June 22, 2012

ehhhhh....dah hilang lah!!!

Assalamualaikum.....

apa yg hilang yerk???

sebenarnya aku dr kecik smpi le sekarang dah umo 34 tahun mmg x blh nak mkn buah epal... x kira lah epal hijau ataupun merah, kesiankan uhuhuuu!! sedangkan buah epal ni byk khasiatnya....

kenapa x blh makan???

sebab aku akan rasa ngili sgt2 kat gigi bila dgr bunyi kerangupan epal tu.. (kelakar kan...!! ) aku bukan jer x blh makan tp lansung x blh tgk org makan buah epal.... family semua mmg tahu lah kekurangan aku ni... selalu en.suami n anak2 dengki kat aku (dengki2 manja je tau...heheheee ) bila dia org makan epal sajer tayang2 kat depan aku....mmg b'terabur la aku sembunyi.... ^____^ lawak sungguh!

macamana blh hilang rasa ngilu tu????

puncanya aku ada tgk satu rancangan masak2.. klu x silap "menu alam" kat TV Al-Hijrah (channel 114) aku tgk host rancangan tu minum air jus epal mcm sedap jer..... cakap la kat en.suami " baba nnti bila2 tlg belikan epal hijau....mcm sedap jer jus epal tu" en.suami apa lagi dia terus ckp "blh2 berapa nak??? 3kg...5kg?? " (cisssss....sajer je offer gitu sbb dia tau aku mmg x blh makan ~ masa tu lah )
  
dan masa pi Tesco ari ahad lps aku beli lah sebungkus (ada 15 biji) mlm tu jg en.suami buatkan aku jus epal...tp ntah di mana silapnya jus tu rasa perit kat tekak.... mungkin sbb pekat sgt agaknya.....

esok tu pulak masa damyafiqa balik sekolah dia minta aku kupaskan kulit epal tu... masa tu aku mmg ssh hati lah sbb aku tau aku mmg x blh buat...tp dek kerana kesian kat anak2...aku gagahkan diri cuba kupas kulit epal tu laju2....

tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii...................

ehhhhh....x ngilu lah!! btl ke ni..??? wahhhh...mmg aku gumbira btl.. lps tu aku try makan pulak...ehhhh...btl lah dah ok.....

Ya! Allah...alhamdulillah...mmg x sangka aku akhirnya blh makan epal... ^_____^ tp x tahulah klu masa mengandung ni je aku blh makan... kot nnti lps b'salin dah ngilu semula... (alahai...harap2nya jgn lah..amin) sementara dah blh makan ni setiap hari aku makan 1bj epal.. kat peti ais dah tinggal 3bj jer...weekend ni beli lagi...huhuhuuuuu


~ selama ni cuma pandang je buah epal....sedih sbb x dapat nak menikmati keenakkan & mendapat khasiatnya ~





KELEBIHAN EPAL HIJAU


1) Membantu mencegah terbinanya kolestrol dalam dinding salur darah.
2) Mengurangkan risiko sakit jantung

3) Membantu kesihatan membran paru2x.
4) Membantu kesihatan tulang dengan menambah bahan kimia (boron) pada mineral tulang
5) Membantu sistem kardiovaskular dengan mengekalkan tahap kolestrol darah.
6) Membantu mengekalkan berat badan
7) Mengurangkan tekanan penyakit asma.
8) Membantu mengurangkan risiko barah
9) Vitamin di bawah kulit epal mampu mencatikkan kulit. Maka, makanlah dengan kulitnya sekali!.
10) Membantu membersihkan saluran usus & pembuangan toksin2x dengan pantas menerusi sistem pencernaan.




Makan sebiji epal hijau sudah mampu mengurangkan kolestrol dalam badan. Begitu lah hebatnya ALLAH S.W.T yang menciptakannya. 







































p/s: esok PM akan dtg ke Melaka sempena 'JELAJAH JANJI DITEPATI" & perasmian Pusat Transformasi Bandar (UTC) lokasinya dekat sgt dgn umah...klu larat jalan kaki pun blh smpi...huhuuu...



13 cerita dari hati:

ummi_norseha said... Reply To This Comment

ank kmbar sy yg first sk sgt dgn epal hijau,wlaupun masam tetap nk mkn..tiap2 mnggu mesti ada dlm peti..:)

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

alhamdulillah....
akhirnya akak dpt gak merasa nikmatnya makan epal ;)

AnneRaini said... Reply To This Comment

eh, boleh pulak mcm tu ek? tp at least dpt gak makan epal kan..sedap tak epal? hehe

LYAfrina said... Reply To This Comment

weee... jarang jumpa org y x mkn epal kan..tp xde y mustahil.. sbb fain pon mmg x makan epal..jgn kata epal..segala buah-buahan xmkn..kecuali oren/pisang..

lya lak roti canai xleh mkan n bau.. kesnyer sbb msa lps sedar koma mgndungkn asya dlu, lya mkn roti canai byk sgt..skali mkn 3-5 keping habis... bygkan kalo sehari 3x kali mkn.. tiap2 hari... smpailah lps bersalinkan asya... bila bau trus tmuntah..smpai skarang... dh 4 thn..

Mrs. Norrie said... Reply To This Comment

saya sampai sekarang tak mkn epal ijau...ngilu gigi!!!! epal merah ok pulak...

seumur idup tak pernah beli epal ijau...hehehehe, minum air epal ijau boleh pulak...naya betul kan

::NureeN:: said... Reply To This Comment

buat kerabu sedap ni... nak recipi bleh tgk cni.. kat blog adik nureen hehhehe

http://syazieblog.blogspot.com/2012/03/resepi-untuk-nureen.html

nureen pon dh buat
http://nureenasir.blogspot.com/2012/03/bila-ellesya-tak-lalu-makan.html

mmg mavelous lah.. masa preggy mkn epal hijau baik utk bb, kulit cantik :)

Kakzakie said... Reply To This Comment

Kalau Lia mengandung kali ni jadi penawar boleh makan epal. Kakak dulu dari kecik tak pandai makan sambal belacan. Mengandung anak sulung kakak boleh "termakan' sambal belacan dan terus kekal jadi favourite sampai sekarang...

Tuah mengandung kan Lia...

eB said... Reply To This Comment

btl kater nureen, dier suker wat krabu :)

Asfaliza Mohd Yatim said... Reply To This Comment

pembawakan budak yg positif. gud job baby dalam perut tu ajar mama makan epal. hehhehehhe

Afasz said... Reply To This Comment

minum la just nye. buat jus je... sedap juga :)

ainnoraini said... Reply To This Comment

Kakain suka jugak mkn buah epal nii...masam2 gituu..

Izan Ishak said... Reply To This Comment

tak sangka kak lia ngilu nak makan buah epal ye. yelah2... mana tau mmg dah boleh makan terus buah epal skrg... syukur alhamdulillah...

Rohah said... Reply To This Comment

tersenyum juga sy baca cerita ni...krukkkk!!! krrhhhh!!! ngilu lg tak?hehe