May 21, 2012

kerana sayang....

Assalamualaikum....


n3 autopublish lagik....sbnrnya mmg selalu sgt n3 kat blog ni autopublish...jaarang2 yg update on time...klu n3 keluar around pukul 8-8.30 pagi tu mmg autopublish ler...tp klu tetiba ada n3 kuar selain dr jam itu mmg fresh dr 'oven' lah lah...huhuhuuuu.... bukan apa...w'pu sekadar surirumah tangga sepenuh masa byk lagi t/jawab yg lbh penting yg harus diselesaikan..lbh2 lagi tugas2 di pagi hari....sblm balik ambik anak2 balik sekolah pukul 12 t/hari mesti dah settle vacuum/mop umah,basuh n sidai kain...masak nasi n keluarkan ikan/ayam yg sejuk beku....bila dia org balik baru terus start masak lauk pauk plak...

biasanya masak lauk ni mmg tunggu anak2 balik sbb akan aku akan tanya apa yg dia org nak makan....bagusnya anak2 ni selalu pilih telo goreng mato kobau jerk...sonang kojo omak dia kan....heheheeee...

hari ini pukul 7.30 pagi anta anak2 (rutin harian ler ni...) pastu terus ke Klinik Kesihatan Tengkera, x best sungguh bila kene buat MGGT kali ke-2.. apa itu MGGT???? MGGT tu kene minum air gula lah...aritu dah minum sekali....tp dek kerana result urine yg x bagus aritu aku kene lah serah diri utk minum air gula yg sgt tidak sedap itu sekali lagik.....uhukssss..... x suka..x suka!!!! tp apakan daya....nak x nak ke redha je lah.....pastu kene follow up ambik tekanan darah (yg ni aku rasa sgt tidak logik kene buat tau sbb aku mmg x penah ada sejarah ada tekanan darah tinggi waktu preggy.....x pasal2 ari khamis ni pi klinik lagik!! hurmmmm.....)

b'balik pada tajuk n3 "kerana sayang" tu sbnrnya merujuk pada afiqah (ehhh..selalu sgt topik ttg afiqah masuk kat sini kan...) sejak dia kene semput teruk last 2 weeks semakin byk makan/minum dia yg kene pantang....

dan kebanyakkannya makanan kegemaran dia cthnya makanan/minuman yg berasakan coklat, sejak tukar pada susu perasa Honey dia lansung x nak minum susu...badan semakin susut, rasa sedih sgt....setiap kali nak bagi susu mesti dia sebut nak minum susu coklat...x nak susu putih....

klu dulu aku dok risau badan anak2 yg obesiti skrg bila damya n afiqah semakin kurus aku plak yg x lena tido....dok mikir camana nak buat ni....hari2 ckp dgn en.suami "risau lah tgk anak2 semakin kurang minum susu & makan" 

kdg2 mmg rasa x sampai hati bila dia m'rayu2 nak minum susu coklat atau nak gula2....tp dek "kerana sayang" aku t'paksa keraskan hati utk x melayan sgt permintaan dia....w'pun rasa mcm kejam jer bila biarkan dia menangis mcm tu tp aku lg ssh hati klu tgk semput dia dtg n batuk tanpa henti bila langgar segala pantang larang tu.....




~ macam ni lah jadinya bila melanggar pantang.....tp naluri seorg mama kdg2 kalah dgn airmata anak2, bila dia dah merayu minta makanan/minuman yg dia suka "terpaksa" bagi tp bila akhirnya jd mcm ni rasa bersalah pula bersarang dihati ~


anak2 ni dari dulu lagi mmg x blh minum vitagen @ yg seangakatan dgnnnya lah...ribena w'pun katanya elok n byk vitamin C,kat umah ni pun dah jarang beli buah2an kecuali durian....dan skrg dah x blh beli MILO kene tukar pada Horlick plak. kdg2 hati t'ingin nak makan tp bila mengenangkan anak2 pendam je lah keingginan tu....

dek "kerana sayang" yg x sakit pun kene ikut sama2 b'pantang......x per lah janji anak2 sihat... ^_____^






























p/s: dengar citer arini ayah & bapa mertuaku akan dapat check pertama duit 'derian runtuh' ^____^ alhamdulillah rezeki mereka...w'pun dikhabarkan ada p'untukkan utk anak2 sbyk RM5 ribu tp kami lbh suka duit itu diberi sepenuhnya kepada mereka kerana mereka lbh berhak & selama ini mereka lah yg b'susah payah membesarkan kami semua adik beradik......






10 cerita dari hati:

Izan Ishak said... Reply To This Comment

kak lia... bila tgk afiqah teringat izan masa afnan amik neb sblm ni. first time dlm hidup ni tgk anak kena lelah. mmg kena pantang itu ini... tapi itulah kan, ummi ni pun selalu kalah ngna permintaan anak2. bila minta eskrem tu kesian plak tak bagi.

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Lia, memang susahkan sbb Afiqah budak lagi, dia tak faham apa yang boleh & tak boleh... kuatkan semangat, k.

Akak ada cete tak yg pesakit lelah ni pantangnya ikan yang ekor tajam? Lupa dah bagitahu ke belum...

Kakzakie said... Reply To This Comment

Tapi itulah Lia cara nak pantangkan anak-anak yg belum mengerti satu rumah kena berpantang sama... supaya dia tidak nampak - biarlah sama-sama makan yg dia boleh makan mudah sikit kan...

Kesian kalau asyik kena guna nab tu selalu..

ieja amieja said... Reply To This Comment

alaa, kesiannya budak2 tu..serba salah jadiknya ye lia..nak x nak yg tua pun ikut berpantang..apa lah yg budak2 tu tau pasal pantang..sabar je lah..

AnneRaini said... Reply To This Comment

kesian kesian tp kena lawan gakkan...biarlah berpantang asalkan sihat...kak lia kalo teringin minumlah sorok2...

adarnadzmie said... Reply To This Comment

sian afiqah dpt asma pulak... mcm tu la kita ni kesian klu tak bg anak2 mkn apa yg anak2 minta...klu dah langgar pantang tu dapat pulak sakit...moga anak lia sembuh cepat...:)

Lelord said... Reply To This Comment

hah? durian je yg boleh ek kat umah ko?

LYAfrina said... Reply To This Comment

sama la dgn lya.. x smpat nk buat n3 ontime.. biasanya mmg auto publish belaka...

btl la..tu apa y pting kesiahtan ank2 kan..sama mcm asya..klo mkn aiskrim skit..mula la lelah.. walaupon kdg2 kesian gak bila dia nk mkn sesuatu tu.. tp xleh sbb kesiahatn kan..

pe la.. utk kebaikan ank2 kt jgk kan

Papa Mifz said... Reply To This Comment

alah kesian nyer tgk gambar2 tuh...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said... Reply To This Comment

hmmm... kita kena selalu berkorban... besar sungguh ganjaran pahalanya kan kak