June 26, 2012

ohhhh!!! telur ikan mayong.....

Assalamualaikum......


lewat bersiaran hari ni b'makna bukanlah n3 autopublish....

baru lps kemas umah,sidai kain & masak nasi....take time kejap menarik nafas& rehat sambil m'adap blog ^_____^

gara2 semalam wahida tayang telur ikan mayong....siang malam aku t'bayang2!! (mengidam sudahhh..... )dah lama mmg x makan telur ikan mayong ni...t'ingat zaman aku duduk dgn arwah atok kat kampung dulu...blh kata selalu juga lah dapat makan telur ikan ni.... arwah atok dulu rajin ke pasar waktu petang (masa ikan baru naik dari kuala rengit) mmg best lah klu dapat masak asam pedas pekat2...perghhhh! mak mertua lalu pun aku buat x pedulik...hahahhaaaa.....

klu wahida telur ni dia masak lemak cili api...aku plak x penah masak lain selain asam pedas...mungkin lain org lain citarasanya kan....

sebenarnya aku t'tanya2 juga apa b'bezaan antara ikan mayong & ikan duri??? aku tgk serupa je rupa bentuknya....tp ada org kata x sama....ada sesapa blh bagi jawapan???




~ rupa telur ikan mayong yg belum di masak ( gambar ehsan dr GOOGLE ) kata nenek aku klu nak masak telur ikan mayong ni jgn dibuka/dipecahkan sarungnya tu...nnti telurnya akan pecah.klu nak masak pun kene tunggu kuahnya dah m'didih baru masukkan & make sure api p'lahan ye & jgn over cook nnti telur keras...x sedap... ~


~ yg ni ambik dr blog ayu (citarasa rinduan) penah tanya ayu dia beli kat mana telur ikan ni... katanya kat Pasar Saleng (ehhh...btl ke x yer ejaan ni...) dekat2 area Sebai rasanya... mmg kecur jer tgk gmbr ni kan..... ~


semalam b'tau kat en.suami...minta tolong dia tgkkan kat Pasar Borong Batu Berendam weekend nnti..mana lah tau ada rezeki kan.....






















p/s: nak beli durian lagi....lalalalalalaaaaaaaaaaaa..... kali ni nak buat ciskek & pancake durian a.k.a bantal durian... (klu x tau sila lah google.. )

19 cerita dari hati:

AnneRaini said... Reply To This Comment

jom kite sama2 marah wahida sbb buat kite kecur liur dgn benda dah lama tak makan..huhu

sy pun suka kalo masak asam pedas...sedapnyer..

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

hihihihi... Lia, akak baru makan telur mayong kat CR, meletop2!!!

Izan Ishak said... Reply To This Comment

kak lia... izan tak pernah makan pun telur ikan mayong ni. nmpak cam best aje!

lieyalatif said... Reply To This Comment

mmg!! lieya pun terliur jugak...balik johor minggu niwajib pi cari nie...kat sini mcm payah sikit....kalo kat kampung tusenang jek nak dpt...hope ade rezeki gak ler....ewahhh ngalahkan lia yg preggy plak wakakaakaka

lieya pun same cam lia, takde masak lain melainkan asam pedas ajek...slurppppppppppppp (sedang membayangkan hirup kuah asam pedas)

*SiRibenMerah said... Reply To This Comment

smlm tgk kat kak wahida psl neh.. arineh pon baca kat sini psl telur neh pulak.. mmg sedap ye kak? smp teringin2.. ai neh x pernah dgr pon psl telur neh or ikan mayong neh.. hehehe~

p/s: kalo la dapat merasa sket asam pedas tuh... mesti sedappp kan..

Nad @ MamaZN said... Reply To This Comment

sedap ke kak..?
saya tak suke
(tak penah makan pun =p)

Mrs. Norrie said... Reply To This Comment

tak pernah mkn telur ikan yg besar2 nih...biasa mkn telur ikan kembong jer

Rafshila Romli said... Reply To This Comment

ekcelli ikan duri, mayong, jahan tu lbh kurang satu spesies ja... yg kecil panggil duri.. yg besar sket mayong... kalau yg lagi besar lbh dr sekilo biasanya paanggil jahan... ni pun my hubby yg bgtau... heheh

Fai Shaklee said... Reply To This Comment

alahai, akak ni buat Fai teliur jer tau. mana lah agaknye nak cari telur ikan mayon ni kat area JB ek?? adeh... semalam kak Wahida tayang telur ni,hari ni akak pulak. makin menambah kecurrr... huwaaaa

mamalieyna said... Reply To This Comment

aduui..terus keco air lio..hehe~ suka gk mkn telo ikan ni...dapnye..

*uuik hantu durian eh..eina tahun ni, tak merasa lg durian, padahal mana2 je ada org jual durian..tak teringin plak..huu~

♥ ROS ♥ said... Reply To This Comment

Alamak.. Ros xmkn telur ikan... :(

Rohah said... Reply To This Comment

telur ikan mayong ni menjadi pebret gilerrrr2 saya..aduh...tak tahan tengok pic atas tu...macam nak makan sekarang juge!! serious!!! ratah je sepinggan mumbung pun boleh habis tau...

juliaakmal said... Reply To This Comment

sedapnya.....nak jugalah....

Papa Mifz said... Reply To This Comment

balik kampung nanti nak suh mak papa mifz masakan telur ikan masak pindang...lamo lak x mkn...:)

wahida said... Reply To This Comment

alamak, buat ko ngidam ke? rasa bersalah pulak aku...
masa aku publish pasal ikan mayong tu, eb pun ada kol aku pasal dia pun teringin nak mkn telur ikan mayong ni...hehe..


sekarang aku pulak dah terliur balik tgk ikan mayong ni...adoi la hai...

Azian Elias said... Reply To This Comment

goshhhh..drooling.. sedapnya.. esp masak asam pedas kan..

Anonymous said... Reply To This Comment

salam, harini saya main klik kat blog masakan dan terjumpa blog ni dan terpandang pertanyaan tentang beza ikan duri dan ikan mayong. memandangkan saya peminat tegar ikan mayong serba sedikit bolehlah saya bagitau... ikan duri dan ikan mayong memang berbeza, bagi saya senang aje.. ikan mayong ada mcm gerutu kat belakang kepala dia dan selalunya dia lebih besar dari ikan duri. dari segi rasa ikan mayong lebih sedap dari ikan duri. ikan mayong juga ada dua jenis. mayong hitam dan mayong putih. beza dia tengok pada isi dan kulit. boleh dibezakan. mayong putih lebih sedap dari mayong hitam. kalaulah saya ada gambar saya boleh tunjukkan. tapi tak ada. kalau dah selalu beli sekali pandang dah boleh tau mayong atau duri..

Anonymous said... Reply To This Comment

orang johor jugak ke? selalunya asam pedas ikan mayong ni orang johor yang selalu buat.

emi syahzuwaan che amran said... Reply To This Comment

dekat chow kit der jual ikan mayong lau nk tlur kner tmpah....bru tlg blikn tuk mbe yg mngidam.....