg sedap kat area rumah akak...

dieya said... Reply To This Comment

huiii sedapnya satay. dieya suka satay perut. tp takleh mkn byk2, kolestrol tinggi tu.

wahida said... Reply To This Comment

aku pulak suka sate yg ada lemak2 sikit nok...tak reti mkn isi je...tak feel...huhu...


anak aku si abang antara yg makan sate tapi tak mkn kuahnya...mmg rugi betul...

mama lieyna said... Reply To This Comment

Mak aiiih terliur nengokkan sate tu, close up lagi... :-)

Seb baik td berbuka kt balai dpt mkn sate :-)..

Izan Ishak said... Reply To This Comment

kak lia... kitorang pun suka sate! besar betul sate tu kak... lagi2 bila amek gambar close-up gitu...

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply To This Comment

akak suka sate cucuk lidi kelapa, melentur terus lidi tu dalam mangkuk, kannnn.. Lia, sate kat Bomba Larkin yg paling sedap dan lembut lah akak jumpa setakat ini.. sate yg sedap mmg byk jumpa, yg sedap & lembut tu yg payah nak jumpa..

Papa Mifz said... Reply To This Comment

gebunya sate tuh kak...terliur dibuatnya...nasib baik tinggal 3 jam lagi nak berbuka...hehe

zana fahmi said... Reply To This Comment

Sala. Dtg dr instagram td. Geramnya tgk sate tu. Kat sini pun 60sen.

LYAfrina said... Reply To This Comment

besar isi2 sate tu...

salam aidilfitri kak
maaf zahir n batin