July 01, 2013

coconut shake batu berendam

Assalamualaikum.....

alhamdulillah....bertemu lagi kita yer...

maaf lah saya yg sekejap timbul...sekejap tenggelam...kdg ada...kdg2 xde.. heheeee.. biasalah kan 'supermak' (konon lahhhh....pada hal ramai lg yg lbh super dr saya...)

sana sini kawan2 saya post kt fb kat tempat dia org dah hujan lebat..ada yg ribut lagik..guruh b'dentam dentum... tp kat melaka (kat area taman ni lah... ) baru sekali je hujan itu pun x lebat... apa pun syukur lah jerebu dah xde.. klu x jemur baju pun bau asap..

nak citer kisah kami 'ngeteh' (erkkk...ngeteh ke klu minum coconut shake..hentam saja lah!! hihiii ) minggu lps..ehhh...lps2 lagik dah... al-maklum lah org jarang2 update blog manjang kisah lama sajer.. lama pun lama lah kan...nak jugak share kat sini.... layannnnnnnnn.....

selain asam pedas.. coconut shake ni mmg sinonim kan dgn negeri melaka....sapa yg x tahu ttg "coconut shake klebang" majoriti kawan2 saya yg dtg dr luar melaka klu dtg ke sini mesti tanya "lia...ko tau x kat mana coconut shake klebang tu...??" klu korang google pun b'deret2 dah blog2 yg citer ttg keenakkan coconut shake klebang....

dan skrg ni klu nak minum coconut shake kat mana2 pun ada....kat tepi2 jalan... kat pasor malam.. byk yg dah  'copy' reepi coconut shake ni... saya sendiri pun x tahu sejarah awalnya ttg kewujudan coconut shake klebang tu...tp rasanya semuanya bermula dr coconut shake klebang.... baru lah muncul yg lain2 nya...

dan kali ni sya nak share satu lagi tempat coconut shake yg menjadi tumpuan ramai....lbh kurang sama ramainya mcm yg kat klebang juga....

Coconut Shake Batu Berendam... lokasinya jalan nak menuju ke airport batu berendam... kat tepi jalan juga...masa kami smpi org mmg penuh, xde meja kosong.. mujurlah ada meja xtra dapat lah kami lepak2 kat hujung gerai ni...




~ en.driver yg membawa kami ke sana..... heheheeeee.. ~



~ kat sini gelasnya lbh besar n bezanya ada taburan coklat rice ^____^ rasanya pada saya lah.... sama je mcm yg kat klebang nun... ~


~ bezanya di sini juga... utk kanak2 dia org bagi cawan/cup plastik yg siap bertutup utk memudahkan anak2 minum & klu x habis senang terus ambik bawa balik... good idea!! ~


~ abg piyas yg x mo minum kat cawan plastik...nak jugak yg kat cawan besaq tu.. t'paksalah baba jd tukang pegang gelas.. huhuu ~


~ haus benor nampak.... b'sungguh menyedut...heheeee ~


~ kat sini pun ada mcm2 jenis kuih... tp masa tu ini je yg cu beli... grg pisang n hot dog n ketam ~


~ tempat nak order & nak bayar.... ~


~ banyak sungguh kelapa...mana lah dia org ambik ni yer... bayangkan lah ada b'longgok2 lagik kat belakang nun... sehari mau b'ratus2 biji di belah ~


~ selain air kelapa... air mata kucing pun ada.. yg bestnya kat sini klu minum air kelapa muda (yg serve dgn kelapa sekali tu ) blh request nak tambah air kelapa muda lagik... minum lah sampai kembong perut...heheheee free of charge! ~


~ abg tu pakai mask sbb masa ni masih ada jerebu lagi tp IPU blm mencecah ke tahap bahaya... 2 hari selepas tu baru IPU naik mendadak smpi 300++ ~


~ kat sini tempat proses membelah kelapa (yg atas tu..yg ada gambar kelapa byk2 kat belah kiri gerai yg ni belah kanannya pulak...kiri kanan ada... ) tgk mamat ni belah kelapa laju giler...ngeri plak tgk. klu lah t'katok tangan tuh....adessssssss.... haru!!! ~



~ yg ni tempat goreng2an... ada 2 tempat yer,yg satu lagik saya x sempat nak ambk gmbo.. kat situ ada mcm2 jenis kuih muih... yg kat sini panas2...cuma kopok lekor dia tu klu dh sejuk alahaiiii...keras kebatunggg.. klu makcik2 yg makan..w'pun dah tempal gigi guna polident tu pun blh t'tanggal ler... sungguh!! keras benorrr... so,klu korang rasa nak beli test dulu...klu panas lagik bh la beli klu dah sejuk tok sah lah... sian kat gigi...heheheeee... tp klu nak jugak x kisah lah kan... no hal... sendiri tanggung ~



~ wokeyyyy....haus dah hilang, perut pun dah kenyang... marilah kita balik... ~



























1 julai dah hari ni....cepatnya masa berlalu... ramadhan semakin menghampiri.. iklan kurma b'bisik pun kerap keluar kat radio n tv....




10 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

kat sini pun dah ada coconut shake kak lia tp tak taulah same ke tak dgn melaka sbb tak pernah try yg melaka punye.. yg kat sini bolehlah buat hilang haus..hehe

Lelord said... Reply To This Comment

Hahahaha aku pun nk bisik iklan chocodate ni, tp x janji el tuan beso mlm td ckp mcm nk blk msia wpun offday 4 hari walkakaa

lieyalatif said... Reply To This Comment

Oooo baru tau coconut shake klebang dah ade pesaing heheheheh...nampak menarik lah lia...tempat pun ok n selesa....bakal sesak laa jln mcm area coconut shake klebang tu kan....tp bagus laa jd salah satu daya penarik negeri melaka.....

Kemain budak bujang nak bwk keter ye....tp aunty merajuk laa sbb x bawak aunty pun pegi same hehehehhe

Kakzakie said... Reply To This Comment

Agaknya keluarga mereka yg jual di Kelabang tak Lia. Suka tengok org business rancak macam ni. Org kita lagi. Kakak suka.

Hero Lia makin comellah:)

NM02 said... Reply To This Comment

baru2 ni ade bazar kat opis, ada plak jual coconut shake, mmg sedap giler plak tu.... alamak... terliur habes...

lizz said... Reply To This Comment

ermmm sedapnyer saya dah lama nak try coconut shake ni hari tu beli tak sedapppp...ni yang terliur nengok coconut shake kat sini...

Rasp said... Reply To This Comment

wahhhh spesial skit sbb ada tabur choc rice tu...
and memang bagus idea bagi kids cawan plastik tu kan....
hurmmmm adus dah lama tak pekena cam tingin lak nak huhuhuhuhu...

Seri Kandi Tanah Jauhar said... Reply To This Comment

kalu ke Melaka, cuma dua tempat jer yg akak pegi, satu kat Klebang, satu lagi kat Duyung.. tapi paling suka kat Klebang la.. hehe

Nad MamaZN said... Reply To This Comment

Ala bila la nak rasa coconut shake pure dr melaka ni..

mama lieyna said... Reply To This Comment

Bestnye tengok...mesti sedap kan.....