July 30, 2010

MENU BULAN PUASA...

macam yg aku penah citer kat n3 sebelum ni (rujuk sini yer..) aku ada buat list menu sepanjang bulan ramadhan yg bakal menjelma x lama lg....

sebenarnya x der la apa menu yg istimewa sgt pun...aku buat menu tu mengikut kepakaran aku ( cehhhh..mcm la pakar sgt kan...) ye la,nnti klu aku ltk menu yg pelik2 kat dalam list tu..pastu aku x blh nak masak..x ke haru??? atau pun menu tu x menjadi ker....dah membazir...x baik kan m'bazir...kawan syaitan tau org yg suka m'bazir nih.....

lbh2 lgi bulan puasa...fuhhh...byk pilihan makanan klu pi bazaar ramadhan...nafsu pun m'gebu2 nak makan itu dan ini....m'beli kdg2 sampai x ingat jari hampir putus sbb berat sgt bawa makanan & pelbagai air..

bila tiba waktu b'buka..baru minum air segelas..makan kurma 2-3bj n kuih 2-3 potong...perut dah penuh....makanan yg b'deret tu sapa lak nak makan??? ha....tu la,x b'ingat kan....

sbb tu aku sajer buat list ni utk m'elakkan p'baziran..lg pun as a fulltime housewife (speaking lak nih...) rasanya tugas aku mmg memasak sajer lah....sesekali blh juga b'buka kat luar...apa salahnya kan....tp menu yg ada tu mmg sgt b'guna utk di jadikan panduan ketika b'belanja...

ikutkan hati segan jer nak share menu tu kat sini....tp ada sorang blogger yg comel tu...nak sgt aku tayang menu x seberapa tu kat sini....nak tau ke sapa blogger tegar itu....klik sini ea...heheheh....jgn marah ea yg tuan punya blog kaler pink tue.....

~ ini adalah antara menu2nya...sipi2 je lah yerk.....malu nak tayang semua,sbb semua org pun blh buat..senang jer nie.....~

~ menu2 yg telah di LULUS kan oleh en.suami....so,smlm ptg dah blh print & arini tayang kat sini pulak... :) ~


13 cerita dari hati:

farah said... Reply To This Comment

wahhh syioknya...dah ada list:)

dieya said... Reply To This Comment

uih dah macam sekolah asrama pulak siap menu harian, print lagi tu! so systematic, very good, senang buat kerja rumah gini kan :-)

p.s.: topik takde kaitan dgn menu(u know laa abt what kan.. hahaha), i just e-mailed to u my e-mail address, k lieya cerita kat e-mail ya!

JaJa'Z said... Reply To This Comment

kak lieya: sapa la orang yang request tu ek..mesti gebussss orangnya...hehehhe..

sila hantar soft copy menu2 ni ke sariza_bakar_2006@yahoo.com ok....kalau tak!!!! habis la jaja serang akak nanti....

dieya: konspirasi apakah yang sedang berlaku..hehhehe..ni sah2 pasal orang kem sg udang kan...kan kan???

mamalieyna said... Reply To This Comment

wah3x..dah siap print lah! leh la copy paste gini..hehe..eina tak buat list ni, kang mau penuh meja stp kali berbuka..mknnya berdua je kang!..huhu..

pepun syabas, menu dh siap sedia..selamat memasaklah nnti..hehe..kagum nih! ^_^

Sha@Mama Tina said... Reply To This Comment

Wah..bagusnya org pandai memasak ni kan..mcm2 boleh buat. Kepada org yg tak pandai memasak ni camner ek?

Mamamya said... Reply To This Comment

amy...

hehehe..memudahkan tugas di dapur....

Mamamya said... Reply To This Comment

dieya...

sajer la dieya...nak m'jimatkan waktu 'termenung' masa bulan pose nnti...klu ada guide mcm ni x la t'kebil2 fikir apa menu nak masak..... :)

p/s: ok nnti akak email yerk.... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

jaja..

owhhh..kompom gebusss!! ehehehehe.....nak minta soft copy ker?? alahai...menu biasa jer la jaja...nak serang ker?? iskhhhh...akak ada kmdo kat umah ni....ada berani ka??? :D

no problem la jaja....nnti akak email ea....tungguuuuuuuuuuuuuuu!!

konspirasi?? between me n dieya..hohohoho.....bikin panas ini cerita!! wakakaka...x der maknanyer la dik oii.....

Mamamya said... Reply To This Comment

ieyna...

menu ni mmg nmpk byk..tp kuantitinya cukuplah utk kami b'dua makan...damya n fiqa tu kdg2 cuma memeriahkan 'majlis' jer....

alahai,apa nak kagumnya ieyna...ieyna pun blh buat juga menu masak2 utk weekend nnti.. :)

Mamamya said... Reply To This Comment

along...

menu biasa yg aku masak juga long...bukan ssg sgt pun....ko pun blh masak...

Lelord said... Reply To This Comment

oit..email kat aku

Mamamya said... Reply To This Comment

lelord...

okies....

Nur Hawa Mohd Zin said... Reply To This Comment

wah kak..siap da ada menu nak tempek kat dapur ek?