July 19, 2012

bersantai di Kolam Air Panas Gadek,Alor Gajah

Assalamualaikum.......

lambat bersiaran hari ini...semalam sepupu dtg umah jd mmg x sempat ler nak buat n3 autopublish...

sementara nak tunggu kain siap dibasuh,laju2 menaip n3 ringkas ni....sambil menaip mata asyik memandang keluar umah sbb baju yg dibasuh x siap lagi tp hujan dah turun m'curah2...sejak minggu lps bumi melaka sntiasa dibasahi hujan setiap pagi...alhamdulillah sejuk jer suasana w'pun bila mendung2 gini mood pun kdg2 t'ikut2 jadi mendung & lesu...uhuhuuuu.....

ok2 lah....meh la kita citer2 smbil tgk gambar ea......


~ sebenarnya dah lama t'ingin nak ke sini,b'kali2 ajak en.suami pergi tp ada sajer halangannya..kebetulan masa mak/ayah dtg...ayah ajak kita org ke sini sbb dalam perjalanan ke Melaka ayah/mak sempat singgah ke Kolam Air Panas Gersik...tp ayah kata kat gersik x disediakan tempat duduk utk rendam kaki...jd mak t'paksa b'diri... mak pulak mmg x blh b'diri lama2 dia jd pening.... t'ingat wahida penah buat n3 ttg Air Panas Gadek ni... tu yg suugest kat ayah utk try bawa mak ke sini pulak.... ~


~ kaunter ni dibuka 24 jam yer...so,korang blh le dtg bila2 masa.... ~


~ masa mula2 smpi terus try nak merendam kaki kat kolam ni.... tp yg x biasa mmg xleh tahan...kene cecah kat air tu sikit2 baru blh rendam sepenuhnya...klu korang dtg pastu terus je celup kaki dlm ni mmg meloncatlah sbb blh tahan panasnya.... ~


~ piras steady jerk.... ~



~ pastu kita org b'alih kat kolam yg lebih suam2 airnya (ada byk pilihan kolam kat sini...) masa ni firas takut2 lagi pastu...... ~


~ happy sokmo!!! dia lah yg paling berani sbb kaki tu mmg terus mencecah ke dalam air....mama pun takut2 huhuhuuuu...celup sikit jer dah angkat!! dia plak blh cool je masukkan kaki kat dalam air tuh.... ~


~ disebabkan x penah dtg ke sini & xder pengalaman mandi mandi kat kolam air panas....anak2 mmg x bawa baju spare...sudahnya piras jd model separuh bo**l !! pakai pampers jer lah...masa ni seluar n baju dia mmg dah basah sbb kaki tu x reti diam dok b'kocak kat dalam air.... ~


~ atok kata ambik berkat mandi kat sini biar jadi budak pandai....heheheee.... aminnnnnnnnn..... ~


~ kat kolam td x blh nak mandi manda...ada disediakan kolan utk anak2 mandi..x dalam pun kolam ni...klu damya b'diri tu paras dada dia jer....seronok kemain lah anak2 dapat 'berkubang' dlm ni (gmbar kakak seksi sgt t'paksa dikaburkan..x manis plak nak dipublish kat sini... ) firas pun seronok dapat berenang....tp sygnya baba x bawa baju spare t'paksa lah firas main kat tebing2 jer.....itupun baju n seluar baba 1/2 dah basah.... ~


~ kesian anak2...habis lenjun baju,sudahnya mandi pakai 'spendo' jerk....kebetulan pulak ada mr.rescue free kat sini tlg pegangkan myapika berenang..... ^_____^ sblm masuk kat dalam kolam ni sbnrnya afiqah dah t'gelincir & tenggelam kat dalam air....mmg susupen btl lah...baba masa tu dah mcm nak terjun je ke dalam kolam nasib baik sempat sambar tangan afiqah! kering darah rasanya...... tu lah,klu x sabar2...dia tgk kakak dah berenang sibuk nak masuk sekali....w'pun kolam tu x dalam tp risau juga dibuatnya.... ~

kalau ikutkan mmg myapika x puas pun mandi manda kat sini...tp apakan daya perut masa tu dah mula b'keroncong....baju anak2 pun dah habis basah lenjun... x tahu kat sini blh mandi manda n tempatnya sgt bersih... tujuan asalnya cuma nak bawa nenek rendam kaki....

insya'allah ada rezeki nnti mmg nak dtg lagi....masa tu blh la bawa bekalan makanan byk2 n dapatlah anak2 mandi manda sepuas hati..... ( tahun depan lah agaknya huhuhuuuuuu!!! )






























p/s: x sabar menanti ketibaan Ramadhan Al-Mubarak....syukur masih dipanjangkan umur utk bertemu dgn Ramadhan lagi.....




9 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

sy sgt jrg prgi kolam air panas walaupun ade jer kat sgmt tu...kenapa ntah..

ieja amieja said... Reply To This Comment

assalam lia..
tmpt akk ni ada kat pedas tu je la..tp rasanya lbh mahal ckit kot fee nak masuk tu..klu mula2 nak msk kan kaki tu mmg panas ckit lama2 br ok..satu lg akk rasa mmg leh pening klu duk lama2 dlm air panas tu..silap ari bulan leh muntah..pengalaman akk le lama berendam dlm tuh..tp klu setakat celup kaki jerk x de la..

ainnoraini said... Reply To This Comment

wahhh mandi kolam air panas yee.,,
Dekat dengan kg kakain tuu tau..,

Asfaliza Mohd Yatim said... Reply To This Comment

la kak... saya selalu je dtg sini. tapi we all dtg malam sbb nk berendam puas2. mmg selalu bawak baju spare. lepas tu bawak mak saya lagi. air panas elok untuk rendam org sakit angin ahmar.

lain kali pegi malam kak...lagi syok nak berendam. percaya la... hahahha

lieyalatif said... Reply To This Comment

Wahhhh best2... Bagus gi kolam air panas ni kan lia... Elok tok kesihatan org kater.... Lieya penah pegi pun yg kat sabah dulu dgn yg kat perak.....

Kemain syok berendam masing2 hah... Sedap sebb x sejuk kan... Suam2 gitu.... Mak yong x berkubang same ke kikkiki

Rasp said... Reply To This Comment

syioknya gi rendam2 kat kolam air panas nie....
i dah lama sangat tak ke tempat2 camnie sis...
nak ajak lah my famili pegi one fine day....

Selamat menyambut Ramadhan AL-Mubarak sis...

Dee said... Reply To This Comment

mimi dulu pun pernah terjun terus dlm pool..berderau darah kan..tp skrg dia dah pandai imbangkan diri ngan floating..

dee gi air panas pedas tu..ngan sg klah kot kat sungkai..mmg best sgt2..budak2 pun enjoy..

♥ ROS ♥ said... Reply To This Comment

Seronoknye.. Tringin nak rasa mandi kolam air panas :)

Lelord said... Reply To This Comment

hehehhe cam best je aku x penah smpai lg