October 25, 2012

usaha tangga kejayaan....


Assalamualaikum....

selamat pagi... ^____^

mesti hari ni dah ramai kawan2 yg bercuti sempena Hari Raya Aidiladha esok...dan mesti dah ramai yg memulakan perjalanan pulang ke kampung halaman masing2... semoga semua selamat sampai.

seperti raya Aidilfitri...kali ni kami masih menyambut hari raya haji di melaka....hajat di hati tinggi menggunung utk pulang ke bertemu ayahanda & bonda tersayang tp apakan daya..tuntutan kerja en.suami perlu didahulukan....x mengapalah (w'pun hati sedih sbnrnya.....sob..sob...sob.....pujuk hati sendiri) sejujurnya klu raya haji ni kami sambut biasa2 ajer...sampai arini pun saya masih x pasti lagi samada nak masak lauk pauk raya (ketupat & rendang) atau pun x...

ok lah... sebenarnya arini nak citer kisah "creampuff" dah lama b'hajat nak buat..dulu saya penah buat sekali,tp dah lama ler....2 tahun lps kot.saya sendiri dah lupa resepi mana yg saya rujuk... pastu tetiba rasa t'ingin nak makan,mulanya mcm malas je nak buat...rasa mcm nak order jer... bila saya tanya harga creampuff ni 50biji/RM40

mula2 lah buat kira2...rasa lbh b'baloi kot buat sendiri...tambah pula anak2 saya ramai n mmg tgh b'semangat klu bab2 makan ni.. jd mula lah episod google m'google resepi... kebetulan pula kak azlita sejak akhir2 ni kerap betul tayang cream puff dia yg montok2 tu..adehhhh...tambah t'liur dibuatnya.. dan yg terbaru ni dia buat swan cream puff... kagum sungguh dgn hasil kerja kak ita tu...mmg cukup berseni n teliti.. klu saya lah mmg dah xder rupa lah swan tu...huhhuhuhuuuuu...

hari selesa tu mmg b'kobar2 hati ni nak buat...siap publish status kat fb lagik...wahhh..kemain kan! heheee.. lps tu saya pilih utk ikut resepi kak ita kat SINI tp mungkin saya ada buat silap cream puff yg saya buat x menjadi :(( huaaaaaaa... frust menonggeng & t'tonggeng2 rasanya... tambah pula en.suami asyik dok kata "aihhh...bantat ke apa ni..?????" huaaaaaaaaaaaaaa.... lagik lah rasa mcm nak pecah dada....


~ inilah rupa creampuff 'bantat' tu....rasa rangup plak...tp sayang nak buang kan...saya tetap letak cream custard & makan.... sedap jugak (ececeeehhhh...nak cover rasa sedih le tu....) en.suami n anak2 makan juga w'pun asyik dok perli2 saya.... ~

dalam hati saya nekad utk buat lagik esok..... kali ni saya buat ikut resepi yg saya sertakan kat bawah nunnnn.... dari blog kak ita juga....

dan alhamdulillah.. kali ni menjadi!!! rasa mcm nak lompat2 bintang jerk.. masa tgk kat oven creampuff ni kembang setaman saya siap panggil en.suami suruh tgk ( ehhhhhhh...b'lagak le tuhhhh!!! hahahhaaaaahaha )


~ rupa creampuff sebelum di isi cream custard... ^_____^ ~



~ tadaaaaaaaaaaaaaaaaa....... mmg yummy sgt2... damya b'ulang2 makan, confirm klu saya beli mmg x cukup.. ini pun dia dah suruh buat lagi..kebetulan cream custard mmg ada byk lagi... so, esok blh la buat utk makan2 hari raya ^____^ ~

jadi klu kawan2 buat kuih muih tu x jadi jgn putus asa cuba lagik yer....kdg2 mungkin ada silap di sana & di sini yg kita x perasan... bak kata kak ita bukan salah resepi... ^____^ practice makes perfect kan...






CREAMPUFF

Sumber : Masam Manis

100ml air

45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak
2 biji telur(100g) 
 
Mula-mula, panaskan oven pada suhu 200C.
Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya.
Kalau guna loyang kuih tak payah alas kertas aluminium, terus aje sapukan butter
Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan telur putih bercampur.
Tepung gandum di ayak
 
Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.
Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api. 
Masukkan telur, kacau cepat-cepat  
 
Masukkan adunan ke dalam piping bag.
Gunakan nozel 1 cm. Kalau tak de potong aje bucu plastik anggaran 1 cm
Pipe kan ke atas dulang
 

~ blh buat besar lagi sikit sebenarnya tp sbb saya takut dia membesar bagai johan..saya buat comel2... ^____^ lenkali buat besar sikit ~

Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.
Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan.
Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan cream custard.

 
Cream Custard

1/2 cawan tepung gandum ~ 85 gm
1 1/2 sudu makan tepung kastard atau tepung jagung ~ ita tambah
1/2 cawan gula ~ ita tambah lagi anggaran 2 sudu besar
4 biji kuning telur
3 cawan susu ~ boleh guna susu segar atau susu cair
30 gm butter
1 sudu teh esen vanilla
Secubit garam
Non Dairy Whipping Cream secukupnya.

Ayakkan tepung terlebih dahulu
Satukan tepung dan gula dalam satu bekas
Masukkan 4 biji kuning telur dan 1 cawan susu. 
Kacau hingga adunan sebati
Masukkan semua baki susu, secubit garam dan esen vanilla
Kacau rata
Panaskan atas dapur dengan api sederhana hingga adunan pekat.
Sentiasa kacau supaya adunan tidak hangit dan berkerak di dasar.
Bila ia dah meletup-letup segera tutup api
Tambahkan butter dan kacau hingga adunan menjadi licin dan berkilat.
Biarkan ia sejuk
Simpan dalam bekas bertutup atau balut bekas dengan plastik dan simpan dalam peti ais hingga ia dingin

Sepertimana yang ita katakan tadi, adunan ni dapat agak banyak.
Ia boleh terus di gunakan jika kita inginkan rasa kastard
Tapi jika inginkan rasa yang sedikit creamy, macam Cream Puff Beard Papa's boleh lah kita campurkan dengan Non Dairy Whipping Cream caranya:

Ambil 1 cawan Non Dairy Whipping Cream, pukul hingga mengental
Kemudian campurkan ke dalam Cream kastard kita tadi.
Kaup balik hingga adunan sebati
Jika adunan berketul, masukkan dalam mixer dan pukul sekejap aje anggaran ia sebati dan kental.

~ makan sekali nak lagi dan lagi dan lagi dan lagi...... huhuhuuuuu ~
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
p/s: Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha buat semua








5 cerita dari hati:

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

Saya la tu cpt fed up..baru buat skali dh malas buat lagi, hehe..takpe2 nnt nak cube lg la..dpt semangat dr akak =)

NM02 said... Reply To This Comment

wow...boleh la hidang pagi raya esok ye... selamat hari raya korban awak! :)

Izan Ishak said... Reply To This Comment

waduh2... kak lia ni kan buat izan kecur air liur ajelah. sedapnya cream puff. pernah sekali buat dulu...tak ingat bila...punyalah berzaman dah...

salam aidiladha buat akak sekeluarga ye...

LYAfrina said... Reply To This Comment

woww.. nmpk berkrim y last tu..mmg sd..xpe..asalkan jgn pts asa..lama2 mesti bjaya gak kan...

salam aidiladha

AnneRaini said... Reply To This Comment

sedapnyerrrrrrr.....