May 17, 2012

kisah semalam....

Assalamualaikum.....

dah sarapan ker?? ^____^ pagi b'sarapan dgn sebuku roti kaya,4 kpg biskut kraker's munchy + segelas susu anmum.....w'pun sbnrnya hati ini t'ingin nak makan roti canai..uhukss... masih dalam tempoh b'pantang makan makanan yg b'minyak (tp sikit2 tu makan juga lah....) batuk masih bermaharajalela...ntah bila nak hilang.....maaf yer smlm mmg x b'kesempatan nak BW....badan rasa letih n emosi huru hara sikit....huhuuuuu

 "kisah semalam" p check-up utk minggu yg ke-27 (ehhh...minggu depan dah 7 bulan kan... ^_____^ ) alhamdulillah..kedudukan bby semuanya ok..berat pun dah naik 1kg++, sblm ni aku mmg risau sgt2 sbb berat badan kan x naik & doktor kata klu berat x naik ditakuti berat bby pun x meningkat...takut masa lahir nnti beratnya bawah 2.5kg.... adohai...mmg risau sungguh lah.... mujurlah smlm masa scan doktor kata semuanya normal...air ketuban ok...kedudukan bby n uri pun normal.... syukran!

cumaaaaaaa...ada cuma plak....kesihatan ibu mengandung ni yg x ok,smlm mmg awal2 dah agak berat x akan naik lagi sbb bila batuk selera makan agak b'kurangan...yesss...mmg betul pun! x b'ganjak lansung!!! pastu tetiba dapat result urine plak kotor...protein tinggi 3+ (sbnrnya x brp faham knp protein blh jd tinggi sbb dah b'gelen minum air masak) bila protein tinggi doktor suspect ada jangkitan kuman plak....aduhai... kene lah ambik sample mcm klu kita buat ujian pap smear tuh (sesapa penah buat tau lah mcmana procedurenya....) redha je lah..... tp yg x bestnya selain suspect ada jangkitan kuman...doktor kata kemungkinan ada darah tinggi plak!! haihhh....selama ni x penah pun bacaan tekanan darah m'lambung2...biasa normal jer pun... tp dek kerana result urine td dah kene mcm2 penyakit plak & start nxt week ari isnin/khamis kene dtg klinik hanya utk ambik tekanan darah....alahhhh....malasnya (blh x nak kata mcm tu...uhuksss...sedih btl..)

lps kene ambik sample bagai kene inject kancing gigi plak...ye lah dah nak masuk 28 minggu kan....ini pocedure biasa lah....tp ntah knp smlm rasa sakit yg t'amat masa nurse cucuk...perghhh....smpi t'pejam2 mata nih...aduiiiii!!! dan smpi pagi tangan belah kiri ni masih terasa b'denyut......

dan semlm sebenarnya hari yg agak kelam kabut bagai ribut....hari ibu mengandung ni tetiba emo semacam... (hormon x stabil agaknya...heheheeee) bukan sedih sbb di 'suspect' (wahhhh...dah mcm penjenayah plak kan...) dgn mcm2 penyakit tu tp hati ni jd sebak sbb kesian kat anak bujang yg sorang ni haaa.... kenetulan dah 3 hari b'turut (t'masuk pagi ni) firas bgn awal...kdg2 sblm pukul 6 dia dah bgn..... 

pastu smlm kene teman mama pi klinik smpi pukul 11.15 pagi!! biasanya klu dia bgn awal mcm tu pukul 9 dah tido semula.. smlm smpi bengkak2 kat bawah kelopak mata menahan ngantuk..jalan pun m'layang2 & yg buat mama rasa b'salah sgt sbb dia lansung x meragam...steady jer main2... aduhaiiii...sayu rasa hati.. dah dekat pukul 11 tu je baru lah dia ada m'rengek2 sikit pastu terus t'lelap......lps ambik ubat terus drive balik....

tetiba dari jauh dah nampak pintu umah t'buka (silap aku juga sbb x mangga gate sblm pegi sbb ingatkan kejap je x tahu lah mcm2 hal yg terjadi ) dek kerana panik tgk pintu umah t'buka x perasan stereng kete dah m'hala ke pagar umah dannnnnnn "kebabommmmmmmmmmmm!!!!" langgar le pagar umah tu!! masya'allah!!! nasib baik ler x jadi apa.......cuma kete mmg t'sagatlah kat pagar tu kan...calar lah jugak....

pastu terus buka pintu kete b'lari masuk ke dalam...tp grill mmg b'kunci pintu jer t'buka...cpt2 masuk..masa tu dah t'fikir segala harta b'harga yg di tinggal kan umah smpi aku t'lupa firas kat dalam kete aku tinggal mcm tu jer dgn enjin kete pun x mati..... Allah..klu dah panik gitu lah... cpt2 keluar balik..matikan enjin kete,ambik firas n kunci kete....

lps masukkan firas dalam buai tu lah tetiba rasa mcm nak menangis dan menangis lagi.....x tahu lah kenapa.....mungkin letih n t'kejut agaknya.......

tp itu kisah smlm...arini emosi dah ok.... ^_____^ mudah2an akan terus ok...amin.


~ semalam mengadu dgn doktor batuk yg x baik2 ni & dia bagi ubat ni..katanya dos rendah utk ibu2 mengandung tp aku rasa sama jer...lps minum jer ubat ni smlm ptg terus aku 'tumbang' x blh nak celik lansung mata nih...dah serupa mcm ada 'gam'!! mujurlah smlm en.suami balik 1/2 hari... setelah pn.isteri mengadu mcm2 smbil t'sedu sedan...uhukssss.... tp mujarab jg lah ubat ni sbb arini batuk pun dah agak b'kurangan cuma suara jer masih seksis lagik...hihihiiii ~
























p/s: hati t'ingin nak makan apple pai tp oven yg b'usia hampir 10 tahun itu mogok sudahhhhh....nak minta yg baru agaknya..huhuhuuuuu..... 

15 cerita dari hati:

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

Allah.. is.. nasib baik tak apa2..yela..dah kelam kabut kan..mcm2 boleh jadi.

Kita dah 3 series ni memang mcm tu is, makcik aku pun kata kalau mengandung 3series ni mcm2 tetiba datang. tapi aku rasa itu sebab ko tak cukup rehat..tak cukup tidur..sebabtu darah ko naik.. jgn risaulah..hopefully takde pape..

rilex beb.. semuanya dah ok da kan.. harap2 ko sihat walafiat sampai bersalin ye.. amin...

AnneRaini said... Reply To This Comment

Nasib baik tak jadi apa kak..

sypun ms pregnant ada satu hari tu mcm emosi sesangat and mcm melayang2..Last2 sy terlanggar motor kat depan sy.Nasib baik motor tu takde pape and sypun ok....agaknya mungkin ada yg sy nak sy tak dpt kot...

Hormon ibu mengandung..Jangan jadi lagi sudahlah... Jaga diri tu kak. yg penting jaga mkn..

adarnadzmie said... Reply To This Comment

sian lia.. mcm2 penyakit dtg masa pregnen ni kan.. moga lia n baby ok... tulakan kita ni kalau kelam kabut semuanya jadi tak tentu arah...alhamdulillah semuanya ok...

lieyalatif said... Reply To This Comment

ish ish lia....muijur tak jadi ape2...seriau bace mase langgar pagar tu....next time jgn kalut2 tau...kene cool .....

insyaallah, moga cepat sembuh batuk lia yeak....jgn melarat plak sampai dah bersalin, jenuh nak menahan batuk ngan kat bawah tu baru berjahit...mcm lieya kene dulu.....ngeri....

Teratak Hami said... Reply To This Comment

akak yg takde anak kecil ni pun setiap hari rasa nak pengsan, ni kan pula ada anak kecil... harap lia bersabar. Sama2 le kita bersabar ye dan semoga dipermudahkan untuk kita.

JaJa'Z said... Reply To This Comment

alhamdulillah..mujur akak tak apa2..bila dah kalut mmg macam tu kak..but akak pls hati2 yek..bertenang and beristighfar banyak2...nak nangis pun nagis lah..lepas tu perasaan akan jd lega..u can survive kak...

Kakzakie said... Reply To This Comment

Lia tak payah makan ubat batuk cuba makan madu+lemon ajelah tapi memang ambil masa... pedas dan minyak tu memang susah sikit nak elak. Kalau nak pedas cili pecahkan kat kicap ajelah... jgn makan goreng-goreng sangat...

Kakak doakan Lia sihat..

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

kadang2 kita tak terniat pun nak tinggal kan anak kita mcm tu. tak sengaja kan kak. pada hal kita dah penuh berhati2 kan

Anje a.k.a Mama_Balqis said... Reply To This Comment

Alhamdulillah tak jadi ape2 mudah2an lepas ni akan selamat segalanya...time preggy memang camtu kan...

dieya said... Reply To This Comment

alhamdulillah.. k lieya sekeluarga okay.. itu yg paling penting
jaga diri bebaik kak!

ainnoraini said... Reply To This Comment

laa..nasib baik tak ada perkara buruk berlaku...kalau mcm tu tak mau la mkn ubat tuu..bahayanyaa..

Izan Ishak said... Reply To This Comment

izan harap kak lia kuatkan semangat ye. izan pun last check-up kat klinik hb makin rendah. dok cucuk amik darah je. mmg lah kak... kali ni injection kancing gigi tu rasa sakitnya. padahal sblm ni dah pernah cucuk kan.

pasal berat bby tu pun, scan baru ni bby blm cecah sekilo lagi dah nak masuk 6 bln. tapi nasiblah semuanya normal, air ketuban cukup... uri pun ok...

izan doakan akak cepat2 sihat ye kak... takmo emo2 sangat tau.

Papa Mifz said... Reply To This Comment

emosi org mengandung nih mmg sukar nak diduga...:)

ieja amieja said... Reply To This Comment

syukur lah lia x apa2..terkejut jgk bab langgar pagar tu..x pe firas kan sacrifice utk mama & bby..akk doakan moga batuk lia akan sembuh terus..akk pun dah bertambah chat..

LYAfrina said... Reply To This Comment

alahai..mcm2 yer.. moga awk sihat2 saje yer... semua ni ujian ... jaga diri baik2 yer... drh tinggi msa mgandung bahaya gak tu..jgn stress2 sgt yer