July 27, 2012

mengidam "Air Kathira Abu Bakar"

Assalamualaikum.....

dah di penghujung hari ni tetiba 'mak buyung' t'ingin plak nak minum air kathira...klu ikutkan kat bazaar ramadhan ramai yg jual air kathira ni....tp 'mak buyung' x mo yg tuh...nak jugak yg ada brand "Abu Bakar" original dr Johor Bahru....aritu try juga beli en.suami kata "ni pun air kathira jugak..." beli lah 2 bungkus...1 untuk damya... bila berbuka "aihhhh...x mcm air kathira lansung!!!" xder rasa lemak manisnya....yg ada cuma biji selasih,cincau n beras barli....klu ikutkan mana air kathira ada cincau & beras barli... klu lai ci kang ada ler....

aritu aku try minta tolong adik poskan ke melaka....sbb air kathira ni ada juga yg dijual kat dalam botol,tp adik kata takut basi plak bila smpi sini... :(((

maka gigih la 'mak buyung' nih m'google resepi/cara2 membuat air kathira....tgk kat blog kat Azlita nampaknya mcm mudah nak membuatnya...bahan2nya pun semua da kat umah KECUALI kathira...mana ek nak dapat kathira nih... hasil google sana sini katanya kathira ni nama lainnya 'getah anggur' & ada dijual kat kedai2 india muslim... kat melaka ni aku x tau plak mana ada kedai india muslim yg byk jual rempah2...klu kat kota tinggi dulu tau ler......

ada sesapa ker penah jumpa 'kathira' nih...?????? (klu ada sila lah b'tau yer....nk minta tlg pos nnti saya byr kos membeli & penghantaran)



~ inilah rupa 'kathira' tu.. (gambar ehsan dari blog Kak Azlita...tq ye kak ^____^ ) ~


~ inilah rupa Air Kathira Abu Bakar..... (ni pun gambar dr blog kak Azlita jugak.... ) ~

sedapnya kan.... bagi warga Johor rasanya semua mesti tahu keenakkan rasa air kathira Abu Bakar ni....dulu aku selalu beli bazaar Smart, pandan....

klu dah xder pilihan buat je lah ikut bahan2 yg ada..... (tp nak try jugalah cari kathira tu... )















p/s: semalam ptg bby asyik mengeras jerk....dah mula rasa dub...dab...dub...dab.... buat2 pejam mata sbb malas nak fikir sgt...pastu tetiba t'ingat "alamak beg x kemas lagik....." terus bgn capai kain batik n brg2 yg wajib dibawa ke hospital....arini semua dah standby in case dia nak keluar awal dr due semuanya dah get ready......cuma malam ni ada nak cari sikiiiit lagi brg utk bby...

18 cerita dari hati:

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

alahai siannya ko is...harap2 sempatlah rasa air kathira tu smlm baby kuo. ckp kat dia jgn kuo dulu..mama nak minum air kathira..hihi

Salina@IbuAqil said... Reply To This Comment

Nampak mcm sedap kak..
Kak sihat ker?
Lama x menyinggah sini..
Happy weekend & TC yer.. ;)

Ina Hashim said... Reply To This Comment

salam eknal

sy x penah minum air kathira nih...tapi kalo takat getah anggur tuh tau le sangat...tesco giant pun ada jual kt bhg spices yg plastik gantung2 tu klu x silap

JaJa'Z said... Reply To This Comment

kalau getah anggur tu jaja tau la kak..selalu ada jual kat kedai2 ubat sensey cina..try la cari..

AnneRaini said... Reply To This Comment

kesiannya kak lia ngidam air khatira yg nun jauh kat selatan..hopefully dptlah cari bhn and buat sendiri..

♥ ROS ♥ said... Reply To This Comment

Sedapnye nampak... :) jauh nk kna g nih klu mengidam..hahhah.. Haa seronoknye tgh menunggu :p semoga dipermudahkan semua..

wahida said... Reply To This Comment

kesian kat ko nok...harap2 ko dpt air kathira tu...

aku pernah rasa air kathira, mmg sedap...kalau dpt yg ori lagi berganda2 sedap dia kan...huhu...aku teringin yg JB punya...

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

saya tak penah minum air kathira ni..
nnt saya tolong tgk2 kan la kalu ada terjumpa ye..

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

kesiannya Lia. Akak pun tataw bahan bernama kathira tu wujud sbenarnya ya..

dieya said... Reply To This Comment

ciannya kak.. siap nak pos dari JB tu.. alahai..
dieya tatau pun nama air kathira tu sebab ada bahan dlm dia nama kathira.. skrg baru tau :-D

eB said... Reply To This Comment

eB pn x tau psl nih...

Kakzakie said... Reply To This Comment

Itu dah kira mengidam tu Lia. Kena carilah kalau jumpa. Terbaik balik JB sekejap dah minum balik Melaka..

LYAfrina said... Reply To This Comment

air khatira??
lya x pnh dgr n xtau pon.. atau kat sini pgil nama lain xtau la.. tp rsa cam x pnh tgk pon..

sal-nurbeena said... Reply To This Comment

Nama air tu biasa dengar, tp yg kaler cam gambar kak Azlita tu tak pernah lah rasanya. Abah dulu sellau beli getah anggur tu wat campuran air minuman. Kat pekan mungkin payah sket nk cari

::NureeN:: said... Reply To This Comment

akak mmg kena bersedia dh nih..

air kathira x pernah dgr la.. mcm mana ya rasanya.. kat cini pon x der nmpk jual pon..
klau kathira tue getah anggur kat cini rasanya sng ja nk dpt, sil nureen pernah beli tp x tau la dia beli kat na..
klau org cina kathira tue rebus ngan halia + longan kering minum masa dlm pantang, nureen amalkan gak masa 1st bb dlu, 2nd bb ni lupa plak nk wat hehehhe

lieyalatif said... Reply To This Comment

alahai sian lya....dah hujung2 bersalin ni teringin nak minum air kathira...harap ade rezeki lia n bb yeak.....

seb baik leiya pandai masak, ade gak alternatif lain nak buat sendiri...tapi tu laa jenuh lak nak cari bahan penting die tu kan...hope ade laa lia yeak......kang sian plak bb meleleh air liur heheeheheh....

semoga lia terus sihat sampai waktu bersalin yeak.....sonoknnye nak dpt bb raye heheeheheh

ijayuji said... Reply To This Comment

Salam kak, salam ramadhan n salam winduuuuuuuu!! alaaaaaaaa... kita lagi ler mengidammmm nak air kathira nii, tak pernah pun minum air kathira abu bakar nii mesti sedap kan tgk bhn2 dia pun dah tahu mmg sedap melampau niiii, eeeee.... kita pulak yg termengidam huhu.. akak dah nak tunggu hari ke kak? take care moga diberi kesihatan yg baik sampai waktunya insyaAllah!

nn lylyn said... Reply To This Comment

xpernah minum ^^
salam perkenalan kak