July 19, 2010

knp buat list???

selamat t'hari/ptg.....

mesti ramai kawan2 yg dh kenyang makan t'hari kan....arini menu ringkas jer... ikan cencaru bakar & goreng udang berempah...

pagi td aku sempat buat list utk menu sepanjang bulan ramadhan...dah byk juga la menu yg aku pilih,lps ni kene refer pulak pada en.suami samada menu tu diluluskan atau pun x...

tujuan utk buat list menu ni adalah :-

a - utk memudahkan aku list barang2 yg perlu aku beli bila belanja umah nnti...maklumlah sekarang ni nak b'belanja kene ikut keperluan...supaya x la m'bazir nnti....

b - utk memudahkan n menjimatkan masa bila nak m'masak...maklum lah kdg2 t'menung panjang memikirkan apa menu yg nak di masak...masa minggu pertama mungkin ok lg...masuk minggu ke-2 jer dah jd blurrrr...t'kebil2 kat depan peti ais dok mikir apa nak masak.....bila dah dapat idea...bahan2 pulak x cukup.....

c - en.suami dah bagi warning...klu blh biarlah menu sentiasa b'beza...x la asyik dok ulang tayang menu yg sama jer kan.....

itu lah antara sebab2 knp aku buat list ni....klu ikutkan mmg bulan pose lama lg...tp memandangkan hujung minggu ni aku dah nak pi belanja dapur...tu yg aku kene buat list menu ni awal sikit sbb nak masuk dalam list brg2 yg perlu di beli pulak.....

aku dah b'tau en.suami,belanja bulan ni mungkin lbh sikit dr bulan2 sblmnya sbb bulan pose..n kuantiti tepung yg nak beli pun mestilah lebih...(ready to make kuih raya....) n bulan pose ni akan kerap la buat kuih muih....

mmg klu ikutkan kat bazar ramadhan byk pilihan makanan...tp lbh puas klu kita dapat masak sendiri kan...at least boleh juga anta kat jiran2 sepiring dua.....berkattt....tp sesekali blh ajer klu nak m'beli belah kat bazar ramadhan tue....cuma kdg2 takut t'kene gerai yg m'jual makanan ala2 m'lepaskan batuk di tangga...maklumlah harga minyak dah naik ni....mcm2 ragam peniaga...silap2 t'beli makanan/kuih yg nampak mcm menarik jer...tp bila di makan x der rasa....adehhhh...tu yg sakit jiwa tue.....

dah yg lebih penting bila masak sendiri kebersihan makanan tu dah tentulah 100% terjamin.....

tp bg kawan2 yg b'kerja mungkin x der pilihan selain membeli juadah kat bazar ramadhan kan....cuma kene b'hati2lah ketika membeli....lbh mudah klu kita beli kat gerai yg mmg kita dah tau kualiti masakannya....s'kurang2nya kita x la t'tipu....

~ menu arini......~

~ ikan cencaru bakar berlada (suka hati jer buh nama menu nih...ehehehe) dah ler rentung ikan tu aku kerjakan.....tp yg rentung la yg aku suka.... ~

~ udang grg lada hitam~

6 cerita dari hati:

azila said... Reply To This Comment

salam..bleh terliur tgk ikan cencaru tu kak lia..:)

Mamamya said... Reply To This Comment

zila...

hehe..klu beli ikan cencaru mmg ini jer la menu yg akak buat....sedappp.... ;) (puji diri sendiri nih...) :D

mamalieyna said... Reply To This Comment

uuih bagusnye siap buat list...herm ok gak kan..sbg persediaan..kalau eina yg bekerja ni, rasanya byk tak msk dr masak, meybe hari minggu je masak kot..hari lain, main tunjuk2 je..hehe..

Mamamya said... Reply To This Comment

ieyna...

persediaan awal ni...:) ye lah bagi warga yg berkerja mmg x der pilihan lain kan....mana lah sempat nak masak2..balik pun dah ptg...

x per...masak s'minggu sekali pun ok juga kan...

AMIRA IS MIRA said... Reply To This Comment

geram tgk udang goreng lada hitam!pasnie nak try wat..sebab belom biasa dengan menu tue

Mamamya said... Reply To This Comment

mira..

cuba lah mira...menu simple je tuh n paling senang nak buat serta menjimatkan masa... ;)