July 20, 2012

ambik angin tepi laut....

Assalamualaikum.....

alhamdulillah esok Ramadhan akan tiba lagi....rasa x sabar2 nak melalui rutin bgn sahur & menyiapkan juadah utk berbuka puasa ^____^ tahun ini rasa tambah meriah sebab anak2 dah semakin membesar,damya & pika b'sungguh2 m'hafal niat b'puasa (tiba2 rasa t'haru..... ) hari2 damya menghitung hari n asyik b'tanya "mama....berapa hari lagi nak puasa???" aku x penah memaksa myapika puasa penuh...b'gantung kepada keadaan & kemampuan dia org...klu tahun lpas damya dapat puasa separuh hari harap2nya tahun ni dapatlah puasa penuh...klu x cukup sebulan pun x per....

lg pun bila sekolah nnti pukul 12 t/hari baru balik....jd balance masa yg ada tu kene lah cuba lekakan dia org dgn xtvt2 yg lain.... cadangnya nak belikan beberapa lg koleksi buku2 utk anak2 @ pun belikan CD kegemaran dia org....mudah2an lah b'hasil.

tahun ni w'pun mmg dah tau awal2 rasaya aku mmg x berpeluang utk puasa penuh 30 hari sbb due 14hb (seminggu sebelum hari raya) tp aku ttp teruja nak menyambut kedatangan bulan yg mulia ini....

ok2...dah lari tajuk dah ni... ^____^ nak sambung kisah semalam....selepas balik dr mandi manda kat kolam air panas...bawa mak/ayah pi b'santai kat Pantai 1Malaysia (Pantai Klebang) tempat wajib bawa mak/ayah bila dia org dtg sini.....

xder masak2 apa pun kebetulan pagi tu aku ada buat serawa durian, maklumlah ayah dtg umah bawa segoni (seguni) durian & kelapa muda (kelapa pandan...sedap,manis n wangi kelapa ni...aku yg minta ayah bawa dr kampung) & rambutan...lps tu en.suami beli pisang grg..cukuplah utk buat bekalan b'santai sambil ambik angin....




~ piras ralit tgk layang2...tp petang tu sebenarnya x byk sgt layang2 yg ada..x mcm selalu ada layang2 beso2...kali ni kecit2 jerk... ~



~ pisang goreng Lorong Pandan yg mabeles...sedap tau pisang grg ni....plg best sbb dia siap bagi kerak2 yg rangup tu...aku dgn cu manis lah tukang perabis...mulanya en.suami nak beli RM10 tp aku kata "aihhh...byk beno nak buat apa...karang x habis membazir!!" tp sudahnya bila syok makan2 tepi pantai pisang gorengnya x cukup....dah kene perli2 dgn en.suami...uhhuhuhuuu.... sambal kicap buat sendiri yer...aku x suka makan sambal kicap yg dari kedai tu...waduhhh...xder rasa!! cair banget...dah mcm kicap + air jerk.... ~


~ serawa durian...kerak2 kat pulut tu aku bawa sekali ^____^ sbb aku mmg suka makan keraknya... ~


~ air kelapa pandan muda...sedap yg amat!!! minum plak tepi pantai fuhhhhh....nyaman!! sian mak kene peluk jug ni sepanjang perjalanan...nasib baik umah dekat jer.... ~


~ kek batik...bukan aku yg buat tp hasil tapau dari umah mak sdra...kebetulan sehari sblm tu kita org pi melawat anaknya yg baru accident... melawat org sakit dapat plak kek sedap ni...langkah kanan tu namanya..hehee ~


~ suka tgk gambar ni....firas happy...nenek pun gembira...tp sayangnya balik je dari Klebang ni mak terus lepak n x larat nak bangun....penat sgt agaknya sbb sebelum ke melaka mak/ayah balik kampung kat batu pahat....tu yg dia letih,pastu mak kata badan dia dah mula rasa berat sbb last dialisis ari jumaat ~



~ afiqah kemain m'rengek2 minta baba belikan layang2....bukan x nak beli,mcm yg aku penah citer sblm ni setiap kali ke Klebang mesti nak beli layang2..pastu 'hayat'nya lebur masa tu juga.adoiii lah..... mula2 baba keras hati jer dgn pujuk rayu anak2....tp lama2 cair jugak.... dapatlah myapika layang2 sotong ni.... klu ikutkan satu RM15...beli dua dapat diskaun RM20 ~


~ balik sempat bawa mak/ayah singgah beli belacan... yg kaler kuning n hijau tu aku ingatkan kopok rupanya kertas cupboard yg di gunting bulat2 pastu diwarnakan utk menarik perhatian org ramai...biasalah kan meniaga kene keratif.... ~



seronok bila mak/ayah dtg sini...rasa sekejap jer masa b'ansur pergi :( insya'allah raya ke-5 nnti mak masuk wad (Hospital Sultanah Aminah) utk operation mata dia sbb mata mak yg belah (alahai lupa plak...kiri ke kanan yer...... ) mmg dah x nampak lansung, klu di tutup sebelah mmg gelap gelita...yg sedihnya masa tu aku masih dalam pantang & dah tentu x dapat nak ziarah mak.... (sedih sgt2.... ) 






~ selamat berpuasa buat semua sahabat2 blogger & pembaca blog "KAUDIHATIKU" andai ada t'silap kata mohon dimaafkan segala kesilapan...semoga ibadah puasa kita diberkati olehNya.....insya'allah.amin. ~














p/s : apa menu utk b'sahur hari pertama ramadhan....??? aku rasanya buat nasi goreng kampung + telo goreng mato kobau... ^_____^ damya awal2 dah kata nak makan nasi + telo + kicap & air horlick jer.....iftar pertama jemput adik2 ipar makan kat umah...menunya soto,puding kastard,air beras barli & kopi 'O' & mungkin ada buah2an...x pasti lagik buah apa.... kurma yusoff taiyoob wajib ada.... ^______^



18 cerita dari hati:

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

macam-macam menu yang dirancangkan tu, meriah betul family Lia, hehe..

Laaaaaaa... selama ni akak pun ingatkan yg berkeping2 tu keropok, sabarrrrr ajelah..

Salam Ramadhan AL-Mubarak Lia, semoga dipermudahkan dalam menjalani ibadah, salam sayang dari akak untukmu, Myapiqah & Komando Jr, mwahhhhhh!!

lieyalatif said... Reply To This Comment

kikiki tegelak lieya bace mak lia dok peluk jug tu...seb baik okey kan...dpt minum tepi pantai.....he he he he...meriah tu menu lepak2 .....paling best serawa druian tu....mmg sedapppppppppppp......

hepi firas yeak atuk n nenek ade....dpt manje2 ngan atuk n nenek kan.....

semoga operation mate mak lia berjalan lancar yeak...insyaallah....lia pun dipermudahkan dlm urusan bersalin n berpantang nanti....

salam ramadhan al mubarak lia sekeluarga....

wahida said... Reply To This Comment

la...aku ingatkan hijau ngan kuning tu belacan jugak...ekekek....kreatif la dorang ni...

semoga mak ko selamat menjalani pembedahan mata tu yer..

Selamat menyambut kedatangan Ramadhan Al Mubarak dan selamat menjalani ibadah puasa ya

Hanis Azla said... Reply To This Comment

wah.. seronoknya berkelah satu keluarga macm tu.. wah, dah siap2 menu untuk sahur dan iftar yer.. bagusnya.. Salam ramadhan juga buat lia dan keluarga.. selamat berpuasa..

Hanis Azla said... Reply To This Comment

wah.. seronoknya berkelah satu keluarga macm tu.. wah, dah siap2 menu untuk sahur dan iftar yer.. bagusnya.. Salam ramadhan juga buat lia dan keluarga.. selamat berpuasa..

Kakzakie said... Reply To This Comment

Air kelapa tu bagus Lia. Org tua-tua kata nanti kulit baby bersih je lepas bersalin.

Tahun ini fitrah pun bertambahlah Lia, cuma puasa tu agak letih sebab dah cukup bulan kan...

AnneRaini said... Reply To This Comment

selamat berpuasa kak lia...menu semua tak menahan...ajaklah sy iftar sekali..hehe

ummi_norseha said... Reply To This Comment

BESTNYA...SELAMAT BERPUASA DR IBU UMMI..:)

ieja amieja said... Reply To This Comment

salam lia..akk pun dah terpikir nak msk ns goreng kg je sok utk sahur..utk mula2 ni blh la layan lagi nasi..klu dah msk minggu ke2..hurmm nasi2 ni dah x laku..maunye akk wat maggi goreng ke..nugget etc..

eB said... Reply To This Comment

alamak lia, sdpnyer nmpk kek batik tuh. hu3

eB suker tgk org berkelah, rs sgt2 best :)

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

kak, ni pantai yg dekat dgn coconut milk shake tu ke?

moga akak dipermudahkan masa bersalin
moga mak akak dipermudahkan masa operate nnt

salam ramadhan kak! :)

::NureeN:: said... Reply To This Comment

hirup udara segar mmg best, tambah plak ada potluck cikit2 mcm ni.. mmg heaven lah..
lama x buat cake batik, klau rajin bleh wat raya nanti kan
slamat berpuasa... :)

Dee said... Reply To This Comment

sedapnya makan2 kt tepi pantai..

dee rasa mak u cataract eh? jgn risau..insyaallah penglihatan dia makin cerah nti..sbb dee pun cataract..

lupa nak bgtau..dee mmg nmpk gebu tp tak pregnant sis..hehehe..

Lelord said... Reply To This Comment

bebeh ko bersalin kat mlka kan...ehehhe senang sket dtg ziarah

Papa Mifz said... Reply To This Comment

Selamat berpuaso yer kak :-)

mamalieyna said... Reply To This Comment

Lama tak singgah sini..masa kian mencemburui..huu~

selamat berpuasa buat lieya sekeluarga..

happynye firas tu.. ^_^

Teratak Hami said... Reply To This Comment

slruppp tengok air kelapa tu !!! Akak insyaAllah habis pantang raya ke-3... sempat ler merasa lauk raya. Yg pasti, air berais wajib diteguk dulu

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

Selamat berpuasa kak..
Moga ramadhan kali ni membawa keberkatan bt kita..
Rindu sgt kak akak..
Lama x jenguk sini..