April 03, 2012

SAMBAL TELUR MASIN

Assalamualaikum.....


ehhhehhhh...jgn pelik yer bila tetiba tuan umah m'hupdate blog pepetang ni...bukan apa pun sajer nak share menu ringkas tp sedapnya menyebabkan selera makan b'tambah2....masa menumis jerk baunya nak m'cucuk2 hidung n lagu keroncong dalam perut kemain rancak b'gendang2....heheeee....

sebenarnya nampak resepi kat blog kak nor semalam, masa tgk tu terus jatuh hati..kebetulan pulak stok telur masin yg dah siap di rebus mmg ada 4 biji kat umah ni...ngam2 lah klu nak buat kan.....

sambal telo masin ni lagi best klu di gandingkan dgn bubur nasi & kangkung goreng.....pastu makan panas2 plak...fuhhhhh...mmg b'peluh2 tp syok jer menyudu bubur tu dalam mulut....x sedar dah habis semangkuk... ^________^


ok lah ni resepinya pada sesiapa yg ingin mencuba......


SAMBAL TELUR MASIN

sumber: kak nor & kak ayu

BAHAN-BAHAN:
5 biji telur masin (rebus)-(Ayu gunakan telur asin 'low-salt content')
1 labu bawang besar (hiris)
5 tangkai cili hijau (tumbuk kasar)-(Ayu tak gunakan ni)
*20 tangkai cili padi merah (tumbuk kasar)-Ayu gunakan lebih lagi)
*3 biji buah keras ~ k.nor skip
*3 cm belacan
garam + perasa -(Ayu tambah, garam buat syarat aje sebab telur masin dah masin)
*** lia tambah 1/2 biji tomato yg dihiris nipis2

CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk.
2. Masukkan buah keras, garam, belacan dan gaul rata.
3. Susun telur dalam pinggan dan tuangkan sambal yang dimasak tadi.-(Ayu gaulkan sekali dalam kuali)





17 cerita dari hati:

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

semua ada kecuali telur masin... nak gi kedai dulu...

p/s : sebenarnya 12 tahun kahwin pun tak pnah beli & rebus telur masin.. hehehe... mampuih!!

Lelord said... Reply To This Comment

hahahah kakyus wat klako la...aku pun xde dah stok telur masin..lgpun tiap kali buat dlm seploh bijik je

Mamamya said... Reply To This Comment

haihhhhh...bior beno kak yus....??? lps ni sila simpan stok teloq masin byk2 yer....hehehee

dieya said... Reply To This Comment

makan plak atas pinggan yg ader logo wau bulan tu.. lagi laa bertambah sodap.. wakakakaka

Mamamya said... Reply To This Comment

@lela lelord

aku stok yg dah rebus selalu juga ada sbb kmo mmg suka makan dgn asam pedas atau pun nasi grg kampung...

Mamamya said... Reply To This Comment

@dieya

hehehe...pinggan tu utk display jer dieya sbb sayang nak guna buat makan2....

ijayuji said... Reply To This Comment

Salam kak! kalau mkn ngan bubur ngam sgt2 tu kan kan :D kita ni kan malas nak buat bubur satu jerrr sbb gerenti mkn ulang2 aduhhhhh.. itu yg lomah :D nafsu kuat makan :D

ieja amieja said... Reply To This Comment

salam lia..
sedapnye menu lia..sesuai beno ngan menu akk yg dah 2 ari dok mkn bubur je,tp berlaukkan sambal sotong je..tu pun amek kuah jerk..

LYAfrina said... Reply To This Comment

biasa menu2 y simple camni la..blh myebabkan btambah nasi berkali-kali kan.. siyes..lya x pnh makan lg smbal telur masin camni..biasa mkn telur masin rebus j

Aine Ainun said... Reply To This Comment

Lama da xmakan tlur masin tau...

Kena belii ni..nti da masak saya update!

JaJa'Z said... Reply To This Comment

tak nak komen pasal sambal telur masin tu..sbb dah tau2 memang sedap..just notice pinggan tu..mcm ku pernah tgk jek..ekekke

ainnoraini said... Reply To This Comment

Tak pernah pulak masak mcm ni..
Sedap ye lia... nnt k. Ain nk try la..

ainnoraini said... Reply To This Comment
This comment has been removed by the author.
Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

wahhhhhhhhhhhhhh
dapat ulam.. lagi matching

thanks kak lieya

Amie said... Reply To This Comment

Oh! Ada 2 biji telur masin... boleh cuba ni, terima kasih kongsi resepi ini...

Papa Mifz said... Reply To This Comment

papa mifz sgt suko mkn telur masin...penyelera tuh...

Izan Ishak said... Reply To This Comment

izan pun jarang ada stok telur masin kat umah ni. tapi tgk sambal telur masin kak lia cam dah diseru2 soh beli n buat. tekak dah rasa nak makan ngan bubur lah plak...