April 02, 2012

duhai anak....

Assalamualaikum.....

dari awal minggu lps kesihatan anak2 x berapa baik...bermula dgn firas yg tiba2 demam panas hari ahad last week (hari yg sepatutnya jumpa eB n family). demamnya berlarutan sampi ari selasa....lps tu ari rabu tetiba masa ambik damya n afiqah balik sekolah... masuk je kete damya terus cakap "mama....kakak sakit kepala" mmg nampak muka dia b'kerut2 & kat dalam kete pun senyap jer....

balik umah suruh dia buka baju n rehat kejap pastu mandikan..dalam hati ni dah mula risau sbb dia asyik dok pegang kepala n cakap "sakit...sakit..." bila tanya "kakak pening ke sakit kepala..???" dia jawab "sakit...." lps mandi bagi makan.... kebetulan t/hari tu buat mihun soto...biasanya klu masak mi dia akan makan b'tambah2 n b'ulang2...tp kali ni habis je makan dia terus muntah...muntah n muntah lagi.....

aku mula lah panik terus call en.suami & minta dia balik....masa en.suami sampai umah damya dah t'tido (sepanjang menunggu en.suami smpi sbnrnya dia dah 2 kali t'lelap) masa tu tgk dia mcm dah ok sikit...bila tnya lagi "sakit kepala lagi x kakak???" dia jawab " x sakit tp pening bila baring...." lps tu nak makan lagi & kali ni dah x muntah...

malam tu...lbh kurang pukul 2 pagi bada afiqah pulak panas, ambik suhu 38.5'c! rasa badan damya pun panas...kejut anak2 bangun n bagi ubat demam....tp damya terus batuk tanpa henti, x smpi hati & sedih sgt tgk dia mengerang sakit perut....pastu tetiba dia m'jerit "baba....sakit perut...sakit sangat!!" ahhh..sudah...... kenapa pulak ni...??? tp en.suami x panik mcm aku la kan....dia cool jer... dia kata urut perut dia guna minyak angin... bila dah urut (dalam 10 minit) baru lah dia t'lelap......

tido jd x lena sbb kejap2 pi tgk anak2....kejap2 pegang kepala dia org.....mmg hati ni risau sungguh...mujurlah anak2 x sihat masa en.suami ada kat umah....klu x mmg kelam kabut jadinya...tambah lagi klu semua sekali demam dalam masa yg sama.....

arini anak2 dah mula sekolah w'pun batuk masih blm baik...sblm ke sekolah td dah bagi makan ubat n td kat sekolah pun dah pesan kat teacher zai klu anak2 muntah kat sekolah minta pihak sekolah cpt2 call....

jadi....blog mungkin akan tenggelam timbuk sikit lah klu anak2 masih x sihat lagi & mungkin ada sesetangah blog kawan2 yg aku dapat singgah jer tp x sempat nak meninggalkan jejak.....

harap2nya batuk anak2 ni akan mula b'kurangan sbb minggu ni en.suami akan ke Kemaman, Terengganu smpi 11hb.....risau sungguh klu anak2 masih x sihat n en.suami pulak xder.....




~ semoga anak2 akan kembali ceria....amin.... ~














p/s: GA akan diumumkan bila anak2 dah sihat nnti yer.....






12 cerita dari hati:

Lelord said... Reply To This Comment

insyaallah...moga cepat sembuh

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

ya Allah.. ketiga2 pula tu..
moga cepat sembuh sayangku semuanya..

aduhai.. kita sebagai ibu, pasti tak tidue nyenyak., dapat bayangkan keadaan sis dah lah pregnant, 3 anak kurang sihat..
tabah ya kak

Zana Nordin said... Reply To This Comment

aduhai kak lia
3-3 sekali tu..kalau seorang gigih lagi ler...tp bila dah bertiga sekaligus yg sakit...mmg panic di buatnya..

hope mereka makin sihat kak
risau kan bila anak-anak sakit

lieyalatif said... Reply To This Comment

alahai....mmg kelam kabut anak tak sihat kan lia.....harap2 anak lia dah kembalik sihat balik yeak.....lieya ni pun dayyan baru ok demam....jgn le demam lame nanti susah plak nak bawak die gi cucuk setahun .....

oh yeak, lieya ade send email kat lia yeak....jemput yeak

wahida said... Reply To This Comment

harap anak2 ko cepat baik...aku yg baca n3 ni pun risau sekali ni...huhu...

ainnoraini said... Reply To This Comment

semoga cepat sembuhnya..mmg risaukan bila anak2 tak sihat ni...

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Harap anak2 cepat ssembuh. memang perkara yang paling tak suka hadapi kalau anak2 tak sihat.

LYAfrina said... Reply To This Comment

alahai.. ujian ni... apa2 pon...smoga semuanya cpt sembuh n kmbali sprti sediakala..insyallah

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said... Reply To This Comment

InsyaAllah,
semoga cpt sembuh.. =)

mamalieyna said... Reply To This Comment

aduhai...mmg dugaan sungguh kan, bila diuji dgn anak2 yg tak sihat...kena jugak tempuhi,,tp time tu, mulala fikir, biarla rumah bising n sepah sekali pun, janji anak sihat..lg tenang jiwaraga,,

harap makin sihat anak2..take care~

Izan Ishak said... Reply To This Comment

bila anak2 tak sihat mmg kita jadi tak keruan kan kak... baru2 ni pun anak2 izan muntah2... entah apa puncanya pun tak tahu. mujurlah tak melarat....

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

aduh, kasihannya Lia.. semoga Lia diberikan kesihatan & kekuatan dlm mnjaga anak2 yg sakit..