July 25, 2011

Musim Durian kembali lagi.....

durian...durian...durian......!!!!!

sana sini citer pasal durian...kat blog kat fb...semuanya ada 'bau' durian...aku ni nak kata peminat tegar durian tu x ler sgt...tp klu setalat sebiji nak suruh aku habiskan sorang x der masalah....^___^

klu citer pasal durian ni t'ingat kat arwah atok aku....dia mmg suka makan durian...klu membeli ni mmg x penah sikit....kdg2 sampai b'bakul2!! pada hal kat umah pun ada gak pokok durian....dia mmg suka sgt2 menjamu anak2 n cucu2 dia makan durian.....tp semua tu tinggal kenangan.....semoga arwahnya tenang disana...al-fatihah.

dan skrg...bila aku ada anak2....dua2 mmg 'hantu' durian....x blh nampak mesti baba kena 'pau' beli sebiji dua......seronok tgk dia org b'sungguh makan...tp kene pantau jugalah kan...karang t'lbh makan panas plak.....

hujung minggu aritu aku balik kampung kejap,sblm tu abah (FIL) ada call kata durian kat umah dah gugur...b'ia lah kami blk rupanya MIL kata baru buang buruk jer (klu ada yg gugur pun x elok isinya) udahnya abah p membeli durian kat umah jiran.....

~ 4 biji RM10.... ada lagi xtra ni, dapat percuma 5 biji tp yg dah gugur lama sikit lah....tp isinya still ok...blh la klu nak bubur or serawa atau pun inti kelapa...sat lagi kan nak pose...blh lah buat inti dadar gulung n kuih koci kan..... ^___________^ ~

~ bersungguh wan n tok wan membelah durian utk cucu2 tersayang.....nampak x kaki firas tu...ngeeee...dia pun nak gak makan durian....aku berani bagi sikiiiiiiiiiit jerk..buat rasa2.... ~

~ isi dalamnya....nampak mcm biasa2 je kan....tp serius aku ckp...mmg sedap!!! durian kampung la katakan....rasanya lemak2 manis...melekat kat tekak.... :D ~

~ see.......betapa dia btl2 menikmati kelazatan biah durian tu....dekat 5-6 ulas jugalah dia habis...x sia2 atok pi beli ~

~ kakak yg sentiasa control ayu bila mama nak ambik gmbo dia ^_______^ ~

masa kami nak balik..MIL bekalkan 2 biji biah durian...dah selamat aku buat serawa n inti kelapa...standby utk buat kuih muih masa bulan pose nnti......


p.s: x sabar rasanya nak menanti kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak.......



20 cerita dari hati:

akiratoriza said... Reply To This Comment

saya pun antu durian jugak kak.. kat uma ada 6 biji lagi yg tak makan sebab dah tak termakan... huhuhu... balik kg nenek kat kulai baru2 ni, memang melantak abis... memang syok.

azila said... Reply To This Comment

samala zla k.lia..mmg suka makan durian..heheh.tp kalo nak bwk naik keta, mmg zla xleh tahanla..sbb nanti sakit kepala dok bau durian dlm keta.eh akak..dah siap list menu utk buka dan sahur cam thn lps?zla in da making..heheh

zaidah said... Reply To This Comment

SUKA JUGAK DURIAN.....HARI TU HUSBAND ADE BELIKAN JUGAK DURIAN KO MAKAN SAMPAI KENYANG...

juliaakmal said... Reply To This Comment

sedapnya....minggu lepas akak balik kg pun makan durian...durian beli...hehehhe...

lieyalatif said... Reply To This Comment

mmg tgh musim skrang ni lia...lieya ni antu durian tau...kalo tak dikawal berbijik leh bedal huhuhu...ni pun semalam lik melaka dpt tapau 7 biji durian tembaga wakakakaakaka....ni syok kampung ade pokok durian nie.....

amboi kemain anak dare tu mkn...khusyuk betol...firas mane....amik bau jek laa yeak die heheeheheheheh

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

terliur siot... saya pun hantu durian gak. uwaaaaaaaa

ieja amieja said... Reply To This Comment

kat umah x de pkk derian, kat kpg pun x de..tp tiap2 mggu beli gak derian..melambak tp jln..sapa x suka deriannn??? rugiiii..

Mamamya said... Reply To This Comment

akiratoriza...

yeayyy..ada geng lah....rugikan sapa x suka durian..."raja buah2an" tu....akak balik kg aritu blm byk gugur lagi lah...minggu dpn balik lagik...mungkin dah byk lah kot....

Mamamya said... Reply To This Comment

zla...

suka2...ramai geng dah ni....^____^ akak biasanya en,suami lah yg bising2 klu bawa durian kat dlm kete..pening katanya....tp akak ok jerk sbb nak makan punya pasal kan...hehehehhh...

ingat lagik zla menu b'buka n b'sahur akak tahun lps ek...hehee...akak pun in the making jugak ni....sempat kot siap sblm minggu dpn...

Mamamya said... Reply To This Comment

zaidah...

mmg tgh musim skrg ni kan...klu xder pokok durian kat umah beli je lah kat tepi2 jalan tu...mmg byk,cuma kene pandai memilih....klu x nnti kene tipu...

Mamamya said... Reply To This Comment

kak juli...

x per la kak....klu dah x der pokok durian beli je ler....yg penting dapat makan...

Mamamya said... Reply To This Comment

lieya...

hehehe...sama lah kita ek...umah ni mmg sentiasa b'bau durian jerk...smlm buat serawa durian n ada lbh lagik...pagi b/fast meratah serawa tu dgn roti plak....ngeeee....

lia blik kg aritu umah abah x byk gugur lagi lah...tunggu minggu depan baru byk kot....

wahh...best tu durian tembaga...mesti kuning2 kan....

Mamamya said... Reply To This Comment

asfa...

apalaga! ptg ni pi lah carik...kat tepi jalan byk jual kan... :D

Mamamya said... Reply To This Comment

ieja...

btl2....sapa x suka durian mmg rugi,,sedap tu!!

Kakzakie said... Reply To This Comment

Anak sulung kakak tak makan durian walau kebun durian di kg banyak durian. Nasib yg lainnya ikut mama-papa dia. Macam Fiqa makan tu... huh... sedapnya....

Hanis Azla said... Reply To This Comment

akak pun hantu durian.. tp awal2 dulu berhantu sikit.. skrg ni dah kurang sikit.. wah, dah standby utk juadah bulan puasa yer.. bagusnya.. Selamat menyambut ramadhan utk awak sekeluarga..

..hizamirahim.. said... Reply To This Comment

nasib la zami x minat durian.
:)

AnneRaini said... Reply To This Comment

wahhh lapar durian...ngehngeh ngeh

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

alahai....
anak2 kak hantu durian rupanya..
jawabnya..
ayu sorang jerlah yang hantu durian..
umai tamo..

kak. rasa ayu.. lagi seminggu sure durian kat kampung kak gugur lah tu...

nanti share entry baru tau

Papa Mifz said... Reply To This Comment

amboi tgk si kecik tu mkn durian...berselera sungguh nmpk nye...