May 07, 2012

sakitnya bila batuk.....

Assalamualaikum......







masuk arini dah 4 hari batuk teruk....satu rumah semua batuk, klu mlm tu dah mcm ikut turn plak batuknya... lps sorang..sorang... yg sedihnya tgk anak2 lah...sbb dia org b'gantung sepenuhnya pada ubat batuk...mcm aku n en.suami bila perit tekak blh juga makan gula2 fisherman @ strepsil...

pg td damya n afiqah ke sekolah pun bekalkan dia org air masak n biskut Tiger jer...buat sementara waktu tu ni mmg x bagi dia makan makanan kat sekolah sbb nak elakkan dia org makan makanan yg b'minyak... sblm ke sekolah td dah bagi minum madu asli... ingat pd td lps anta dia org pi sekolah nak singgah Pasar Besar utk beli madu lagi...tp hujan turun m'curah2 sejak pukul 3 pagi td smpi le ke siang.... hujan2 ni payah la nak bawa firas... tunggu esok je lah....

tgh preggy ni mmg terasa amat perit sekali bila batuk...setiap kali batuk siap pegang kat bawah perut ni,kdg2 rasa ngilu pun yer... klu malam usah di kata lah,dah x sempat nak peluk en.suami (ahakssss....) sbb sekarang asyik peluk botol air masak jer...tiap kali batuk mesti minum air....sudahnya mmg akan b'ulang ler ke tandas sbb asyik nak t'kucil!!!

semalam try m'google petua nak hilangkan batuk...kebanyakkannya guna madu+perahan limau....ada juga yg suruh cuba guna kicap+limau & mcm2 lah....mana yg mudah tu aku cuba je lah...mudah2an cepat pergi jauh2 batuk ni....

ada sesapa yg tau petua terbaik utk hilangkan batuk ker??? klu ada blh la share...... ^______^





















p/s: esok ada latihan bowling kat MITC...tp mak buyung jd tukang sorak jer,nak bagi semangat kat anak2 buah yg akan b'tanding 12hb ni....



7 cerita dari hati:

wahida said... Reply To This Comment

aku pernah batuk teruk masa preggy kan si adik tu..mmg seksa...
ko sabar yer...
mmg dugaan kan org preknen ni...aku doakan ko cepat baik...

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Memang seksa ... sakit kat bawah tu jgn ceritalah & kejap2 terkucil. Sabo jelah.

ieja amieja said... Reply To This Comment

salam lia..
lia cuba perahkan limau sedikit dan campur ngan kicap ckit..insyallah..adk ipar yg bgtau dan akk dah cuba..mmg mujarab..lps tu akk pernah terbaca kat mingguan wanita petua ni..cubalah klu rasi..

LYAfrina said... Reply To This Comment

mmg kalo batuk paling xtahan..rsa mcm nk luruh habis,,apa lg klo pregnant..take care yer..

AnneRaini said... Reply To This Comment

semoga kak lia cepat sembuh

dieya said... Reply To This Comment

cian.. satu family pulak batuk yer.. paling kesian mestilaa mak buyung
part petua mmg tak reti lah. tapi dieya kalu batuk mmg cepat2 makan vitamin C. k lieya try beli dequadin tablet kat farmasi, rendam dlm air, minum rasa mcm air oren gas. works for me.

Papa Mifz said... Reply To This Comment

semoga cepat sembuh yer kak...amin...