July 18, 2012

hilang 2 batang!!

Assalamualaikum......

hari ni xder wordless.... ^____^ maklumlah bila dah lama x 'timbul' byk lah citer2 yg t'tunda2, ada seorg silent reader blog ni (u know who u are.... ^____^ ) bagi komen,dia kata suka baca kisah anak2....jd hari ini saya b'besar hati memenuhi permintaan dia disebabkan hari ini dia mula b'tugas lagi di seberang laut bukan oversea pun...uhuhuuuu... 

ini kisah satu pengalaman baru juga buat aku n en.suami...kisah ttg "gigi damya"... 

damya ni mmg sgt rajin menjaga kecantikkan & kebersihan diri...klu dia mandi dekat 30-40 minit baru selasai,mandi WAJIB guna "air pancut" x nak mandi guna gayung.....siap mengadap cermin lagik,bila ditanya kenapa mandi kene tgk cermin??? jawapannya "sebab kakak nak tgk kakak mandi btl2 bersih & b'sinar2!! " hahahhaaa.....kelakar jer jawapannya kan....mcm2!

klu dia berus gigi pun mcm tu...smpi 2-3x ulang tambah colgate kodomo lion tuh....sbb dia mmg nak make sure gigi dia btl2 putih!! sebab tu bila doktor gigi dtg ke sekolah damya mmg dapat gred A utk gigi dia.....

nak dijadikan citer,last week cu manis dtg umah & masa tgh sembang2 dgn damya tetiba dia kata "ehhh...damya ada apa kat dalam mulut tu...??? " lbh kurang ler dialognya aku pun dah ingat2 lupa.... pastu dia suruh damya buka mulut "ehhhh...gigi kekal damya ni dah keluar lah kak long!!" aku masa  tu mcm x caya pun yer sbb setiap pagi klu pi sekolah aku yg gosokkan gigi dia,sbb klu dia gosok sendiri mmg 1/2 jam pun x siap2....mcmana aku blh x perasan....????? tgk2 dua batang dah nak keluar tp yg belah kiri tu mmg dah besar lah.....

adoiii...rasa b'salah plak sbb takut klu nnti gigi dia tumbuh x sekata....x pasal kene "ikat dawai"!!



~ nampak kan....gigi dia dah b'lapis,gigi susu tu mmg sgt elok keadaannya....lansung x goyang! masa b'tau dia kene cabut gigi,mula2 dia mcm takut2...tp bila dah diterangkan sebab & kebaikkannya dia excited plak...mama pulak yg b'debar2 sbb damya ni jenis x tahan sakit...... ~


~ dan ari isnin aritu selamat lah 2 batang gigi dicabut,mula2 nak cabut terus 4 batang yg bawah tu tp takut sakit pulak sbb  ari rabu ni dia ada t'libat dgn rombongan sekolah..... ngeri plak tgk b'lobang mcm tu tp damya relax jer... ~


lega hati bila balik dr klinik baba kata kakak lansung x menangis sbb doktor tu suka sembang2 dgn dia supaya dia leka.....masa nak ambik "spanar" utk cabut gigi tu pun doktor siap sorok2 lagi bagi damya x nampak...takut dia kecut perut plak kan...heheheeee....

cabut 2 batang gigi ni kene RM35...cadangnya lagi 2 minggu nak cabut lagi 2 batang. aku suruh en.suami tanya samada gigi kekal tu akan tumbuh sekata atau x...sbb dia tumbuh mcm dah t'kebelakang dr landasan asal....mujurlah doktor kata nnti dia akan tumbuh sekata.....alhamdulillah.

balik dr klinik baba belikan sekotak aiskrim....punya lah suka damya sbb dapat makan aiskrim+minum ais....afiqah yg semput tu tumpang sekaki....apa nak buat,dah nampak depan mata...x bg kesian pulak.

sebelum ni sajer takut2kan dia nak cabut gigi dia sekali....m'lalak2 dia menangis!! x tahu lah mcmana bila tiba giliran dia nnti.....



























p/s: t'ingat zaman sekolah ren & men dulu...aku paling x suka klu ada doktor gigi dtg sekolah....huhuhuuuu...skrg ni pun aku rasa dah b'belas tahun x jumpa dentist

12 cerita dari hati:

Anje a.k.a Mama_Balqis said... Reply To This Comment

kita time sekolah dulu mmg paling takut kalo time nurse gigi datang sekolah, mmg seram paling tak suka kalo gigi kena simen....sakit ngilu pun ye

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Oh!!! Ngerinyaaaaaaaa.. tataw plak gigi susu yg belum goyang boleh cabut.. huhu.

chinta... said... Reply To This Comment

uwaaa...sampai ke gg chinta terasa sakit...bagusla kakak nak pulak dia g cabut kan .masa sekolah dulu bila tengok van klinik gg terus xmo g sekolah keesokan harinya...takut

Kakzakie said... Reply To This Comment

Tiga-tiga anak kakak ada masalah sama macam Damya. Gigi susu masih elok, gigi kekal dah tumbuh. Terpaksa cabut. Tapi gigi susu tak ada akar Lia... doktor cuma bagi macam ubat sapu aje warna plain macam colgate, bila dah kebas tu terus cabut. Darah pun tak banyak..

Nampaknya oklah Lia rata pun bila dah tumbuh betul..

AnneRaini said... Reply To This Comment

dulu kalau ada van klinik dtg mulalah cuak..rasa mcm nak buat2 pengsan pun ade..hihihi

LylaIdris said... Reply To This Comment

salam perkenalan utk semua.. jom jenjalan ke blog saya..
http://rahsiamamagenit.blogspot.com/

My Bloggie ! said... Reply To This Comment

hik hik entry untuk org jauh eh. geli jek. hehe mintak mintak la gigi tu bole tumbuh sekata kak. nanti tak lawa.

ros_reeza said... Reply To This Comment

sy paling takut sekali nak jumpa dokter gigi... heeee..

♥ ROS ♥ said... Reply To This Comment

ros pun tkut jumpa dr gigi.. suma gigi ros dipaksa cabut ..memang ngeri abis.. :P

::NureeN:: said... Reply To This Comment

nk bwk jumpe dentist jgk la anak sulung nureen tue, gg dpn dia dh mula rosak la huhuu

Dee said... Reply To This Comment

mimi dulu pun gitu sis..jgn risau..dia akan beralih ke kedudukan yg betul..suruh dia main2 ngan lidah tolak ke depan..

anak dee suka cabut gigi..sbb lps tu dpt makan eskrem..hehehe..

Lelord said... Reply To This Comment

ohohohoho seremmm aku