October 08, 2012

AGAR-AGAR MILO LAPIS OREO

Assalamualaikum....

ehhhh...tetiba arini ada 2 n3 pulak... huhuuu.. klu dah tenggelam, tenggelam terus,b'hari2 x nampak bayang...klu dah timbul terus t'apung2 plak.... hikhikhikkk...

bukan apa..kebetulan harraz lena tido plak ptg ni.. menu t'hari pun masak yg ringkas je... sambal tumis lebih buat nasi lemak ari sabtu ada lagi jd cuma grg ikan tongkol 3 keping n masak lemak labu + kacang panjang.... cepatlah selesai keje2 di dapur... ^____^

nak upload gambar2 besday damya blm transfer plak dr hp...jd buatlah n3 dari gambar2 yg mmg saya dah draftkan...cuma nak pot...pet..pot..pet...tambah citer...

ok2..meh kita cerita ceriti... :) resepi lia ambik dah lama.sejak bulan pose aritu tp masa tu dah sarat sgt nak buat tu mcm x terdaya (ececehhh... buat puding pun x daya..melampau sungguh kan..uhuuhuu. ) jd kebetulan aritu mood rajin memuding dah dtg...jd terus lah godek2 kat dapur.. bahan2 semua mmg dah ada lama kecuali biskut oreo je kene beli....

nak buatnya x susah...tp rasanya mmg mabelessss... buat puding pagi lps anta kakak2 pi sekolah.. skrg keje2 memasak harus settle sebelum pukul 12 t/hari sbb bila kakak2 dah balik mmg rumah ni akan kecoh & huru hara sikit...hehheee... dah mcm taska!! ^____^

kebetulan pulak sejak akhir2 ni kat melaka cuaca mmg panas b'denting2... jd,mmg sesuai lah puding ni dimakan utk legakan kepanasan...

balik sekolah je kakak terus terkam puding ni..x sampai ke ptg dah selesaiiiii....



~ lapisan mcm oreo jugak... coklat diatas & bawah.. tengah2 putih ^____^  comel kan..!!  ( cehhhh...masuk lif tekan sendirik....hahahaaa ) resepi kali ni ambik dari blog kak nor yg tengah rajin b'kebun sekarang ni... ^_____^ ~






MILO/CHOCOLATE & OREO JELLY 
(AGAR-AGAR MILO/COKLAT LAPIS OREO)




Saiz: 8" persegi

BAHAN2:
1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
750ml Air
160g Gula ~ k.nor guna 140gm
1 tin (400g) Susu Cair
3/4 cup Serbuk Milo ~ k.nor guna 3 sudu besar serbuk koko ~ lia guna milo
1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis

CARA2:

1. Masak serbuk agar2 & air sehingga larut.
- Masukkan gula & masak sehingga gula larut.
- Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.

2. Asingkan 2 cwn ke dlm periuk yg lain & campurkan milo sehingga sebati.

3. Tuangkan 1 cwn campuran milo/serbuk koko ke dlm acuan.
Panaskan campuran milo yg separuh lagi dgn api paling kecil supaya tidak membeku.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
Taburkan biskut oreo.
Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.

4. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dlm petisejuk.

TIPS UNTUK MELAPIS:

a. Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sbb takut lapisan tidak melekat.
Jika membeku semua, guris2kan permukaan dgn garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
b. Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia 
melekat dgn baik.




~ ada sahabat saya di fb b'tanya mcmana rupanya bila dipotong?? x keraskah biskut oreo tu...?? haaaa... ginilah rupanya yer kawan2... nak kata keras tu x lah keras sgt... nak kata lembut/lembik pun x juga.... yg sedang2 sajer & boleh dipotong... ~




















10 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

wah sy pulak terasa ksejukkannya lalu kat tekak ni...

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

masa buat pot luck raya tuari ada member yg bawakan puding oreo ni, memang best tapi sampai ke sudah akak tak jugak menerai. Tapi kawan akak bawa tu dah dipotong2, Lia punya ni cantik, sayangnya nak potong...

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

Sedapnyeeeee....!!!

cik dah faridah said... Reply To This Comment

nak try la nnt..napok sedapla

mamalieyna said... Reply To This Comment

dapnyeeee... kalau mkn tengahari buta best ni..yelah coce panas kan, kena benda sejuk camni, bestnyerr...

Teratak Hami said... Reply To This Comment

Lia, meleleh air liur akak tau!!!

wahida said... Reply To This Comment

lia, ko nak tau tak, aku dah pernah buat puding oreo tu...mmg sedap giler, anak2 pun suka, tapi aku tak terer bab melapis...ko punya lapisan cantik, aku punya nan hado...tak gamak nak tayang kat blog sbb rupa nan hado...kehkeh...

nasib lah sedap nok, habis anak2 mkn cuma rupa je lah..

cheeze maz said... Reply To This Comment

salam ziarah,

sedapnya, klu ganti milo dengan serbuk keju (cheese), agak2 best kn?

jemput semua ke blog cheezemaz.blogspot.com

LYAfrina said... Reply To This Comment

rajinnyer k.lia buat..

msti sedap ..sbb ade biskut oreo..asya suka ni

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kakak dari hari ke hari nak buat tak buat sampai sekarang, asyik nampak dlm kawan-kawan punya blog aje...

Mould yg Lia guna pun menarik..