June 14, 2012

Homemade Popcorn

Assalamualaikum......

sebenarnya masa post gambar popcorn ni kat wall fb ramai kawan2 yg b'tanya mcmana cara nak membuatnya.....tp dek kerana kesibukkan masa tu (ntah apa yg sibuknya pun dah lupa.... ) n3 ni t'tangguh utk dipublish w'pun gambar2nya dah siap di upload... biasanya klu line b/band ok mmg aku akan cpt2 upload gmbr utk di simpan kat dalam draft, memudahkan n menjimatkan masa bila nak buat n3....


~ kepada kawan2 yg bertanya...minta maaf byk2 sbb x ambik gmbr pun cara2 nak buat step by step....insya'allah klu buat lg nnti akan di usahakan utk ambik gmbr cara2 membuatnya yer.... ~

1st time buat popcorn sendiri w'pun masa dok kota tinggi dulu dah penah beli jagungnya smpi jagung b'kumbang x dibuat2nya....sudahnya ke tong sampah...dahhh membazir (jgn buat mcm saya tau!! ) & kali ni beli je jagung tu terus mulakan projek...x nak tangguh2 lagik.....


~ beli kat kedai 1Malaysia...guna sikit je dalam 1/3 cawan tp dapatnya satu bekas besar!! smpi arini x habis pun lagi... ~

masa buat popcorn ni x t'fikir pun nak ambik gambar step by step sbb tgk pada resepi/cara2nya mudah sgt..... cuma disebabkan masa ni 1st time buat,lps masukkan minyak+mentega & tunggu agak2 panas terus masukkan jagung n tutup periuk... lama juga lah menunggu.. dalam hati dah dub..dab...dub...dab...dub..dab.... jadi ke x jadi nih...senyap jerk! xder pun bunyi m'lotop2... haishhh... anak2 dara 2 org ni dah xcited nunggu kat depan dapur n asyik b'tanya "jadi ke x ni mama???? " haihhhh...lagi ler b'debor hati ni.... dalam pd tu sempat lah b'doa "Ya! Allah jgn lah x jadi" pastu x lama tetiba dgr dah bunyi m'letop2!! fuhhhhh.....lego hati den.... heheheheeee..... alhamdulillah.

anak2 apalagi m'lompat2 riang...suka benor!! afiqah plak sibuk suruh buka tudung periuk tu sbb nak tgk jagung tu meletop, tp mana blh mau m'lambung2 jagung2 tu terbang...heheheeee.........


~ daripada 1/3 cawan jagung td dapatlah sebekas penuh mcm ni....puas makan ~



~ salut dgn gula karamel jer.... damya kata "lps ni mama buatlah yg kaler2 yer..." hehheee..... ok la kakak...lenkali kita buat yg warna warni plak.... dah plan masa b'day damya bulan okt nnti blh la buat popcorn sendiri utk isi dalam goodies bag dia (dah simpan jagung dalam peti ais supaya x dimakan kumbang) ~

resepi popcorn ni aku ambik dr blog ika tp klu korang nak google je pun blh jer...sbb rata2 aku tgk bahan2 n cara2 nak membuatnya sama jer...mmg mudah & insya'allah mesti jd..jgn korang pi beli jagung yg ayam makan tu je sudah...mmg x menjadi ler klu guna jagung tu...huhuhuuuuuuuuuuuu.....


HOMEMADE POPCORN


Bahan-bahan:

  • 1 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar minyak
  • jagung kering secukupnya
  • garam secukupnya
cara membuatnya:

  • panaskan mentega+minyak dalam periuk. Api tu pulak mula2 guna api yg kuat utk cairkan mentega+minyak dalam 2 minit slps tu kecikkan api.
  • masukkan jagung menutupi dasar periuk. Tuang jagung sama rata dgn minyak+mentega yg dah cair td. Tutup periuk.
  • Tunggu beberapa minit & anda akan dengar bunyi "pop" "pop" dengan rancak. Bila bunyi dah berhenti cepat2 keluarkan popcorn dr periuk (klu lambat nnti hangus). Popcorn blh dapat satu periuk penuh.
  • Tabur garam secukup rasa (klu nak letak karamel x payah tabur garam)
Untuk karamel (optional)

  • 1 sudu besar mentega
  • 3-5 sudu besar gula (ikut citarasa/byk mana popcorn yg ada)
Cara-caranya:

  • Cairkan gula + mentega sehingga b'tukar kaler coklat. Matikan api & gaulkan popcorn rata2 n cepat2. Hati2 masa ni sbb karamel ni panas blh melecur klu kene tangan >> masa ni blh la letak pewarna klu suka.


















p/s : dah mula mencari resepi menu dalam pantang & berbuka puasa.......




14 cerita dari hati:

Su Mama Hani said... Reply To This Comment

Best2..pasni boleh cuba lak buat popcorn... nak carik jagung..nak carik jagung....

AnneRaini said... Reply To This Comment

sy buat hangus...lepas tu dah taknak buat lagi..hahaha

Sari Yusa Ibrahim said... Reply To This Comment

Akak dah beli jagung lama ni... adoiii.. jangan dah berkumbang, sudahlahhh... hihi

Kakzakie said... Reply To This Comment

Pandailah Lia... kakak tak pernah jumpa jagung yg raw tu. Jagung makan ayam selalulah nampak sebab bapak kakak selalu beli:)

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said... Reply To This Comment

hahaha.. malas ar nak main masak2 popcorn ne.. hehe.. rase die same cm popcorn GSC ke kak. haha

lieyalatif said... Reply To This Comment

e'eh...menjadi ngan cantik laa lieya...lepas nileh la buat ala2 garrett popcorn yg famos tu...buat flavor cheese ke...nyum nyum...

nanti lieya tunjuk laa carenye...leh lieya cube....sbb konpius ni nak pakai perik yg mcm mane.....

rasp said... Reply To This Comment

wahhhhhh bestnya....
buat homemade popcorn....
then layan movie kat rumah...
best ooooooo....
lagi hebat dari gi cinema kannn :)
leh terbaring lagi hehehehe...

~aSFaLiZa~ said... Reply To This Comment

wah pandai la akak buat pop corn. tabik spring la kak!!!

eB said... Reply To This Comment

lamer dh nk cuber, siap dh bli corn lagi tapi msh x jln2 plannyer. ha3

Papa Mifz said... Reply To This Comment

wah senang kan boleh buat sendiri...biaso time nak tgk wyg baru berpeluang mkn popcorn...

Dee said... Reply To This Comment

wah syoknya..mesti anak2 excited dgr bunyi pop pop tu kan..

Citarasa Rinduan said... Reply To This Comment

wahhhhhhhhhhhhhhh

nak buat gak, thanks syer resepi ya..
mcm nabess time letup2 dan time nak salut ngan gula kameral.. adoiii

Lelord said... Reply To This Comment

aku banyak kali dh nak buat tp mmg la malas melampau beli je kat al-meera huhuhu

Izan Ishak said... Reply To This Comment

excited pula tgk kak lia buat homemade popcorn ni.. tp izan skrg ni kurang rajinlah kak. lemau aje rasanya badan ni.