April 26, 2012

SUKANEKA TADIKA BIJAK CEMERLANG

Assalamualaikum.....

huhhh...lama tuan umah x muncul kan...tp rasanya xder lah blog b'habuk n b'sawang2 kan...alah..blm smpi seminggu pun b'rehat...

weekend aritu mmg busy tp sgt happy sbb mak/ayah tetiba buat surprise dtg umah tiba2...sbnrnya mmg dah tau ayah nak dtg tp katanya ari jumaat...tup2 ptg khamis dah smpi..hah!! t'loncat2 gembira lah anak cucu....hehheee......

pastu ari sabtu ada Sukaneka anak2...acara dibuat kat Sek.Keb Tanjung Minyak, Cheng... 1st time drive sejauh itu dari umah....sbb en.suami nak kene hantar mak dialisis so,aku kene pegi dgn anak2..nasib baik assistant (cu manis) ada...

on the way nak ke sana aku refer kat map yg teacher anak2 bagi....pastu blh t'sesat banat lah pulak...masuk kat taman ntah mana2 jalan....damya ni mmg pantang klu kita kata "alamak kakak....mama dah sesat lah" mula lah dia nak m'raung2...hahahaaa...penakut sungguh! pada hal sajer je nak ngusik dia.... ^_____^

kami antara yg paling awal smpi lah rasanya sbb masa m'daftar tu goodies bag masih ada byk lagik w'pun masa tu dah dekat pukul 8 pagi (ikutkan ibu/bapa kene m'daftar sblm pukul 8), goodies bag mmg penuh dgn makan/minuman... air je ada 2 air kotak (dutch lady/laici) air mineral,roti & biasalah jajan2...gula2.... ok lah tu b'baloi...

gambar kali ni agak byk la plak....sbnrnya ada lagik banyak tp malas ler nak upload kat sini byk2..karang b'pinor2 mata nak nengok kan.... ^____^ abadikan gmbr yg mmg ada muka anak2 je lah....


~ damya bersiap utk masuk perbarisan,hanya murid2 yg b'umur 6 tahun je yg terlibat.aku rasalah sekolah damya lah yg paling sempoi bersiapannya...2 lagi sekolah tu aku tgk siap pakai baju pengantin lagik...berambu ramba sana sini....nampak meriah n ceria... ~


~ damya ni pandang ke depan sokmo...cu panggil2 lansung x menoleh...heheheeeee.... masa tgk acara p'barisan ni t'kenang zaman2 sekolah dulu..uhuks... untuk acara perbarisan ni tecaher damya kemain dok ingatkan kat parents supaya pakaikan anak2 kasut sekolah/sport kaler putih....tp aku tgk ada jugak yg pakaikan anak2 dgn kasut macam2 warna...hurmmmm.... ~



~ masa ni en.suami dah sms tanya kat sini hujan ke x sbb kat umah hujan lebat sgt2...tp masa ni cuaca ok lagi w'pun masa tu dah nampak lah awan mendung mula b'arak....habis je acara perbarisan hujan pun turun, pindah ke dlm ke dalam bangunan sekolah la plak... ~


~ gambar kenangan dgn cu manis..... ~


~ acara pertama afiqah...b'lari sambil bawa bola ping pong....alahai...lemah gemalai..x menang pun acara ni....huhu ~


~ acara pertama damya....tarik bola dengan gelung, baru je acara nak bermula........ ~


~ air dah m'limpah2 masuk..... ~


~ masa ni air x dalam lagik...tp bola dah mula t'apung2...ssh la nak tarik bola tu..sian damya ~




~ masa ni lantai mmg dah penuh dgn air...smpi ke paras buku lali,hujan pulak semakin lebat.....habis basah semuanya... ~


~ acara ke-2 damya.....lari sambil junjung bola....damya ni hati mmg kecit,jd dia takut2 b'lari dalam air...udahnya dia la last sekali...huhuhuuuu....tp x per lah sbb aku pun risau klu dia jatuh sbb tangan yg sakit masa jatuh basikal aritu x elok sgt lagik....janji dia happy sudah lah.... ~


~ acara ke-2 afiqah.... berlari dalam gelung (berpasangan) kali ni dia menang...kemain dia tarik kawan dia...aku risau jugak..kot2 dia t'sungkur masa lari tu...maklum lah lantai dah penuh air & licin...ramai budak2 yg da jatuh.... ~



~ yeayyyy...akhirnya afiqah juara!!! heheheeee..... dapatlah menang acara.... ~


~ acara terakhir...berebut kerusi, fiqa awal2 dah keluar sbb peserta kemain ramainya...bayangkan ler umur 5 tahun dari 3 buah sekolah jadi satu...kerusi plak x sampi sepuluh biji....b'himpit2 lah bebudak tu...sungguh tidak selesa..pttnya  asingkan lah perserta lelaki/perempuan ~


~ da nak balik....muka penat + happy..... ~

sebenarnya klu ikukan pada pandangan aku ler.....byk kelemahan dr pihak pengurusan, wlu pun ini dah kali ke-11 sekolah mengajurkan sukanenaka tahunan....

tp x per lah...janji anak2 happy ok lah tu....... 

lps ni damya n afiqah akan terlibat dgn lawatan sekolah...destinasinya masih x pasti lagi....






















p/s: semakin hari mood nak masak semakin kurang...haduiiii...teruk sungguh rasanya....setiap hari asyik tanya ank2 apa yg dia org nak makan....klu nak suruh fikir menu sendiri mmg lansung x tahu dah nak makan apa.....rasa mcm dah jemu asyik ulang2 menu yg sama......



10 cerita dari hati:

Kakzakie said... Reply To This Comment

Fiqa sebenarnya tak takut dan lebih cergas dari Kak Mya sebab itu Fiqa boleh menang... dia tak takut pun licin ke, banjir ke janji dia dapat Lia. Kakak suka tengok budak-budak bersukan seronok sangat...

dieya said... Reply To This Comment

congrats fiqa! menang hadiah apa tu?
ish.. dah 11 kali skolah tu buat sukaneka, still huru hara lagik ke? kena suruh k lieya masuk PIBG gini, baru aturcara terancang kan..kan..kannnn...

lieyalatif said... Reply To This Comment

MERIAH LAA lia.....tapi spoil sbb ade kes banjir tu plak.....lieya pun terpikir bende yg same, takut tegelincir...syukur takde ape2......yg penting masing2 hepi kan lia.....

sonok tgk budak2 bersukan ni....kite yg over menjerit bagi sokongan....

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Salam, Lia.. lagilah meriah bila tengok diorang lari dalam air tu, hihi.. Agaknya sekolah ni kawasan rendah kot. Akak pun tetiba teringat zaman kanak2 dulu, hihi

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Ngeri pulak akak tengok dorang sukaneka kat dalam air. Takut terjatuh je budak2. Kalau gini patutnya cikgu buat acara berendam dalam air ....

AnneRaini said... Reply To This Comment

ala kesian pulak hari hujan..kalau tak hujan mesti lagi happening kan...

Zana Nordin said... Reply To This Comment

kenangan sungguh
he he he he..betul hujan lebat yerk kak lia sampai air naik tinggi tu...tp nasib baik ler acara diteruskan.....

kak....afiqah muka akak yerk....saling tak tumpah...he he he

Papa Mifz said... Reply To This Comment

seronok la budak2 tuh bersukan neka kan...:)

ieja amieja said... Reply To This Comment

salam lia..
geram betul akk tgk bdk ber2 tuh..bambam betul..rasa nak cubit2 je pipi dorang..kemain lg dorang bersukaneka ye..lg kene ujan lg seronok kot dorang..leh men air..hihi

mamalieyna said... Reply To This Comment

waaaaa best2x... terkenang memori zaman sekolah kan/.. takpelah janji anak2 happy kan.. ^_^

*uhhu..eina yg sesekali masuk dapur pun bleh buntu nak masak apa,.apatah lg lieya..hee~