May 28, 2012

Ayam Goreng Berempah ~ Pak Engku

Assalamualaikum......

Tema blog "KAUDIHATIIKU" minggu ini adalah masak memasak ^_____^ sebenarnya dah byk sgt n3 resepi yg di drafkan tp x dipublish....bila masak je asyik lah ambik gmbo pastu upload kat blog..konon nak simpan lah buat draft...kot2 tetiba kering idea blh up jd satu n3 tp tu lah....simpan punya simpan dah b'timbun2 plak jadinya....

so..sementara 'tuan umah' balik kampung ni....kita up lah segala mak nenek resepi yg telah dicuba (maknanya n3 autopublish lah sepanjang minggu ini) kurang2nya x der lah blog ni sunyi sepi sepanjang 'tuan umah' b'santai2 di kampung halaman.....

insya'allah ada kelapangan xtvt blogwalking tetap akan ada.... ^_____^

sebagai pembuka tema....nak share 1 resepi yg mmg best sgt! 1st time buat dah jatuh hati....selalu nampak menu mcm ni kat kedai2 mamak...dok t'tanya2 juga mcmana lah dia buat..? tp kdg2 yg kedai mamak tu kalernya merah sgt...mungkin dia guna pewarna kot...

resepi dicopy paste dari blog kak nor... terima kasih ea kak nor... klu korang google pun dah ramai yg mencuba resepi dari Pak Engku ni....bila dah ramai yg mencuba mesti sedap la kan....



~ tgk gambar pun dah t'ingin nak buat lagik....ada rezeki nak try guna ayam kampung plak,mesti lagik best kan.... ~


AYAM GORENG BEREMPAH ~ KUZIE CATERING


1 ekor ayam dipotong 16
4 labu bawang merah *
6 batang serai *
2 tongkol lengkuas*  (*blend)
5 sudu cili kering (blend) ~ k.nor guna 3 sudu besar cili mesin
3 sudu rempah kari ikan ~ k.nor guna rempah kari ayam ** lia pun sama
3 sudu kunyit babas
5 helai daun kari
5 tangkai cili kering dipotong 3
sedikit serbuk perasa ~ k.nor guna garam jer



Cara memasak:
Perap semua bahan-bahan blend bersama rempah, cili kering...perap lebih satu jam..
Panaskan minyak deep fried dan goreng ayam tadi....api biar sederhana..bila srdak agak kekuningan tapis dan asingkan agar tidak hitam dan hangus...
Bila ayam dah masak masukkan daun kari dan cili kering potong dan tabur atas ayam bersama serdak tadi.. tentunya menyelerakan...
Lebih banyak serai dan lengkuas lebih banyak serdaknya.











~ selamat mencuba...!! ~








p/s: resepi ni dah masuk list utk menu bulan puasa... (ewahhhh....cepat beno buat list kan...huhuhuuuuuu)

3 cerita dari hati:

ainnoraini said... Reply To This Comment

tengok pun dah tahu sedapkan...boleh la try nnt mkn masa ayam tu panas2 tentu sedapkan...

AnneRaini said... Reply To This Comment

ok sy try nnti..hehe

Kakzakie said... Reply To This Comment

Pasar malam tempat kakak ada satu kakak jual nasi lemak dia guna ayam style ini - anak kakak yg kecik suka beli sebab ayam gorengnya sedap...